Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Krzywo założona kierownica
Autor Wiadomość
matebar 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 97 2,5l v6 kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-01-2010, 15:46   [EAxx] Krzywo założona kierownica

Zanim opiszę problem, chcę się przywitać ze wszystkimi Mitsumaniakami :) Jestem tu nowy ale tak samo zakochany w moim Galancie jak Wy w swoich :) Ale już przejdę do problemu:
Mam krzywo założona kierownicę, auto jedzie prosto gdy kierownica jest ustawiona trochę w prawo. Próbowałem odkręcić śrubki po obu stronach kierownicy ale żadna ani drgnie. Nie wiem jak mam się do tego zabrać...wiertarka? I czego tak naprawdę mogę się spodziewać gdy już ją zdejmę? Jak to wygląda?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Owczar 09-02-2010, 13:24, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 30-01-2010, 16:16   

matebar, instrukcja demontazu kierownicy jest tutaj http://forum.mitsumaniaki...ight=kierownica

ja bym na Twoim miejscu sprawdzil drążki i końcówki kierownicze, i ustawił zbieżność ;-) możliwe ze ktos wymieniał coś w zawieszeniu i nie zrobił zbieżności dlatego kierownica krzywo stoi
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Ajsi
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2010, 17:39   

Robertdg dobrze pisze, najpierw jedź ustawić zbieżność. Jeśli starczy gwintów to Ci kierę wyregulują przy okazji:)

Damooo 
Forumowicz
golas

Auto: MITSUBISHI GALANT VI
Wysłany: 31-01-2010, 12:20   

Jesli sciagasz kierownice to uważaj bo możesz zarobić !! Ja bym ci radził to zostawić , później bedziesz pisał że coś trzeszczy strzela przy skrecaniu . Tam jest taśma od poduszki której lepiej nie dotykać :rolleyes: :rolleyes: Zdiagnozuj kierownice czy była już wczesnij ściągan !!! Może auto miał stłuczkę i ktoś wymienił kierownice z poduszką i krzywo założył . Może też ktoś wymienił kierownice by oszukać przebieg !! Jeśli całośc wygląda na nie ruszaną to może ktoś wymieniał końcówki lub drążki i fachowcy w warsztacie ustawili zbieżność tylko że zapomnieli zapomnieli zablokować kierownicy :rolleyes:
:rolleyes:

marrok 
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Wysłany: 31-01-2010, 14:09   

Sprawdź też ogumienie, miałem ten sam problem co ty, myślałem że remont przedniego zawieszenia czeka, a okazało się że winne były opony !!!
Po założeniu nowych , dobrych zimówek problemu nie ma wszystko jak w nowym aucie !!!
Zmień na początek koła lewe na prawe i zobacz czy pomoże.
Pozdrawiam

Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był

MITSU2840 
Nowy Forumowicz

Auto: .......
Wysłany: 05-02-2010, 18:48   

marrok napisał/a:
Sprawdź też ogumienie, miałem ten sam problem co ty, myślałem że remont przedniego zawieszenia czeka, a okazało się że winne były opony !!!
Po założeniu nowych , dobrych zimówek problemu nie ma wszystko jak w nowym aucie !!!
Zmień na początek koła lewe na prawe i zobacz czy pomoże.
Pozdrawiam

Dokladnie,sprobuj najpierw pozamieniac kola,moze felga byc minimalnie skrzywiona lub opona bardziej scieta i to moze powodowac lekkie sciaganie.

idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Wysłany: 05-02-2010, 18:58   

Cytat:
to moze powodowac lekkie sciaganie.

Kolega nie napisał nic o ściąganiu... Mam tak samo, auto jedzie prosto i go nic nie ściąga, ale wieniec kierownicy delikatnie w prawo jest przestawiony. A wszystko to odkąd miałem wymieniane końcówki drążków i ustawianą zbieżność...

marrok 
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Wysłany: 05-02-2010, 19:10   

idas napisał/a:

Kolega nie napisał nic o ściąganiu... Mam tak samo, auto jedzie prosto i go nic nie ściąga, ale wieniec kierownicy delikatnie w prawo jest przestawiony. A wszystko to odkąd miałem wymieniane końcówki drążków i ustawianą zbieżność...

w moim przypadku nie było ściągania, po prostu kierownica krzywo była ustawiona przy jedzie na wprost, a auto jechało i tak jak po sznurku. Jedyne efekt wizualny wkurzał i dawał do myślenia...

Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Wysłany: 05-02-2010, 19:55   

Jak Robert na początku zaproponował, na początek zbieżność. Miałem dokładnie to samo - auta nie ściągało, ale jak jechał prosto kierownica była skrzywiona. Po zrobieniu zbieżności problem zniknął.

jacobian 
Mitsumaniak
jacobian

Auto: EA5W '01 Avance Kombi
Wysłany: 10-02-2010, 19:32   

ja tak samo miałem w moim byłym fiacie Uno - zbieżność.

KamilR10 
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance
Wysłany: 22-03-2010, 21:39   

Ja również mam krzywo kierownicę. Po ustawienie zbieżności kierownica wciąż jest krzywo, jakieś 20 stopni w lewo. Tak jest tylko podczas jazdy na wprost, gdy stoje w miejscu i ustawie kierownice prosto, kola rowniez są prosto.

Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Wysłany: 22-03-2010, 21:50   

Powodem takiego stanu rzeczy może być zbieżność kół tylnych. W tym temacie już o tym pisaliśmy

Odpowiedz do tematu