Ceny Lancerów Polska vs USA |
Autor |
Wiadomość |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2010, 11:25 Ceny Lancerów Polska vs USA
|
|
|
Jest to wkurzające i nie chodzi mi już o porównanie cen w przeliczeniu na $ - no powiedzmy inne cło , VAT-y czy inne wymyślate podatki , ale o porównanie różnic w cenach między modelami . Porównajcie różnice cen zwykłego Lancera , Ralliarta i Evo u nas i w USA. To nie jest normalne - chyba Mitsubishi nas nie lubi - dziwna polityka firmy .
Lancer , L.Ralliart
Evo |
|
 |
Xsystoff
Mitsumaniak user
Auto: brak
|
Wysłany: 11-02-2010, 12:00
|
|
|
Sprawdz lepiej dokladne dane techniczne Lancerow USDM, bo moze sie okazac ze mimo wspolnej nazwy Ralliart czy EVO roznice sa ogromne. Wiem, ze Imprezy mialy slabsze hamulce, zawieszenie i dyfry w wersji na rynek US. Podobnie np. bylo kiedys w Audi, jak czlowiek wsiadl do Allroada zza oceanu to skora byla okropna, a spasowanie deski duzo slabsze. Ale ceny w USA sa faktycznie kosmiczne przy Europie... |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
|
Wysłany: 11-02-2010, 12:23
|
|
|
w takim razie porownaj sobie wyposazenie lancera na polske i lancera gts na usa. U nas czegos takiego nie kupisz |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2010, 14:56
|
|
|
Xsystoff napisał/a: | Podobnie np. bylo kiedys w Audi, jak czlowiek wsiadl do Allroada zza oceanu to skora byla okropna, a spasowanie deski duzo slabsze.... |
nieche bron Boze bronic audi ale auta na EU i US produkowane sa w tej samej fabryce na tych samych komponentach,
jak jest w subaru tego nie wiem, byc moze ma swoje fabryki w USA
audi swoje fabryki ma w:
Inglostad A3/A4/Q5/A5
Neckarsulm A6/A8/R8
Gyor TT
Bratyslawa Q7
Changchun (Chiny) A4/A6L/Q5
Bruksela A3 Sportback/A1 |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 11-02-2010, 15:14
|
|
|
Różnica może wynikać z braku vat w cenie amerykanów.
Ogólnie wszystkie towary w USA mają ceny bez VAT (na przykładzie eBaya). VAT jest europejskim wynalazkiem, stąd róznica.
Jak dodasz polskie 22% to róznica w cenie nie jest już taka znacząca |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Uwex

|
Wysłany: 11-02-2010, 15:23
|
|
|
sampler napisał/a: | porownaj sobie wyposazenie lancera na polske i lancera gts na usa. U nas czegos takiego nie kupisz |
do tego jeszcze mają tez lepsze warunki gwarancji .
[ Dodano: 11-02-2010, 15:24 ]
swinks_UK - ale ja piszę o różnicy w cenach pomiędzy modelami ( procentowo ile Ralliart jest droższy od Lancera i Evo od Lancera ). |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
|
Wysłany: 11-02-2010, 18:07
|
|
|
swinks_UK napisał/a: | Ogólnie wszystkie towary w USA mają ceny bez VAT (na przykładzie eBaya). VAT jest europejskim wynalazkiem, stąd róznica.
Jak dodasz polskie 22% to róznica w cenie nie jest już taka znacząca |
Ale mają podatek stanowy tzw. TAX - odpowiednik naszego VAT Ceny w sklepach i w salonach samochodowych są netto do tego doliczasz od 7do 12% w kasie.
Można ten podatek obejść kupując przez internet z innego stanu. Wtedy płacisz cenę netto... Dział to na tej samej zasadzie co zwrot VATu przy wywozie towarów za granicę. Z samochodami to nie działa
Uwex napisał/a: | Porównajcie różnice cen zwykłego Lancera |
A myślisz że dlaczego samochód kupiłem w USA? Dla ułatwienia podam że dolary na samochód kupowałem po 2,04zł
sampler napisał/a: | w takim razie porownaj sobie wyposazenie lancera na polske i lancera gts na usa. U nas czegos takiego nie kupisz |
Wyposażenie czy silnik? Porównaj GTS z Intense Navi. |
|
|
|
 |
Misiek :)
Mitsumaniak Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 11-02-2010, 22:15
|
|
|
W USA klienci nie zwracają tak bacznej uwagi na wykończenie wnętrza. U Nich liczą siuę gabarytu zewnętrzne i wewnętrzne, komfort jazdy (AT +miękki zawias to standard), pojemność a później moc silnika...
pozatym w USA jest inna polityka cenowa, i ludzie częściej kupują nowe auta, chodźby na kredyty |
_________________ kierowca - obywatel drugiej kategorii
05.2005-nadal Colt CZ5 1,1 (Kosiarka)
07.2008-08.2010 Colt CA4A
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany
08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96
 |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 11-02-2010, 23:06
|
|
|
arturro napisał/a: | nieche bron Boze bronic audi ale auta na EU i US produkowane sa w tej samej fabryce na tych samych komponentach, |
A dam sobie łeb urwać, że nie masz racji Nigdy nie uwierzę, że którykolwiek producent nie odpowie na specyficzne zapotrzebowanie największego rynku samochodowego na świecie i nie zadba o zdywersyfikowanie produktu Sorry, VW, Mercedes, BMW, Mitsubishi, Subaru i wszyscy inni bardzo dbają o "hamerykana" i jego:
Misiek napisał/a: | gabarytu zewnętrzne i wewnętrzne, komfort jazdy (AT +miękki zawias to standard), pojemność a później moc silnika... |
Fakt, że w jednych autach jest to bardziej widoczne (generalnie auta japońskie) a w innych mniej (zazwyczaj "europejczyki", bo Amerykanie uwielbiają auta europejskie pod warunkiem, że jeżdżą jak amerykańskie ) więc różnice w zawieszeniach, hamulcach, wnętrzach (kolorystyka, tylko raz widziałem połączenie niebieskiej deski rozdzielczej z jasnozielonym welurem ) że o układach wtryskowych i wydechowych nie wspomnę Oczywiście nie wyklucza to produkowania aut w tej samej fabryce (np. fabryka Gunma, którą miałem okazję zwiedzać ma "dni" czyli serie dla USA i dla EU a przecież to japońska fabryka) niemniej podzespoły z całą pewnością nie są te same, a przynajmniej nie wszystkie
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2010, 23:28
|
|
|
Jackie napisał/a: | A dam sobie łeb urwać, że nie masz racji |
na tasmie produkcyjnej nie stalem i lba nie dam sobie urwac
wiem tylko co widzialem jak przyjezdzaja rozbitki do mojego kumpla wlasciciela zakladu lakierniczego i zaden audik jakoscia nie roznil sie od europejczyka, jota w jote procz detali typowo amerykanskich.
owszem widzialem auta z marna skora (powodziowe, suszone) lub kiepskim spasowaniem wnetrza (skladane z kilku) ale o tych chyba nie mowimy/piszemy
Jackie napisał/a: | ...więc różnice w zawieszeniach, hamulcach, wnętrzach (kolorystyka, tylko raz widziałem połączenie niebieskiej deski rozdzielczej z jasnozielonym welurem )... |
nie spotkalem sie z tym aby w usa bylo inne zawieszenie lub hamulce (audi na podstawie A4) co do wnetrza, to tak jest jesli masz caly katalog i multum mozliwosci i kombinacji |
|
|
|
 |
Uwex

|
Wysłany: 12-02-2010, 10:56
|
|
|
Nie do końca się zrozumieliśmy . Nie chcę porównywać bezwzględnych cen tu i u nich ! Mam na myśli różnice na każdym z tych rynków między poszczególnymi modelami . Piszę o cenach (zaokrąglonych do pełnych tys. ) podstawowych modeli ( tzw. cena od... ). I tak : jeśli w USA cena Lancera wynosi 20tys.$ , to za Ralliarta trzeba dać 28tys.$ - czyli jest droższy o 40% . Za EVO płacimy 41tys.$ - czyli drożej
o 105%. U nas Lancer 64tys.zł. , Ralliart - 120tys.zł - drożej o 87% ! , EVO - 170tys.zł. - drożej o 166% . Można to podsumować tak , że w USA za 2 Lancery masz EVO a u nas Ralliarta , a EVO za 3 Lancery .
Wiem , że jest to jakieś uogólnienie , ale daje jakiś pogląd na politykę firmy . I nic tu nie mają do tego podatki i VAT-y jeśli porównujemy ceny między modelami na jednym rynku . |
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2010, 13:18
|
|
|
Uwex napisał/a: | I nic tu nie mają do tego podatki i VAT-y jeśli porównujemy ceny między modelami na jednym rynku . |
maja, bo im wyzsza cena netto tym wyzsza brutto i nie jest proporcjonalna do ceny netto. |
|
|
|
 |
Uwex

|
Wysłany: 12-02-2010, 13:24
|
|
|
arturro - w jakimś stopniu może tak , ale nie aż tak , żeby różnice były tak spore . |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
|
Wysłany: 12-02-2010, 14:53
|
|
|
arturro napisał/a: | Uwex napisał/a: | I nic tu nie mają do tego podatki i VAT-y jeśli porównujemy ceny między modelami na jednym rynku . |
maja, bo im wyzsza cena netto tym wyzsza brutto i nie jest proporcjonalna do ceny netto. |
Proszę nie pisać takich herezji. Zaraz przyjdzie tu jakieś dziecko i nas wyśmieje
[ Dodano: 12-02-2010, 14:58 ]
Uwex, Z podatkami nie wiem jak jest dokładnie ale samochody w USA występują w różnych grupach cenowych w zależności od klasy. Zwykły lancer (RA chyba też) należy do grupy economy car, EVO do sport car. Jak się to przekłada na cenę tego już nie wiem ale pewnie na ostateczna cenę wpływ ma.
Druga sprawa to to że mimo tego co wmawiają nam w podręcznikach ekonomii cena nie odzwierciedla wartości towaru. Cena odzwierciedla tylko kwotę jaka potencjalny kupiec jest w stanie zapcić. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2010, 15:18
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Proszę nie pisać takich herezji. Zaraz przyjdzie tu jakieś dziecko i nas wyśmieje |
nie chodzilo mi o sam podatek tylko o finalna cene brutto podnoszona przez vat (byly tu przyklady tych samych aut w roznych cenach) tj. jesli wezmiemy auto za 60tys vat wyniesie 13200 ale jesli to samo auto kosztuje 90tys vat wynosi 19800, tylko tyle mialem na mysli, zadne herezje
chodzi mi tylko o to ze im drozsze auto tym wiekszy vat, wiem ze nie jest to logiczne (w stosunku do tych samych aut) wiec moze nie kontynuujmy tego watku |
|
|
|
 |
|