|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
ubezpieczenie outka |
Autor |
Wiadomość |
androzek
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 126 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 12-02-2010, 07:42 ubezpieczenie outka
|
|
|
Od prawie roku jestem "posiadaczem" outka ( leasing - pierwszy raz ).Wczoraj otrzymałem "papier" - z ubezpieczeniem na następny rok.Powiedzcie jak to jest możliwe ,że koszt ubezpieczenia jest wyższy niż przy zakupie,pomimo sporej utraty wartości,czy mogę ubezpieczyć się w innym miejscu. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 12-02-2010, 08:26
|
|
|
Proste - przy zakupie masz pakietowe negocjowane przez firmę leasingową albo importera. Rok później jedziesz już na własny rachunek. Możesz ubezpieczyć się gdzie indziej, o ile umowa leasingowa nie zobowiązuje cię do konkretnego ubezpieczyciela (nie powinna). Warto pamiętać, że tańsze nie musi oznaczać lepsze. Ja od wielu lat jestem w PZU - przyczyna prosta, dwie stłuczki likwidowane w sposób wzorowy, a wcześniej rozmawiałem z mechanikami w ASO Nissana (co prawda było to 10 lat temu) jaki zakład ubezpieczeń stwarza im najmniej problemów przy likwidacji z AC - bez wahania wskazali na PZU. Oszczędności kilkuset złotowe nie są warte problemów, a z PZU też można negocjować warunki . androzek, musisz tylko wcześniej się zabrać za wybór i na wszelki wypadek złóż wypowiedzenie polisy OC u dotychczasowego, bo będziesz płacił dwie. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
dziku79
Forumowicz

Auto: Out III 2.2 DID AT Int+ 2018
|
Wysłany: 12-02-2010, 08:50 Re: ubezpieczenie outka
|
|
|
androzek napisał/a: | (...)czy mogę ubezpieczyć się w innym miejscu. |
to reguluje umowa którą podpisales z firmą leasingową, poproś ich o udostępnienie formularza WNIOSKU O UBEZPIECZENIE WE WŁASNYM ZAKRESIE i znajdź na rynku lepszą oferte, jak im ją przedstawisz może się okazać że beda chcieli ja przebic, tak bylo w moim przypadku... |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 12-02-2010, 09:07
|
|
|
dziku79 napisał/a: | jak im ją przedstawisz może się okazać że beda chcieli ja przebic, tak bylo w moim przypadku... |
No napewno będą chcieli bo firma leasingowa dostaje przecież prowizję za sprzedaż ubezpieczenia |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
venglin [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2010, 13:31 Re: ubezpieczenie outka
|
|
|
androzek napisał/a: | Od prawie roku jestem "posiadaczem" outka ( leasing - pierwszy raz ).Wczoraj otrzymałem "papier" - z ubezpieczeniem na następny rok.Powiedzcie jak to jest możliwe ,że koszt ubezpieczenia jest wyższy niż przy zakupie,pomimo sporej utraty wartości,czy mogę ubezpieczyć się w innym miejscu. |
Ja ubezpieczyłem z góry, na cały okres leasingu, czyli 4 lata. Koszt ubezpieczenia doliczyli mi do ceny samochodu i rozbili na 48 msc. Każdy kolejny rok był tańszy niż pierwszy. |
|
|
|
 |
AlCapone [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2010, 08:27 Re: ubezpieczenie outka
|
|
|
venglin napisał/a: | androzek napisał/a: | Od prawie roku jestem "posiadaczem" outka ( leasing - pierwszy raz ).Wczoraj otrzymałem "papier" - z ubezpieczeniem na następny rok.Powiedzcie jak to jest możliwe ,że koszt ubezpieczenia jest wyższy niż przy zakupie,pomimo sporej utraty wartości,czy mogę ubezpieczyć się w innym miejscu. |
Ja ubezpieczyłem z góry, na cały okres leasingu, czyli 4 lata. Koszt ubezpieczenia doliczyli mi do ceny samochodu i rozbili na 48 msc. Każdy kolejny rok był tańszy niż pierwszy. |
I to jest najlepsze rozwiązanie. |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 13-02-2010, 09:55
|
|
|
To i ja dorzucę garść informacji:
- w tym roku poszły w górę stawki ubezpieczeniowe
- w pakietach ubezpieczeniowych do nowych samochodów jest regułą, że kwota ubezpieczenia liczona jest od tzw % wartości pojazdu, najniższa jest w 1 roku eksploatacji, później rośnie o średnio o 0,2-0,5 % w skali roku
- w większości przypadków w momencie 1 ubezpieczenia firma daje bonus ubezpieczającemu w postaci rabatu na nowe ubezpieczenie (w 2009 w Hestii było 20%), choć w tym roku chyba tylko w PZU została taka promocja, inne TU wycofały się z tego
- nie liczę zwyżek np: za szkodę, wiek
- i coś na koniec, jak znam życie z każdą firmą można negocjować wysokość ubezpieczenia, co prawda do 10% i wymaga to sporo zacięcia, ale jest to wykonalne (wiem po sobie )
- ubezpieczyć u innego ubezpieczyciela możesz wyłącznie, jeżeli znajduje się on na liście zaufanych TU leasingodawcy, dwa: musisz w tym przypadku opłacić ubezpieczenie jednorazowo, trzy: musisz wypowiedzieć aktualne ubezpieczenie przed końcem jego trwania, cztery: suma na jaką będziesz ubezpieczał auto, nie może być mniejsza niż kwota leasingu , która pozostała ci do spłaty (idiotyczne, ale prawdziwe!) i tu masz odpowiedź, mimo dużego spadku wartości auta, i tak musisz go ubezpieczać od kwoty leasingu, który masz spłacić, co śmieszne, w przypadku szkody i tak ubezpieczyciel policzy ci wartość odszkodowania od ceny rynkowej !!!
Najgorsze jest to, że jeżeli będziesz mieć szkodę całkowitą, to ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie nie tobie, a leasingodawcy...ty dostaniesz ewentualną różnice pomiędzy pozostałą kwotę leasingu do spłaty, a nadpłatą ze strony TU (co się rzadko zdarza).
Pozdrawiam |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 13-02-2010, 20:57
|
|
|
marrok napisał/a: | suma na jaką będziesz ubezpieczał auto, nie może być mniejsza niż kwota leasingu , która pozostała ci do spłaty (idiotyczne, ale prawdziwe!) | Nie idiotyczne a logiczne. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
IrekOutekII
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2,0 DID
|
Wysłany: 14-02-2010, 10:25
|
|
|
Ja mam świeże dane (tyle co podpisałem umowę leasingu):
- ubezpieczenie poprzez brokera z leasingu (PZU) - 4400 zł/rok - full max pakiet
- ubezpieczenie u mojego ubezpieczyciela WARTA (pełne zniżki AC i OC) - 3500 zł/rok - full max pakiet
W pierwszym roku zdecydwałem sie na pakiet z leasingu gdyż przez to obniżyli mi ratę leasingową! |
|
|
|
 |
|
|