Rozrusznik w Pajero I |
Autor |
Wiadomość |
Cytrus
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero I 90 Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Wrz 2009 Posty: 47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-02-2010, 10:00 Rozrusznik w Pajero I
|
|
|
Witam . Mam od niedawna problem z rozrusznikiem . Objawia się to tym że po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje poza przygasającymi kontrolkami ( dopiero po opukaniu rozrusznika kijem odpala ). Podejrzenie pada na szczotki które się zawieszają . I teraz czy można wymienić te szczotki ( Nie wiem jak w rozruszniku są one mocowane ale innych silnikach widziałem ze do szczotek są dolutowane lub doklejone przewody zasilające ) czy się nie bawić i kupić nowy rozrusznik. |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 22-02-2010, 15:35
|
|
|
Oczywiście, że można wymienić. Są to typowe szczotki, które bez problemu dobierzesz /nawet z innego typu samochodu/ Warto przy okazji przeczyścić a jeszcze lepiej przetoczyć komutator.
Pozdrawiam |
|
 |
waclaw2727
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 2,5 TDI 90r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Paź 2009 Posty: 166 Skąd: międzyrzecz
|
Wysłany: 22-02-2010, 17:53
|
|
|
jak robić, to raz a porządnie . Wymiana szczotek i tulejek za jednym razem jak wyciągniesz rozrusznik to ful serwis zrób a jeśli przygasają kontrolki to pewnie jakieś jest zwarcie u mnie był taki pyłek w środku i on był przyczyna niedomagania po oklepaniu młotkiem zaczynał kręcić więc wymieniłem szczotki tulejki i wyczyściłem i teraz jak ta lala kręci |
_________________ Mitsubishi Pajero 2,5 TDI 90r
Nie zastanawiaj się tylko działaj poprawnie!
 |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
Auto: *
Pomógł: 6 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 2452 Skąd: ....
|
Wysłany: 22-02-2010, 19:16
|
|
|
moim zdaniem najlepiej dać rozrusznik do regeneracji ponieważ szczotki są zgrzewane do uzwojenia stojana, jesli je przylutujesz to lut (prawdopodobnie stwarzający większy opór elektryczni niż zgrzeina) puści pod wpływem ciepła wytwarzanego przy dużych obciążeniach jakie ma rozrusznik.
Ja próbowałme lutować ale przy większych mrozach lut się po prostu rozpuszczał - roztapiał. |
|
|
|
 |
Cytrus
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero I 90 Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Wrz 2009 Posty: 47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-02-2010, 09:08
|
|
|
Popytam się ile może kosztować regeneracja żeby faktycznie zrobić go raz a dobrze . Byle tylko mniej niż 300, bo za 340 znalazłem wczoraj na allegro nowy pasujący do mojego miska |
|
|
|
 |
|