[CAxA] Rozrusznik nie daje rady |
Autor |
Wiadomość |
pruslaw
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 12V 93r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-02-2010, 22:35 [CAxA] Rozrusznik nie daje rady
|
|
|
Mam mały problem raczej z rozrusznikiem.
Rano colt nie zapalił. Najpierw rozrusznik obrócił z dwa razy przy czym końcówka drugiego obrotu w mocno zwolnionym tempie i jakby nie miał siły już dalej. Słychać tylko takie dwukrotne kliknięcie coś jakby jakieś zwarcie przy tym się robiło, nie wiem jak to dokładnie opisać. Dodam jeszcze, że wczoraj jak i zawsze wcześniej nie było problemu z tym. Akumulator też w porządku bo próbowałem na innym i to samo.
Jeśli to rozrusznik to dam radę zwykłym kluczem oczkowym odkręcić bo dostęp jak popatrzyłem nie najlepszy ale dokładnie nie obejrzałem bo rano w pośpiechu się wszystko działo.
I jeszcze czy opłaca się jakieś zamienniki za niecałe 100zł z alledrogo zamawiać czy lepiej ten stary zanieść do elektryka?
Z góry dzięki za waszą jak zwykle bezcenną pomoc. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-02-2010, 22:47
|
|
|
Jezeli chcesz wiedziec co masz to lepiej naprawić swój, no chyba ze doprowadzileś do jego zwarcia i sie sfajczyl w środku to wtedy zakup drugiego, nowego, albo uzywanego po regeneracji. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
emzet
Forumowicz
Auto: EA5A
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Lip 2008 Posty: 197 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 24-02-2010, 23:02
|
|
|
pruslaw napisał/a: | czy opłaca się jakieś zamienniki za niecałe 100zł z alledrogo |
Nie kupisz nowego za takie pieniądze.
Ja kupiłem nowy (ok 3 tygodnie temu) na allegro z 230 zł i nie polecam. Nie pasuje w nim mocowanie, a sprzedawca twierdził, że do colta CA0 pasuje . Uporałem się z tym i rozrusznik trafił pod maskę. Po drugie pojawił się problem z odpalaniem ciepłego silnika (przypuszczalnie zawieszają się szczotki w nowym rozruszniku ) |
_________________ Gdyby opracować sposób pozyskiwania energii z ludzkiej głupoty, Polska stałaby się światowym mocarstwem energetycznym. |
|
|
|
 |
Czerwien [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2010, 23:10
|
|
|
W razie czego ja mam używany rozrusznik do Colta CA0 na sprzedaż.W razie zainteresowania PW. |
|
|
|
 |
pruslaw
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 12V 93r.
|
Wysłany: 25-02-2010, 18:22
|
|
|
Dzisiaj odpaliłem Colta na "zapych" i rozrusznik się chyba odwiesił. Oznacza to na 100%, że wymiana szczotek rozwiąże problem??
[ Dodano: 25-02-2010, 18:24 ]
pisząc chyba się odwiesił miałem na myśli to, że zaczął poprawnie działać |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-02-2010, 19:38
|
|
|
pruslaw napisał/a: | Oznacza to na 100%, że wymiana szczotek rozwiąże problem?? | Niekoniecznie, zależy jeszcze w jakim stanie jest komutator oraz tulejki wirnika. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|