[2G 95-99] Kupno Eclipse 2g 147 KM - opinie użytkowników |
Autor |
Wiadomość |
kubik26
Nowy Forumowicz
Auto: Obecnie Mazda MX-3 1.6 16v
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-02-2010, 12:15 [2G 95-99] Kupno Eclipse 2g 147 KM - opinie użytkowników
|
|
|
Witam! Posiadam Mazdę MX-3 1,6 i do wakacji chciałbym ją zmienić na Eclipse'a. Liczę, że do wakacji zdobęde ~10 tyś. Nie interesuje mnie 1G, chcę tylko 2G. Z tego co widzę, to lekko ponad 10 tyś. stoją na allegro. Myślę, że do wakacji coś powinienem wyhaczyć. Jednak nigdy nie spotkałem się u nikogo z tym samochodem i chcę się dowiedzieć, na co zwracać uwagę przy kupnie i jaką wersję wybrać? Dodam, że wersja 147 KM narazie w zupełności mi wystarczy. Nie chcę jakiegoś super wypasu, poprostu normalnego Eclipsika Proszę o wasze porady i opinie. |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 25-02-2010, 12:53
|
|
|
Z tą kwotą odpuść sobie 2G, dołóż drugie tyle i możesz zaczynać poszukiwania. Za 10 tyś kupisz zaniedbanego trupa, a nawet podstawowe części eksploatacyjne do eclipse nie są tanie. Za 20k masz szansę kupić auto w dobrym stanie, jeśli kupisz za 10k to bardzo szybko dołożysz drugie tyle na naprawy. Minimum to jakieś 16-18k na auto w niezłym stanie, do którego trzeba będzie jeszcze potem conieco dołożyć. Sam rozrząd to wydatek ok. 1000zł, tarcze i klocki kolejny tysiąc, komplet amorków też minimum 1000zł itd. itp.
A co sprawdzić? Jak w każdym aucie...Często spotykane wady 2G to:
-wahacze przednie potrafią się wypiąć (komplet na stronę to jakieś 600-800zł),
-łożyska w tylnych piastach (do wymiany z piastą, ceny ok. 500zł sztuka),
-rdzewiejące kielichy amortyzatorów,
-padający silniczek krokowy,
-rozwulkanizowane koło pasowe wału,
-słabe sprzęgło zarówno w 1G i 2G,
-tłukące się popychacze zaworowe(nic groźnego).
To takie bardziej popularne awarie. W tanich egzemplarzach zwróciłbym uwagę na przeszłość powypadkową oraz na silnik. Jak kupisz zabity silnik to koszta remontu 6-8k zł. |
|
|
|
 |
kubik26
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2010, 13:08
|
|
|
części podobnie jak do mojej mazdy...po wakacjach moze te 14-16k zł dociągne, a przez pół roku moze delikatnie z ceny tez zejdą a jaki silnik najlepiej sie spisuje? awaryjnosc itp?
Ps. a to? http://moto.allegro.pl/it...se_2_0_16v.html |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-02-2010, 13:23
|
|
|
Dbane silniki wszystkie spisują się tak samo dobrze. Podobno lepiej spisuje się silnik z wersji USA 420a, nie ma on przepływomierza, więc brak problemów z falującymi obrotami, jak ktoś chce modyfikować auto to bez problemu można zakładać stożki, modować dolot itp. co w silniku 4G63 nie jest łatwe. Nie ma też problemu z klepiącymi popychaczami. Jest też mocniejsza skrzynia i sprzęgło. Jednak jeśli coś się sypnie to remont tego silnika jest droższy a o części trudno. Sprzęgło to koszt ok 1000zł a do 4g63 można za 400zł kupić.
Musisz sobie przemyśleć sam. Silnik 4G63 jest obrobinkę mocniejszy w serii, łatwo dostępne są części, również tuningowe.
Oba silniki jeśli zadbane nie powinny sprawiać problemów.
O silniku 4G63T (turbo) nie będę wspominał bo z tym budżetem nie ma co podchodzić do jego zakupu. |
|
|
|
 |
kubik26
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 25-02-2010, 13:37
|
|
|
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C10988153
zamiast 2g zastanów sie nad 1G GSX w automacie, auto zbudowane od nowa i jest turbo i napęd AWD , co prawda utrzymanie go jeszcze idzie w góre ale zawsze to juz prawdziwe eclipse z turbo a nie N/A
tak jak kolegaviader, wyżej pisał za 10 tysi.2g zadbanego nie kupisz ,predzej 1g ale i z tym bedzie ciezko bo dobre egzemplarze tyle kosztuja,
jeśli miałbyś brać wolnossaka 2G to chyba jednak lepiej wersja USA z 420a pod maską , wiekszy potencjał ma ten silnik w seri niz 4g63
auto które podałeś ma właśnie silni 420a i jest przedlifitngowym modelem , wygląda w miare ale i tak trzeba wszystko obejrzec z tym ze jest to wersja RS ,czyli ta najuboższa brak wycieraczki z tyłu , bębny z tyłu i jeszcze pare innych rzeczy których nie bede wymieniać
wszelakie czesci do 420a i 4g63 mozesz kupić tutaj:
www.topendpower.pl albo Inter Cars badz allegro lub ebay
Pomyśl nad tym autem co dałem w linku |
|
|
|
 |
kubik26
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2010, 13:49
|
|
|
MATi1G, muszę przyznać, że robi wrażenie. Jednak 2G poprostu mi się bardzo podoba Wersja RS też wchodzi w grę, w sumie to za pieniądze w granicach ~15 tyś nie spodziewam się nie wiem czego. Czyli podsumowując wersję RS można kupić za mniejsze pieniądze? |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 25-02-2010, 21:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-02-2010, 14:17
|
|
|
Zależy jak kto sobie ceni, jeśli byłyby 2 auta w takim samym stanie, roczniku itp. to RS powinien być tańszy ze względu na gorsze wyposażenie. Warto jeszcze dodać, ze automaty są zazwyczaj sporo tańsze ale w eclipse są raczej kiepskie. Dynamika wozu z węglem gwarantowana (oczywiście nie mówię o wersji turbo, które też lepsze z manualem). Do tego na automacie prędkość maks wynosi 180km/h, niby często się takich prędkości nie osiąga ale mnie by to odstraszyło
Może zostanę zbesztany ale za 15k zł wolałbym kupić BMW E36 328i coupe.
O wiele bardziej zaawansowany technicznie wóz, lepsze wyposażenie, lepsze zawieszenie, napęd na tylne koła i do tego rewelacyjny silnik.
Osiągi jak w GST, a spalanie na poziomie GS-a (a nawet czasem mniejsze). Bardzo dużo dostępnych części w dużo lepszych cenach niż do ecli. Np. Gwintowane zawieszenie na przednią oś 500zł...tyle co za 1 zwykły amor do ecli.
Jedyna wada tego auta to popularność i zła w PL renoma marki.
Awaryjność o całe lata świetlne mniejsza niż w eclipse, świetny wóż na codzień i do szaleństw. Wiem o czym piszę bo mój najlepszy przyjaciel ujeżdża już drugie e36 (wcześniej miał 318 is - też rewelacyjny silnik). |
|
|
|
 |
kubik26
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2010, 14:25
|
|
|
Nie no o automacie to nie ma mowy...tymbardziej, że jestem "narwany" na ostrą jazdę
Ogólnie to może źle robię, że zadaje te pytania pół roku przed kupnem no ale im więcej się dowiem tym lepiej później dla mnie. Generalnie jest jeszcze kwestia ile kosztuje utrzymanie tego auta? bo jeśli >1000zł/mc to odpada...:( |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-02-2010, 14:34
|
|
|
Zależy ile jeździsz i co się sypnie. U mnie średni miesięczny koszt utrzymania z 3 lat wynosi 1500zł, z czego 500-800 to benzyna. Tylko ja mam 1G. Ceny części i spalanie niemal identyczne jak w 2G. 2G niby młodsze ale te starsze roczniki już dawno weszły w wiek, w którym z dnia na dzień nie wiadomo co się sypnie.
Z jednej strony zachęcam do zakupu bo to wspaniałe auto z duszą a z drugiej strony całkowicie je odradzam. Auto ani nie jest jakoś specjalnie szybkie ani dynamiczne, ani w serii rewelacyjnie się nie prowadzi. Awaryjność spora, części drogie i czasem trudno dostępne. Trudno też o dobrego mechanika do tego auta (chociaż wydaje się mało skomplikowane).
To auto kupuje się sercem, rozsądek każe kupić jakieś bardziej popularne auto. W tej cenie można wyrwać napewno coś lepszego ale jeśli chcesz się czuć wyjątkowo bierz eclipse.
Sam dokonaj bilansu plusów i minusów. Zastanów się, czy Cię stać i dokonaj właściwego wyboru. |
|
|
|
 |
kubik26
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2010, 14:41
|
|
|
Są dwie grupy ludzi: tych co jeżdżą golfami jak wszyscy, i tych, którzy szukają prawdziwego auta z charakterem... ja należę do tej drugiej grupy zapewne inny na moim miejscu szuklałby passata B5 albo golfa IV... ja wolę mieć samochód bardziej wyjątkowy i taki, który mnie zaskoczy. Gdy zdałem prawko nie miałem zbytnio dużo kasy i kupiłem MX-3. do dziś jestem zadowolony, bo to autko daje naprawdę spore wrażenia z jazdy, czego oczekuję również po Eclipsie jednak jak wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie no i u mnie urósł do Eclipse'a 2G viader, ale tak jak powiedziałeś jest granica między rozsądkiem a sercem hehe |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-02-2010, 14:52
|
|
|
Niestety moim przekleństwem też jest chęć posiadania czegoś innego niż wszyscy. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której wychodze ze sklepu i nie wiem, które auto jest moje...Nawet służbowa octavia II mojej matki jest pod każdym względem lepsza od mojego ecli a za nic w świecie bym się na nią nie zamienił...
Te wszystkie golfy/octavie i passaty są tylko narzędziami. Jak wsiadam do eclipse to sama mi się gęba uśmiecha. Czasmi potrafię po kilkanaście minut wpatrywać się w swoje auto przez okno. Cały czas myślę co mogę jeszcze w ecli zmienić/poprawić. To nieuleczalna choroba. Jak masz dziewczynę to uważaj, napewno będzie zazdrosna |
|
|
|
 |
kubik26
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2010, 15:01
|
|
|
viader, żebyś wiedział moja dziewczyna ostatnio ze mną nie rozmawia po tym, jak powiedziałem jej, że kupię jej na dzień kobiet tańszy prezent bo odkładam na samochód hehe ogólnie jest strasznie zazdrosna o samochód ale co zrobić jak wolę całymi dniami siedzieć w garażu niż spędzać popołudnie z kobietą...ehhhhh...
A wracając do tematu to jak narazie mam odłożone 2000 liczę, że do wakacji odłożę jakieś 6k no i madzie sprzedam +/- 5000 to zaczne myśleć...do wakacji może jakieś fundusze dodatkowe dojdą to będzie git |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 25-02-2010, 15:40
|
|
|
viader napisał/a: | . Czasmi potrafię po kilkanaście minut wpatrywać się w swoje auto przez okno. Cały czas myślę co mogę jeszcze w ecli zmienić/poprawić. To nieuleczalna choroba. Jak masz dziewczynę to uważaj, napewno będzie zazdrosna |
Podpisuje sie pod tym obiema recami, tez sie czasami na swojego gabie i wpatruje jak stoi w garazu i zachwycam nad tym jaki on piękny... a co do dziewczyny to tez racja , moja tez jest zazdrosna o klipera mówi ze wiecej poświecam czasu mitsu niz jej
Wszyscy chorujemy na to samo widze |
|
|
|
 |
|