Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] [ELEKTRYKA] Witam i pytam o światła stop
Autor Wiadomość
DziejuTej 
Nowy Forumowicz

Auto: SpaceStar 1.8 GDI GLX
Kraj/Country: Holland
  Wysłany: 06-03-2010, 13:18   [MSS ALL] [ELEKTRYKA] Witam i pytam o światła stop

Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy i to moj pierwszy post.
Od niedawna jestem posiadaczem MSS i nie za bardzo go jeszcze poznałem, a już mam problem...
Otóż światła stopu nie działają tzn. działa tylko górne światło stop a dwa boczne nie. Sprawdziłem żarówki i są ok. Pozostałe światła działają i zastanawiam się co mogło się stać. Chciałbym zreperować to sam bo ostatnimi czasy mieszkam w Holandii a tutejsi mechanicy są jeszcze drożsi niż nasi rodzimi fachowcy ;) Szukałem na forum i w internecie, ale nic na ten temat nie znalazłem podobnie jak schematu elektrycznego nie udało mi się odszukać.

Z góry dziękuję za pomoc i jecze raz witam wszystkich użytkowników forum :)
Ostatnio zmieniony przez cns80 08-03-2010, 08:52, w całości zmieniany 1 raz  

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2010, 16:39   

Jest dział - Downloads a MSS jest dokładnie tu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3453 pobierz plik i rozpakuj go i tam powinien być schemat elektryczny ( Electrical Wiring) . Nie znam numeru pliku bo poukładałem wszystko po swojemu :wink:
Miałem podobną zagadkę z tylną wycieraczką kiedy to też długo szukałem przyczyny jej niechęci do pracy a okazało się że były rozłączone kostki przy samym silniczku.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 06-03-2010, 19:05   

DziejuTej napisał/a:
Sprawdziłem żarówki i są ok
Sprawdź czy czy jest napięcie w tylnej lampie ja naciskasz na hamulec. I czy masa jest dobra bo częste problemy z elektryką to brak masy.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 06-03-2010, 19:20   

Witam.
Jeśli inne światła działają i np po włączeniu kierunku wszystkie światła w lampie nie migają (przysłowiowa choinka) to nie brak masy. Może nie łączyć kostka w jednej lampie (wiązki głównej) bo najczęściej wiązka przewodów głównych dochodzi do jednej lampy i dopiero z tej lampy wychodzi osobna wiązka do drugiej.

DziejuTej 
Nowy Forumowicz

Auto: SpaceStar 1.8 GDI GLX
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 09-03-2010, 21:18   

Sprawa się rozwiązała!
Naprawa zakończona sukcesem! Pozwoliłem sobie rozmontować wnętrze bagażnika, a dokładniej jego lewą stronę i nad lewym kołem znalazłem całą wiązkę elektryki łącznie z tą właściwą do świateł stop. Nie bawiłem się w szukanie tej właściwej i popro9stu po kolei rozłączałem wszystkie i czyściłem przy pomocy preparatu do elektroniki. Ku mojemu zaskoczeniu zaczęło działać (raczej mam zdolności aby wszystko zepsuć stąd to zaskoczenie).
Dziękuję za wszystkie rady i zainteresowanie tematem!
Pewnie jeszcze nie raz tu wrócę :)
edit by cns80: prośba do autora o zapoznanie się z zasadami forum i nieużywanie wulgaryzmów, nawet wykropkowanych.
Ostatnio zmieniony przez cns80 10-03-2010, 08:49, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu