Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Subaru Outback Boxer Diesel
Autor Wiadomość
robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2010, 10:59   

JCH napisał/a:
na Śląsku nie wiem czy ktoś ogarnia LPG w Subaru
No jasne że jest paru takich co to ogarnie ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

drout
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2010, 21:24   

Ale podobno speca nie ma lepszego od Jako. Sam pewnie sie udam do niego w niedalekiej przyszłości. Chyba z całej Polski sie do niego zjezdzają. Z Outlanderami Turbo zresztą chyba również

drout
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2010, 21:25   

No ale z tymi sprzęgłami to jakis ZONK, poza tym to bajka ten Boxer diesel :mrgreen:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 16-09-2010, 13:20   

Stuknęło 30 tys. km - przegląd zrobiony 2 dni temu, koszt 723 zł + własny olej czyli razem ok. 1 tys. zł.
Nic specjalnego się nie dzieje poza tym, że od jakiś 5 tys. km mam wrażenie jakby hamulec był zapowietrzony - każde pierwsze lekkie naciśnięcie pedału hamulca wydaje się, że pedał jest lekko miękki, odpuszczenie i ponowne naciśnięcie - wrażenie jakby pedał robił się bardziej twardy.
Serwis stwierdził, ze jest OK a efekt taki stąd, że klocek/tarcza tak się zużywa, że robią się rowki i dopiero mocniejsze naciśnięcie pedału hamulca powoduje właściwy docisk klocka do tarczy ..... :roll: Tłumaczenie jakieś takie ..... pokrętne :roll:

W kwestii sprzęgieł .... jest akcja serwisowa (choć nie do końca oficjalna) wymiany oprogramowania silnika, które ma "przenieść" max moment w wyższe partie obrotów. Zamiast występować już przy 1800 ma być dostępny gdzieś powyżej 2000. To dla kierowców, jak to nazwał ich dyrektor SIP, "niekompatybilnych z samochodem". Nie za bardzo wiadomo co ów program zmienia, stwierdziłem więc, że na razie nie wgrywam.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
Ostatnio zmieniony przez JCH 16-09-2010, 15:47, w całości zmieniany 1 raz  

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2010, 14:40   

JCH napisał/a:
...koszt 723 zł + własny olej czyli ok. 1 tys. zł.

wyglada to tak jakby olej do boxera kosztowal ok 1tys zł czyli wchodzi w niego okolo 20l oleju :D

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 16-09-2010, 15:47   

arturro napisał/a:
JCH napisał/a:
...koszt 723 zł + własny olej czyli ok. 1 tys. zł.

wyglada to tak jakby olej do boxera kosztowal ok 1tys zł czyli wchodzi w niego okolo 20l oleju :D
ok, zedytowałem :)

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 16-09-2010, 22:04   

Jacek powiedz mi jak oceniasz subaru w porównaniu do miśków. Powiem Ci, że rozglądam się za kilkuletnim autem (3-5 lat) i nie widzę wśród Mitsubishi czegoś co by mnie zadowoliło zarówno wyglądem jak i osiągami (evo pomijam bo nie potrzebuję aż takiego hardcora). Myślę o wrx-ie lub właśnie legacy z mocniejszym silnikiem... Powiedz co myślisz o legacy, serwisie itd. itp.
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 17-09-2010, 19:23   

Jeśli chcesz informacji o Subaru poczytaj ich forum – zarówno jedno jak i drugie – kopalnia wiedzy. Moje doświadczenia sprowadzają się jedynie do użytkowania swojego egzemplarza, innymi nie jeździłem. Zbyt wiele Ci nie podpowiem. Poczytaj tamte fora a pewnie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Ogólnie auta są uznawane za trwałe. Proste pod względem wyposażenia ale za to trwałe. Z tematów które teraz mi się przypominają to takie:

- zdaje się, że jest tam jakiś feler z przegrzewaniem się silnika 2,5 litra lecz nie jestem pewien czy dotyczy to tylko STI, czy również WRX
- w Legacy było coś ze sprzęgłami (kołem dwumasowym) świerczały lub wydawały dziwne dźwięki – serwis wymieniał na gwarancji
- w Legacy niektórzy narzekali na stukającą maglownicę - tzw. efekt "krzysioma" - to taki ichniejszy malkontent ;)
- był też temat amortyzatorów w WRX/STI - początkowo wymieniane na gwarancji, później już nie.

Ogólnie musiałbyś sobie przejrzeć w jakich latach jakie były silniki bo w przypadku Legacy 2.0 zaczęło się bodajże od ok. 125/130 KM a doszło do ok. 160 KM. Z Imprezą też było różnie ale specjalnie mnie to nie interesowało więc nie wiem.

Również są często poruszane dylematy typu auto z EU czy US - temat rzeka :) Nie wiem też co masz na myśli pisząc "mocniejsze Legacy" bo takich jest strasznie mało.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 26-12-2010, 20:59   

Dzisiaj powrót z gór ...... i sprawdzian dla opon i napędu.
Musiałem (w zasadzie chciałem) podjechać drogą o takim nachyleniu, że gdy tam zjeżdżam na 1 biegu to i tak trzeba jeszcze pomagać hamulcem bo tak się auto napędza :roll:
Gdy zjeżdżałem w piątek było czarno i mokro, potem to wszystko zamarzło i spadło jakieś 10-15 cm białego (prawie 0,5 godz drapałem szyby, żeby cokolwiek widzieć). Na drodze mogłem się spodziewać tego samego - z wierzchu świeży puszek a pod spodem "szklanka".
No to VDC off i jedziemy.....
Najpierw jest tak:

Zjeżdżam z głównej drogi gdzie zaczyna się kluczowy moment. Wygląda tak (zdjęcie, jak to zwykle bywa nie oddaje rzeczywistości ale trzeba tam napaść dość ostro, żeby nie brakło "poweru"):

Czyli nikt nie jechał, widać jedynie ślady 2-3 osób. No to 1 i heja .... 2 tys. obr. i nie ma bata, idzie :)
Na tym lewym winklu czuć było tylko jak coś tam z tyłu śliznęło ale zaraz złapał i poszedł. Potem są jeszcze 2 strome momenty ale bez żadnych zakrętów, tylko ostro w górę a droga wąska na 1 auto.
I wszystko było by fajnie gdyby nie przyszło mi do głowy aby zatrzymać się i zrobić może jakieś zdjęcia. Miejsce niby nie było już tak strome, dodatkowo przez drogę przechodził przepust (znam to miejsce bo dość często tam jeżdżę) pomyślałem, że w razie czego oprę się kołem na tym przepuście i jakoś będzie. I to był błąd :(
Jak już stanąłem to klapa - nie dało rady ruszyć. Jedna próba, druga... cztery koła mielą w miejscu, przód zaczyna uciekać w prawo ..... a cholera wie co tam jest po prawej pod śniegiem. Nie ma co szaleć. No to opuszczamy się powoli na hamulcu. Na szczęście widzę w lusterku, że po lewej mam wjazd w posesję i jest normalnie czyli "poziomo". Ok, cofniemy sobie w posesję i weźmiemy to z "rozpędki" ;)
Ten 3-4 metry wjazdu w zupełności wystarczyły aby przejść to miejsce z przepustem bez zająknięcia. Dalej już była "bułka z masłem":

Powoli wiem, już gdzie jest albo gdzie może być granica możliwości, tu zabrakło przyczepności, żeby ruszyć tego kloca ;) Dobrze, że było gdzie wjechać, bo cofać kilkadziesiąt metrów po stromym, śliskim i wąskim to mi się nie uśmiechało :?

Wjazd z powrotem na główną drogę no i oczywiście zawód - jeździł jakiś i odśnieżał:

A tak fajnie biało było :( :)

Ostatnio zmieniony przez JCH 05-01-2011, 11:25, w całości zmieniany 3 razy  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 26-12-2010, 21:38   

JCH, chyba masz niedomknięte drzwi kierowcy :-)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 26-12-2010, 21:51   

robertdg napisał/a:
chyba masz niedomknięte drzwi kierowcy
Się śmiej.... :) Prawie że wchodziłem dziś przez bagażnik tak było wszystko zalodzone.
Na zdjęciu rzeczywiście są niedomknięte ale nie posiadłem jeszcze umiejętności robienia zdjęć od tyłu w trakcie jazdy więc za chwilę wsiadłem do auta i drzwi zamknąłem jak należy ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 26-12-2010, 21:53   

Wiesz, niektóre osoby posiadły zdolność holowania auta, bez kierowcy w holowanym aucie :D

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2010, 22:51   

tylko te dwie rury;) przerost formy nad trescia:)

Paweł_BB 
Mitsumaniak
01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
Wysłany: 27-12-2010, 06:23   

JCH, fajny wyjazd :wink: tylko zapomniałeś że to forum Mitsubishi :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 27-12-2010, 07:28   

Jacku - masz niesprawne auto jakby powiedział niemiecki celnik - zaśnieżona tablica i nie widać nalepki homologacyjnej ;)

Odpowiedz do tematu