Galant 2,5 v6 manual czu automat ?? |
Autor |
Wiadomość |
mefi25
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-03-2010, 12:20 Galant 2,5 v6 manual czu automat ??
|
|
|
Witam chce zakupić Galanta w roczniku 98-2000 napewno silnik 2,5 v6 bo raczej najlepszy..
problem mam tylko taki ze wciaz sie zastanawiam nad tym jaka skrzynie wybrac automat ktory ponoc jest super ( ale boje sie serwisowania juz tego ) no i manual jak kazdy troche trza se pomachac . Dlatego wysuwam pytanie do was jak te automaty maja z zywotnoscia czy warto brac automata ?? prosze o pare uzasadnien na swoich przykladach najlepiej |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 13-03-2010, 12:35
|
|
|
Niestety obie skrzynie mają swoje wady i zalety:
Manual:
+ szybsze auto
+ niższe spalanie
- zrobiony z plasteliny i sreberek od czekolady - zmielenie 4 biegu nie stanowi wyzwania, łożyska i synchonizatory należy traktować jako część eksploatacyjną
- trzeba się nawachlować
Automat:
+ komfort jazdy
+ rzadsze awarie
- awarie konwertera - nie znasz dnia ani godziny, kiedy stanie
- większe spalanie (ok. 2l/100)
- znacznie słabsze doznania z jazdy
[ Dodano: 13-03-2010, 12:36 ]
PS. Jeżdżę tylko automatami |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
pepi
Forumowicz

Auto: gitarowe
Pomógł: 7 razy Dołączył: 04 Kwi 2008 Posty: 519 Skąd: zabrze
|
Wysłany: 13-03-2010, 15:00
|
|
|
ktoś kiedyś powiedział ze jak raz kupisz kombi to zawsze będziesz jeździł kombikami
i jak raz bedziesz mial automat to juz nie bedziesz chcial manuala
moze nie zawsze jest to w 100 prawda ale w moim przypadku tak wlasnie sie stalo |
|
 |
sewkor
Forumowicz
Auto: Galant EA5A 2,5 v 6 i inne
|
Wysłany: 13-03-2010, 18:56
|
|
|
Zdecydowanie automat. Mniej awaryjny i przewidywalny w kosztach naprawy ( regeneracja konwertera kosztuje tyle samo co wymiana kompletu sprzegla w manualu ). Moze i troche woniejszy ale komfort rewelacyjny.
Jak raz pojezdzisz dobrym automatem z mocnym silnikiem to zdecydowanie zapomnisz o manualu |
_________________ 007 " Diamenty są wieczne " |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 13-03-2010, 19:06
|
|
|
Cytat: | Zdecydowanie automat. Mniej awaryjny i przewidywalny w kosztach naprawy ( regeneracja konwertera kosztuje tyle samo co wymiana kompletu sprzegla w manualu ). Moze i troche woniejszy ale komfort rewelacyjny.
Jak raz pojezdzisz dobrym automatem z mocnym silnikiem to zdecydowanie zapomnisz o manualu |
zdecydowanie manual
nie wiem jak jest z automatem z tiptronic'em, natomiast zwykly jest strasznie powolny, manual bierze go o jakies 2-2,5 dlugosci i robi niestety z gala powolny samochod . |
|
|
|
 |
Kmer
Mitsumaniak Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Pomógł: 37 razy Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 921 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 13-03-2010, 19:22
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | natomiast zwykły jest strasznie powolny, |
ja mam zwykły automat i nie narzekam ze jest powolny,2 rok już jeżdżę i nie miałem sytuacji żeby się nie zebrał w porę,fakt ze TIP by się przydał bo na nim jest żywszy,ale zawsze jest jeszcze kick down pomocny w ostateczności
Jak dla mnie to tylko automat |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-03-2010, 19:39
|
|
|
Każdy bedzie mial swoje zdanie za i przeciw danej opcji, ja jezdzilem różnymi autami, z róznymi skrzyniami biegów, faktem niezaprzeczalnym jest to że automat jest poprostu wygodny, powiedziałbym że dla leniwych ludzi, jednakże są sytuacje gdzie bedziesz narzekał na automat, bo wajcha daje Ci pewność, gdyż sam kontrolujesz auto i nie czekasz na reakcje automatu, zwłaszcza w takim silniczku jakim jest 2.5V6 (nigdy nie zrozumie ludzi co kupuja sobie auta o pojemności ledwo przekraczającej 1300ccm z automatem ), zaś w innych sytuacjach będziesz zmeczony ciagłym wachlowaniem lewarkiem biegów, to wszystko zależy od Twoich predyspozycji, lubisz wajchować, albo lubisz jak ktos wykonuje to za Ciebie.
Osobiście wychodze z założenia, że automat to do silnika conajmniej 3.0
W automacie jak już wspominali poprzednicy potrafi się rozsypać konwerter, przeciętny koszt naprawy w zakładzie (robocizna i części) to około 3 500zł Post kolegi z forum który to ostatnio robił
Skrzynia manualna takze ma swoje bolaczki, podstawowa rzecz sprzęgło - element który wiadomo zużywa się ze wzrostem kilometrow, przykładowe ceny kompletów sprzęglowych bez zniżek:
Luk ~ 760żł
Sachs ~ 981zł
Łożyska do skrzyni, dokładnie się nie orientuje, ale powiedzmy że kosztowałyby ok 1000zł
Synchronizator powiedzmy że kosztowałby ~ 700zł
Olej do skrzyni ~ 200zł
Koszta demontaż-montaż skrzyni i jej naprawa ~ 500zł
Licząc najdroższym kosztem wychodzi zrobienie wszystkiego naraz w granicach 3381zł, do tego nalezy dodać pewnie jeszcze jakiś zimering, pierdoły, także koszta porównywalne co do serwisu (jednakże jeżeli będzie zniszczony więcej niż jeden synchronizator albo jakaś zębatka się zmieli, wiadomo cena idzie automatycznie do góry), a wrażenia z jazdy nieporównywalne.
Jak kupisz zadbany egzemplarz to bedziesz się cieszył czy to automatem czy manualem, wiadomo z orientacyjnymi kosztami musisz się liczyć, nie ma rzeczy idealnych i wszystko ma swoje wady, jak sobie uszanujesz tak bedziesz zadowolony z auta i jego napedu, ja bym osobiście wybrał manualna skrzynie, co innego jakby ten silnik mial 250KM + |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2010, 19:44
|
|
|
lektura dla Ciebie - awaryjnosc skrzyn
automatycznych http://forum.mitsumaniaki...%B6%E6+skrzy%F1
manualnych http://forum.mitsumaniaki...vote=viewresult
moje auto/automat ma juz prawie 250 tys km i smiga . zrobilem nim 50 tys km od sierpnia 2007r . ale ojelu w skrzyni jeszcze nie wymienilem za co bije sie w piersi ale tej wiosny napewno to zrobie i tutaj usmiechne sie do Ciebie Kmer bo slyszalem ze Rochowi robiles...
jesli automat to tylko z tiptronikiem czyli po lifcie poniewaz na nim skrzynia nie zastanawia sie tylko daje czadu od razu . kickdown to nie to samo chociaz jak juz da czadu to wtedy ogien
jesli chodzi o mnie to tylko automat + tiptronik nigdy wiecej nie wsiade na manuala bo nie mam zamiaru sie meczyc z wahlowaniem w skrzyni w korkach , to jest totalna tragedia |
|
|
|
 |
Kmer
Mitsumaniak Arek

|
Wysłany: 13-03-2010, 19:46
|
|
|
robertdg napisał/a: | przeciętny koszt naprawy w zakładzie (robocizna i części) to około 3 500zł |
robertdg, to chyba z wymiana wszystkich flaków w skrzyni na nowe. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 13-03-2010, 19:52
|
|
|
Kmer napisał/a: | ja mam zwykły automat i nie narzekam ze jest powolny, |
nie jezdziles manualem |
|
|
|
 |
Kmer
Mitsumaniak Arek

|
Wysłany: 13-03-2010, 19:54
|
|
|
cuuube napisał/a: | tutaj uśmiechnę się do Ciebie Kmer bo słyszałem ze Rochowi robiłeś... |
U Piotrka była wymiana uszczelniacza na walku,roboty i stresu co niemiara jak i dla mnie tak i dla rocha pierwszy raz wyciągałem skrzynkę w VR-4 ale się udało i misiek hula ale 20 godz spędziliśmy w kanale,ale było warte,bynajmniej nowe doświadczenie,szkoda ze już nie miałem siły się karnąć i sprawdzić jak to idzie,jak na razie oglądałem go z zewnątrz i od spodu
Jakoś się zgadamy co do wymiany |
|
|
|
 |
mefi25
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-03-2010, 19:58
|
|
|
dzieki wam wszystkim za odpowiedzi postanowilem : Automat ale tylko z tiptronikiem a jak nie to manual a do tego najlepiej srebny w jasnej skorze oczywiscie tempomat ite sprawy i bedzie cacunio teraz tylko znalesc jakiegos w rozsadnej cenie i zadbanego by po 20 tys km nie pluc se w twarz |
|
|
|
 |
Kmer
Mitsumaniak Arek

|
Wysłany: 13-03-2010, 19:59
|
|
|
Rafal_Szczecin, jeździłem 2.5 V6 i 2.0 ale tez jeździłem 2.4 GDI na tiptronic,i uważam ze brakuje takiej skrzynki u mnie,ale wszystko jest do zrobienia.
W poprzednim moim aucie miałem skrzynkę 6 biegowa i wachlowanie niekiedy było męczące.
Tak jak napisał cuuube polecam automat z tiptronic,rewelka |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-03-2010, 19:59
|
|
|
Kmer napisał/a: | to chyba z wymiana wszystkich flaków w skrzyni na nowe. | dokładnie, wedle linka który podałem do posta kolegi pitbu77 on tam napisał wszystko co było wymieniane, wiadomo to są koszta orientacyjne naprawy w warsztacie, bo jak ktos umie sobie samemu coś zdziałać, to wiadomo cena automatycznie w dół leci. Do tego dochądza wszelakiego rodzaju znizki sklepowe/hurtowe, etc. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
mefi25
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-03-2010, 20:04
|
|
|
O Kmer ty widze z moich stron jawor - Legnica z postow widze ze cos mniejwiecej ogarniasz w Galach to jak bym sie przymierzal do zakupu to podzielisz sie zemna swoja wiedza co ?? raz juz kupowalem w ciemno Alfe Romeo 156 2,4 JTD po 2 tygodniach se plulem w twarz jak uslyszalem ze turbina do wymiany i wiele innych rzeczy |
|
|
|
 |
|