|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] Poważne uszkodzenie silnika??? |
Autor |
Wiadomość |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-03-2010, 04:31
|
|
|
ktoś tam skorzystał... ale zrobię lepszy ;p co do czepialskich... jak widzę jak stoi jakiś pieszy na krawędzi jezdni w miejscu gdzie NIEMA PASÓW i sie czai jak czajnik żeby przejść to jak jadę wolno to wołam: "gdzie idziesz widzisz pasy???!!!" ale to odnośnie tego że kolega jechał kiedyś z żoną i córeczką i jakiś debil ni z gruchy ni z pietruchy se wszedł na droge i kolega wyjechał z drogi i skasował pięknego Piontiaca Firebirda na drzewie... dobrze że nic im sie nie stało... |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 11-03-2010, 13:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nikoś
Mitsumaniak
Auto: 2 razy civic 5G
|
Wysłany: 11-03-2010, 05:37
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | jak widzę jak stoi jakiś pieszy na krawędzi jezdni w miejscu gdzie NIEMA PASÓW i sie czai jak czajnik żeby przejść to jak jadę wolno to wołam: "gdzie idziesz widzisz pasy???!!!" ale to odnośnie tego że kolega jechał kiedyś z żoną i córeczką i jakiś debil ni z gruchy ni z pietruchy se wszedł na droge i kolega wyjechał z drogi i skasował pięknego Piontiaca Firebirda na drzewie... dobrze że nic im sie nie stało... |
Nie można tak mówić bo też napewno wielokrotnie przechodziłeś przez ulice nie po pasach . Jak byś się poczuł gdyby do ciebie tak zawołali |
_________________ Nikoś widzi Nikoś wie, że trzy diamenty są THE BEST |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 11-03-2010, 13:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Iushiban
Forumowicz

Auto: Corolla E11 1999 hatchback
|
Wysłany: 11-03-2010, 11:33
|
|
|
No filmik był dobry, mnie pomógł i to bez lampy. Kretyni niestety zawsze się zdarzają. |
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 11-03-2010, 15:20
|
|
|
Nikoś, ja uwielbiam jak mi na czerwonym właza ale co wszystkich po kolei kolorów uczył niebede tacy tez musza byc kiedys stałem w korku i przełazili tacy i typ kopnoł w zderzak auto przedemna i poszedł kierownik wyskoczył podleciał takiego plaskacza sprzedał ze w zamknietym aucie słyczałem 15 minut sie smiałem a tamtemu polik pewnie ze 2 dni swiecił |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 12-03-2010, 01:46
|
|
|
wiecie sami jak to jest, jak się jest kierowcą to i po chodniku się inaczej idzie... zastanowiam sie 2 razy zanim wejdę tam gdzie nie trzeba, też bez potrzeby nie włażę pod rozpędzony samochód jak widzę że za nim nic nie jedzie to po co mam go zmuszać do hamowania? odsuwam się udając że nie przechodzę i czekam aż przemknie i zadowolony sobie ide taka uprzejmość jak kierowca-kierowca kiedy ktoś Cię wpuszcza... ale offtop... ale żeby nie było...
Iushiban napisałeś że na LPG ustawić zapłon na 7*-10*BTDC zamiast oryginalnych 5*, niestety niezgodzę się z tym, bo to przerabiałem ;p ale zależy od gazu, masz mixer i jeździsz na bogato to może i złapiesz na 10 ale wątpię, ale to zależy od mieszanki (cholerne mixery mixują jak stare sokowirówki) ale jak mówimy o dobrze skalibrowanym wtrysku gazu to 7* to max niestety bo są problemy w niższym zakresie, do głębszych modów zapłonu niestety nie tylko klucz i lampa ale coś bardziej zaawansowanego: wariator kąta wyprzedzenia zapłonu:
http://ac.com.pl/wariator...nia-zaplonu,96/
cena około 200zł, ale lepiej chyba doinwestować w DET albo DSMLink + EEPROM i nie w N/A tylko w turbo, bo w N/A zysk jest nieadekwatny do ceny |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-03-2010, 11:55
|
|
|
zenek_bb, Nikoś, barteski, Iushiban, ostatni raz przypominam, iż OT w dziale technicznym jest surowo zakazany. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Iushiban
Forumowicz

Auto: Corolla E11 1999 hatchback
|
Wysłany: 12-03-2010, 22:49
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | Iushiban napisałeś że na LPG ustawić zapłon na 7*-10*BTDC zamiast oryginalnych 5*, niestety niezgodzę się z tym, bo to przerabiałem ;p ale zależy od gazu, masz mixer i jeździsz na bogato to może i złapiesz na 10 ale wątpię, ale to zależy od mieszanki (cholerne mixery mixują jak stare sokowirówki) ale jak mówimy o dobrze skalibrowanym wtrysku gazu to 7* to max niestety bo są problemy w niższym zakresie, |
Hehe a tak sie składa że sam to powiedziałes w tym filmik ze jak ktos ma gaz to kąt wyprzedzenia sie powinno ustawić na 7-10 a na benzynce 5-7 i że najbezpieczniej na 7 Do tej pory nawet mam to spisane na kartce jak ustawiałem.
A może ty rzeczywiście nie wiesz jak... |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 14-03-2010, 20:30
|
|
|
tak mówiłem dokładnie, lecz miałem wtedy komputer stag-300 i niemiałem dobrej korekcji mieszanki od ciśnienia i temp gazu, jak i wolniejszy procesor, teraz mam stag-300 plus, przy dobrze ustawionej mieszance niestety 10*BTDC nie zdaje egzaminu, wtedy robiłem próby na bogatszej mieszance ale z biegiem czasu poszerzyłem swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną w tym temacie, naprawdę 10* jest osiągalne ale po co? wzrasta spalanie a sprawność silnika jest taka sama albo spada, oczywiście mówię o normalnym N/A i normalnej jeździe.
Gdybym chciał robić dokładniejsze testy to bym już przekroczył granice strojenia silnika ;p czyli hamownia, czujniki EGT, AFR i Knock Sensory to podstawa. Potem dla różnego AFR ustalamy jak najwcześniejszy zapłon bez stuków i mierzymy moc. Tak się stroi całe mapy np. DET (ecu master itp).
Chciałbym mieć możliwość wystrojenia tak mojej instalacji gazowej ale niejest to opłacalne bo musiałbym kupić wszystkie czujniki i wykupić godziny na hamowniach... a zysk byłby mizerny.
Dla typowej instalacji gazowej radzę około 7* dla silników bez knock sensora (bodajże 90r) nie przekraczałbym 6*. Oczywiście mówię o dobrze wystrojonej instalacji czyli minimum BLOS 70mm lub wtrysk, niestety na zwykłej zwężce (mixer) niejest możliwe wyregulowanie tak samo kalorycznej mieszanki na gazie jak na benzynie w całym zakresie obrotów i obciążenia, takie instalacje niestety trzeba ustawić zazwyczaj na mieszankę bogatszą gdyż w wielu momentach mogłoby dojść do zbyt ubogiej mieszanki ;/ niestety regulacja takich instalacji wygląda tak że jak auto nie jedzie to się śrubkę odkręca a jak za dużo pali to sie przykręca... mało kto jedzie na analizator spalin a potem kontroluje lambde w czasie jazdy...
beben1982 napisz co z tym silnikiem, stawiam na wtryski, zapłon i dobrą regulacje |
|
|
|
 |
beben1982 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2010, 23:45
|
|
|
dzięki chłopaki za pomoc zapłon jest ok |
|