Czy to termostat? |
Autor |
Wiadomość |
jacekwst
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 2.0 diesel
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-03-2010, 20:29 Czy to termostat?
|
|
|
Witam !
Ponownie zgłaszam się do Was po uzyskanie odpowiedzi na problem, który przydarzył Mi się dzisiaj..... więc Temperatura na wskaźniku zawsze znajdowała się po środku "kontrolki" temperatury silnika. Dziś po przejechaniu ok 30 km zorientowałem się , iż wskazówka podchodzi prawie pod czerwony " punkcik". Moje podejrzenia padły termostat , proszę Was o poradę lub naprowadzenie na rozwiązanie , jeśli komuś przydarzyło się coś podobnego
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-03-2010, 21:07
|
|
|
Może być termostat, może byc niski poziom płynu chłodniczego, może byc uszczelka pod głowica, może byc pęknięta głowica. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 20-03-2010, 21:08
|
|
|
Jeśli stan płynu w układzie jest ok to sprawdź czy w momencie takiego wskazania temperatury chłodnica i grube węże pomiędzy chłodnicą a silnikim są gorące. Jeśli chłodnica jest zimna albo tylko trochę ciepa (silnik ma wtedy około 100%) to rzeczywiście wina termostatu który się nie otwiera i nie puszcza płynu na chłodnicę. |
|
|
|
 |
mnisiek1 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-03-2010, 01:16
|
|
|
Ja przy termostacie nie mialem ogrzewania w kabinie ewentualnie działo chwile i wtedy spadała temp silnika, później padało ogrzewanie i znowu temp silnika w górę, termostat w IC to koszt od 40-70 zł a komfort zdecydowanie się zwiększa ewentualnie sprawdź tak jak pisali koledzy wcześniej płyn a także czy oba węże są pełne. może też nie włączać Ci się wentylator i stąd to grzanie się.
Jeżeli to uszczelka to w poźniejszym stadium woda pod korkiem oleju i na wydechu olej. |
|
|
|
 |
Piotras88
Forumowicz Piotras88

Auto: Mitsubishi Lancer V 1.6+LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Sie 2009 Posty: 143 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 23-03-2010, 18:07
|
|
|
Odkręć korek od chłodnicy i sprawdź czy jest zalane do pełna, czasami lubi się zapowietrzyć, szczególnie jak się doleje płynu do wyrównawczego, a nie bezpośrednio do chłodnicy |
|
|
|
 |
jacekwst
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 2.0 diesel
|
Wysłany: 24-03-2010, 19:42
|
|
|
Termostat został wyjęty i teraz silnik się nie przegrzewa , tylko tradycyjnie nie dogrzewa więc to termostat . Zamówiłem w sklepie z częściami nowy, podając wszystkie dane i oczywiście przyjechał, tylko nie taki jak trzeba ( trochę mniejszy niż ten uszkodzony) , sam nie wiem jak oni teraz te części robią |
|
|
|
 |
|