Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż fotelika - za krótki pas
Autor Wiadomość
Xiff 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
Wysłany: 22-12-2009, 12:21   Montaż fotelika - za krótki pas

Cześć wam, mam poważny error..
Pierwsza jazda z moim świeżo-urodzonym mitsumaniakiem skończyła się złamaniem przepisów. Mianowicie, nie mogłem zamontować fotelika z tyłu. Fotelik dla niemowlaków jest montowany tyłem do kierunku jazdy. Pas był za krótki i przez to dzieciaka musiałem wieźć bez pasów... grrr... nerwy miałem..
Pół biedy że mam drugi samochód i z pasami nie mam problemu. Tyle że tamten to 3 dzrwiowy hatchback, a wolałbym wozić rodzinę na wakacje moim "rodzinnym kombi"

Pytanie, czy ktoś z was miał podobny problem? Jak go rozwiązaliście?
Po wstępnej analizie znalazłem kilka rozwiązań:
1. Jako że z przodu pas jest dłuższy o jakieś 20 centów to nie ma problemu z montażem, trzeba by tylko odpiąć poduszkę. Nie chciałbym z tym kombinować, szczególnie że dzieciaka wolalbym wozić z tyłu, mama pewnie też by tak wolała :)
2. Podmienić pasy tylnie z przednimi... Robił ktoś taki myk?
3. Kupić bazę do fotelika za 800zł... jeszcze nie wiem jak baza jest montowana... poza tym, troche drogo...
4. Sprzedać miśka i kupić inne auto... Tego to już wogóle bym nie chciał....

K. P.

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-12-2009, 12:32   

niestety mam to samo i w colcie, i civicu i wielu innych autach, moja reakcja była podobna do Twojej, szukałem jakiś przedłużaczy klamr, chciałem przód z tyłem zamienić. Sprzedawca fotelików również nie krył., że w 3/4 aut pas są za krótkie. JEDYNE WYJŚCIE to kupić bazę, ale 800zł to śmiech na sali, bo jak nową do fotelika GRACO kupiłem za 119zł. Bazę kładziesz na siedzisku przypinasz pasem, ona potrzebuje go znacznie mniej niż sam fotelik, a w samą bazę wpinasz fotelik na specjalne szyko-uchyty, potem wyciągasz go jednym uchwytem. Powiem, że jest to znacznie wygodniejsze niż ciągłe latanie z pasami wokół fotelika, i IMO bezpieczniejsze, bo bazę można naprawde sztywno zapiąć. U mnie wygląda ona tak:

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 22-12-2009, 14:44   

Xiff, mam te samo auto, fotelik na tylnym siedzeniu zapiąłem. Zarówno ten dla malucha do 9 kg, jak i fotelik do 16 kg montowany przodem do kierunku jazdy.
Fotelik Maxi Coxi.

Myślę, że najtańszą opcją będzie zmiana fotelika, chociaż nieśmiało krąży mi po głowie myśl, że może montaż jest nieprawidłowy...

Ogarniam prawy ALT

pawela 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-12-2009, 15:09   

stary alfer napisał/a:
Myślę, że najtańszą opcją będzie zmiana fotelika, chociaż nieśmiało krąży mi po głowie myśl, że może montaż jest nieprawidłowy...

na 4 foteliki jakie mi pasowały tylko 1 dał się zapiąć a cena była zaporowa, do pozostałych brakowało 20cm pasa. Pasy są zdecydowanie za krótkie, swobodnie mój fotel da się zapiąć tylko w V40 jakim zdarza mi się jeździć.

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Wysłany: 22-12-2009, 16:44   

pawela napisał/a:
Pasy są zdecydowanie za krótkie, swobodnie mój fotel da się zapiąć tylko w V40 jakim zdarza mi się jeździć.

pawela, przecież nie wymyślam tego, że zapiąłem ;)

Mówiąc, że najtaniej jest zmienik fotelik mam na myśli zakusy Xiffa, aby zmienić auto :)

Ogarniam prawy ALT

pawela 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-12-2009, 17:09   

stary alfer, może masz mniejszy fotelik ;) Pisałem wyżej, 1 udało się w Colcie zapiąć, ale ja chciałem większy, masywniejszy, więc dokupiłem bazę i po problemie.
Kup bazę! Bezpieczniej i wygodniej

Xiff 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-12-2009, 17:12   

stary alfer napisał/a:
Xiff, mam te samo auto, fotelik na tylnym siedzeniu zapiąłem. Zarówno ten dla malucha do 9 kg, jak i fotelik do 16 kg montowany przodem do kierunku jazdy.
Fotelik Maxi Coxi.

No to ciekawe bo ja tez mam fotelik maxi cosi cabriofix i zapiac sie go nie da... zapytalem fachowca od fotelikow no i niestety stwierdzil ze montuje prawidlowo, ale pas jest za krotki..

Baze znalazlem uzywana za 350... drogo.. fotelkika wolalbym nie zmieniac bo pasuje do wozka.

K. P.
Ostatnio zmieniony przez Xiff 22-12-2009, 17:18, w całości zmieniany 1 raz  

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Wysłany: 22-12-2009, 17:13   

pawela napisał/a:
stary alfer, może masz mniejszy fotelik ;)

Nie mówię nie :D

pawela napisał/a:
Kup bazę! Bezpieczniej i wygodniej

Zgadzam się. Chociaż baza maxi cosi kosztowała tyle co fotelik... :D

[ Dodano: 22-12-2009, 17:14 ]
Xiff napisał/a:
maxi cosi cabriofix

Miałem właśnie ten...

Czyżby wraz z rocznikiem wydłużyły się pasy?

Ogarniam prawy ALT

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Wysłany: 24-12-2009, 01:13   

u nas też był problem. Przy mapetach mieliśmy dwa foteliki Peg Perego (oba z bazami, mniej więcej takie http://allegro.pl/item854...ego_z_baza.html ), tyle że jeden po Jeremim a drugi nowy model. Z tym starym nie było problemu, nowy natomiast w misku musiał być lekko uniesiony, gdyż pas był zbyt krótki. W Hondzie nie było problemu. Pocieszające jest to że kolejne, te siedzące, foteliki potrzebują mniej pasa :D

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

Borsuk 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1,6
Wysłany: 21-03-2010, 12:58   pasy

Witam
Mam problem bo mój Lancer ma za krótkie pasy z tyłu i nie mogę zapiąć fotelika od dziecka. Co mam zrobić?
Szukać jakieś przedłużki czy włożyć pasy z innego auta (jak tak to z jakiego)

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 21-03-2010, 21:51   

Temat scalony.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Xiff 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2010, 21:58   

W końcu kupiłem bazę... przełknąłem ten koszt choć długo ze sobą walczyłem. Okazało się że baza też nie jest idealna, po pierwsze żeby ją dobrze zamocować trzeba było skręcić trzy razy stałą część pasa. Po drugie baza zajmuje tyle miejsca, że noga podpierająca wymusza przysunięcie fotela kierowcy do przodu. Nawet jak nie ma fotelika to nie mogę w pełni odsunąć fotela tak jak bym chciał.
Wniosek jest taki że muszę się jeszcze przemęczyć do momentu wymiany samochodu..

K. P.

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Wysłany: 26-03-2010, 22:02   

Xiff napisał/a:
Po drugie baza zajmuje tyle miejsca, że noga podpierająca wymusza przysunięcie fotela kierowcy do przodu. Nawet jak nie ma fotelika to nie mogę w pełni odsunąć fotela tak jak bym chciał.

W przypadku zwykłego fotelika jest identycznie. Moja córka (2 lata i 3 miesiące) siedząc haczy nogami o przedni fotel. Wymusza to przesunięcie przedniego fotela na maxa do przodu. Jednym słowem małe te nasze autka ;)

Ogarniam prawy ALT

Xiff 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-03-2010, 07:16   

no to żeś mnie nie pocieszył...

K. P.

Odpowiedz do tematu