|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Głośna praca skrzyni biegów |
Autor |
Wiadomość |
Bigpawlo
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 16V 90KM '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-03-2010, 22:57 [Cari 1.6] Głośna praca skrzyni biegów
|
|
|
Wybaczcie, jeśli dubluje temat. Czy głośna praca skrzyni biegów to normalna rzecz ? Słychać ją przy przyspieszaniu. Jak ktoś jeździł polonezem, to to jest dokładnie taki sam dźwięk, tyle, że polonezy miały ten dźwięk w standardzie W carismie tej opcji nie potrzebuje
pozdrawiam |
_________________ Bigpawlo |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 08-04-2010, 15:41
|
|
|
faktycznie - tematów o skrzyni biegów w carismie i space starze jest sporo - albo klekocze, albo wyje, albo biegi ciężko wchodzą. czy chodzi Ci o taki jakby świst, który narasta wraz z prędkością? w polonezach często był on generowany przez tylny most. ja mam taki sam objaw w mss 1,3 (ale skrzynia chyba taka jak u Ciebie - francuski badziew). u mnie najbardziej hałasuje na 1. i 2. biegu. jak silnik/skrzynia są zimne to na luzie słychać takie klekotanie, jakby coś się po skrzyni tłukło. na pewno nie jest to normalna rzecz, ale remont skrzyni to droga przyjemność, a używana może być taka sama albo gorsza, więc pozostaje jeździć aż się rozsypie |
|
|
|
 |
Bigpawlo
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 16V 90KM '97
|
Wysłany: 09-04-2010, 08:26
|
|
|
Faktycznie, od francuskich wynalazków nie można wymagać wiele. Biegi nie wchodzą to fakt, ale to kwestia tulejek, do których się już długo przymierzam. Wycie słychać przy przyspierzaniu i wtedy jest jednostajne, ale jeszcze bardziej słyszalne jak zdejme noge z gazu i samochod toczy się na biegu, wtedy słychać "pojękiwania" Planuje większy remont zawieszenia, to moze i skrzynią się zajmę. Pozdrawiam ! |
_________________ Bigpawlo |
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5W i moto
Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20738 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 09-04-2010, 08:48
|
|
|
tulejki to osobna historia, jak kupowałem misia to mnie pierwsze zniechęciło - czemu biegi nie wchodzą? ale biegi mogą też ciężko wchodzić przy wyrobionych synchronizatorach. a wymieniałeś kiedyś olej w skrzyni? jeśli nie, to polecam. fakt, jak skrzynia już hałasuje, to wymiana może dużo nie dać, ale na pewno nie zaszkodzi. a co do tego hałasu to u mnie jest największy, jak ruszę, na 'jedynce' się rozpędzę i puszczę gaz. na wyższych biegach jest lepiej. co do remontu to uważaj na przypadkowe warsztaty, skrzynia jest naprawdę skomplikowana, trzeba się na tym znać. |
|
|
|
 |
|
|