[MSS 1.6] [KLIMATYZACJA] Szumiąca klimatyzacja. |
Autor |
Wiadomość |
nurekpadi
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.6 '01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-03-2010, 23:04 [MSS 1.6] [KLIMATYZACJA] Szumiąca klimatyzacja.
|
|
|
Witam wszystkich.
Mam mały problem z klimatyzacją w moim MSS 1.6 z 2001 roku. Samochodem jeżdżę od października więc przez parę miesięcy nie odpalałem klimatyzacji.
Dokładnie chodzi o to, że po włączeniu klimy nawet na najniższych obrotach nawiewu (poziom 1), klima strasznie szumi i piszczy. Dźwięk jest dość denerwujący, dziwny i nie wydaje mi się, żeby było to normalne. Jest na tyle głośny, że strasznie rozprasza podczas jazdy.
Kiedy kluczyk przekręcam o raz i włączam klime to wszystko wydaje się być ok. Nic nie szumi (oprócz lecącego powietrza ). Dziwny szum jest słyszalny dopiero przy włączonym silniku.
Wiem, że trudno jest coś napisać bez przysłuchania się dźwiękom wydawanym przez samochód, ale może ktoś miał podobną sytuacje i może coś podpowiedzieć. Będę wdzięczny za wszystkie informacje na ten temat.
Pozdrawiam,
mikołaj |
Ostatnio zmieniony przez cns80 21-05-2010, 10:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 24-03-2010, 07:19
|
|
|
nurekpadi napisał/a: | Dziwny szum jest słyszalny dopiero przy włączonym silniku. | Przy wyłączonym silniku klima nie chodzi, bo jest napędzana paskiem, nie elektrycznie. Jeśli po wyłączeniu silnika słyszysz szum i pisk to znaczy że to z wentylatora (zabudowany gdzieś nad schowkiem). Prawdopodobnie siada łożysko tego wentylatora, albo tylko dostał się jakiś paproch. |
|
 |
nurekpadi
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.6 '01
|
Wysłany: 24-03-2010, 14:32
|
|
|
[quote="cns80"] nurekpadi napisał/a: | Prawdopodobnie siada łożysko tego wentylatora, albo tylko dostał się jakiś paproch. |
Dzięki za wyjaśnienie. Mam nadzieje, że to łożysko a nie cały rozrząd do wymiany (Mitsu ma niecałe 70k przebiegu, więc jeszcze zostało 20k do regulaminowej wymiany). Trzeba będzie sie umówić do AutoTW Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 25-03-2010, 08:23
|
|
|
nurekpadi, cns80, pisał o łożysku wentylatora centralki a nie w rozrządzie.
Może jeszcze łożysko na pompie klimatyzacji ale to byłoby słychać od zewnątrz w komorze silnika, najlepiej od dołu sprawdzać tam gdzie sprężarka klimy jest. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 25-03-2010, 08:26
|
|
|
drtymf napisał/a: | cns80, pisał o łożysku wentylatora centralki a nie w rozrządzie | Dokładnie.
drtymf napisał/a: | Może jeszcze łożysko na pompie klimatyzacji | Ale jak szumi na wyłączonym silniku to raczej musi szumieć coś napędzanego elektrycznie, bo wszystko co napędzane paskami po wyłączeniu silnika stoi w miejscu. Dlatego myślę o łożysku wentylatora nawiewów. |
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 25-03-2010, 09:31
|
|
|
cns80, nurekpadi, napisał : nurekpadi napisał/a: | Kiedy kluczyk przekręcam o raz i włączam klime to wszystko wydaje się być ok. Nic nie szumi (oprócz lecącego powietrza ). Dziwny szum jest słyszalny dopiero przy włączonym silniku. | Więc może jednak sprężarka. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 25-03-2010, 09:37
|
|
|
Sorki. Ja Przeczytałem "przy wyłączonym" i tym się sugerowałem. Mój błąd.
W takim przypadku to prawdopodobnie sprężarka. |
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 25-03-2010, 22:13
|
|
|
nurekpadi napisał/a: | chodzi o to, że po włączeniu klimy nawet na najniższych obrotach nawiewu (poziom 1), klima strasznie szumi i piszczy. |
cns80 napisał/a: | W takim przypadku to prawdopodobnie sprężarka. | Lub wentylator - ten przy chłodnicy klimatyzacji.
Odpal silnik, włącz klimę, podnieś maskę i idź słuchaj gdzie "w trawie piszczy". |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
|