Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejny mega problem:(
Autor Wiadomość
czapelka 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A '99 Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-03-2010, 23:22   Kolejny mega problem:(

Witam dzisiaj po sprawdzeniu stanu oleju zauwazylem iz jest praktycznie minimum. Colta zakupilem w listopadzie i wtedy wymienilem olej.
2 tygodnie temu bylem na przegladzie, mialem analize spalin(wiec wtedy chyba powinno wyjsc jakby palil olej?)
wyciekow z pod klapy zaworow brak
mechanik przy wymianie rozrzadu sprawdzil uszczelke walka i mowil ze jest wporzadku i nie wymieniac(miesiac temu)
Co jeszcze jestem w stanie sprawdzic i czy ktos moze mi powiedziec co jeszcze moze byc tego przyczyna?
Dodam ze przez pierwszy miesiac bylo praktycznie caly czas maksimum oraz ze na ulicy po odjechaniu rano nie ma zadnych plam
Aha plynu chlodniczego nie ubywa, nie ma w nim oleju i pod korkiem oleju tez nie ma zadnych osadow(oprocz tego ze lekko zalatuje benzyna ale to chyba normalne)

Deo
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2010, 00:12   

mógł ci puścić siemering na wale korbowym od strony sprzęgła, może sączyć się spod miski lub najzwyczajniej spalać olej. Powiedz ile km robisz autem miesięcznie i ile zrobiłeś od wymiany oleju :)

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 25-03-2010, 00:15   

powiedz tez słowko o stylu jazdy - jesli dajesz silnikowi mocno po garach to zuzuje on pewna ilosc oleju. BTW a jaki to olej..?

DiPi
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2010, 07:49   

Ja mam często tak że po wymianie oleju (leja od 3 do 3,5 litra podczas wymiany) po przejechaniu kilkunastu km (miesiąc, dwa) mam stan minimum, dolewam około 0,5 litra oleju i już jest stan ok i tak się trzyma dłuższy czas, po pól roku jakaś kolejna mała dolewka i do kolejnej wymiany starcza.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 25-03-2010, 08:02   

Prawdopodobnie uszczelniacze zaworów do wymiany albo pierścienie tłokowe ale raczej to pierwsze jak silnik nie był przegrzany.
Ps. Jaki przebieg ma auto?

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 25-03-2010, 09:14   

DiPi, ale co Ty lejesz do silnika :wink: Trochę może zawsze spalić, na przestrzeni tych 10-15 tysiaków.

FIESTA ST150

czapelka 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2010, 09:45   

przebieg 164000, styl jazdy moge powiedziec ze do 3000 obrotow na kazdym biegu nie wiecejj:) czy jakby spalal olej to nie wykryloby mi teog na przegladzie na analizatorze spalin?? no od wymiany do teraz zrobiłem ze 2000. Aha i jeszcze jedno pytanie ile na bagnecie jestlitrow miedzy min a max?

dlamer
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2010, 10:12   

Według moich spostrzeżeń między min a max jest jeden litr. Dobrze jednak jeżeli ktoś by to jeszcze potwierdził.

DiPi
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2010, 10:21   

Fragu napisał/a:
DiPi, ale co Ty lejesz do silnika :wink:

NIE POWIEM :P

czapelka napisał/a:
styl jazdy moge powiedziec ze do 3000 obrotow na kazdym biegu nie wiecejj:)

nie ma frajdy z jazdy :P

dlamer napisał/a:
między min a max jest jeden litr

potwierdzam ok litra :)

slax 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 97'
Wysłany: 25-03-2010, 10:38   

Miałem podobny problem, pomogła wymiana uszczelniaczy zaworów.

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 25-03-2010, 12:53   

DiPi napisał/a:
NIE POWIEM :P

To czego się dziwisz, że Ci spali trochę :P

FIESTA ST150

czapelka 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2010, 15:54   

Panowie dolalem ok 0.7 litra i na bagnecie jest 3 mm powyzej max? czy bte autko moze spalic z te 0.6 na ok 2500 km? Pozdrawiam
Aha zauwazylem lekki wycioek z pod aparatu zaplonowego czy jest tam jakas uszczelka i czy jak jest to jaka i czy trudno ja wymienic??:)

Deo
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2010, 16:01   

jest tam oring prosta czynność jeśli ma się lampę stroboskopową do ustawienia zapłonu :)
0.6l na 2,5k km to żaden wynik nie masz czym sie przejmować

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 25-03-2010, 16:27   

0,6 na 2,5kkm to norma? :roll: Mój lancer na starym silniku, który jeździł w zakresie 3-5 tys /min tyle spalał. Miał zużyte uszczelniacze... Wymiany uszczelniaczy się nie doczekał...

Czy auto kopci po odpaleniu? Czy czujesz zapach spalanego oleju?

czapelka 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2010, 16:34   

No wlasnie zadnego kopcenia nie ma. Bylem na analzizie spalin i tez nic. Wczesniej troche lecialo mi z klapy zaworow ale to zrobilem(nie wiem ile moglo wyciec ze 50 ml) a teraz zauwazylem lekki wyciek z pod aparatu zaplonowego tez moze ze 50 ml mi przez ten czas wycieklo wiec na dobra sprawe dolewka 0,5-0,6 litra zostala zrobiona.
Nie wiem czy jest sens tykac narazie uszczelniacze gdyz to sie wiaze ze sporymi kosztami ok. 300 zl z robocizna a mam zamiar pojezdzic nim jeszcze okolo 3-4 lata. Jak myslicie czy dolewka od wymiany do wymiany z 1,5 litra olejui to duzo? i jesli sie tym nie zajme moze cos jeszcze pojsc??
A kopci moze i tak ale sam bialy dyp przez pierwsze 30 sekund pozniej sie stabilizuje. Spalonego oleju nie czuje.

Odpowiedz do tematu