Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja manualna vs climatronic
Autor Wiadomość
ziutoon 
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2.5 SE KOMBI 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-03-2010, 11:51   Klimatyzacja manualna vs climatronic

Witam,
Przymierzam się do zakupu galanta Kombi i czasem znajduję ogłoszenie z manualną klimą. Mam pytanie jaka jest różnica w użytkowaniu. Będe jeździł z małym dzieckiem i własnie dlatego szukam tez auta z Klimą. Nigdy wcześniej nie potrzebowałem tego wynalazku, otwarte okno wystarczało ale teraz niestety nie będe mógł tak jeździć.

Proszę o opinię tych użytkowników którzy maja ręczną klimę jak i climatronic. A może jest możliwość taniego przerobienia klimy ręcznej na climatronic.
pozdrawiam
Citroen C4 Grand Picasso

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 29-03-2010, 11:55   

Przerobienie jest kosztowne i skomplikowane. Na twoim miejscu szukałbym z automatyczną, ale jeśli się trafi zadbany egzemplarz z manualną to nie ma co się kierować klimą... Masz o tyle prościej, że 90% galantów ma climatronic.

Użytkowanie climatronica przyjemniejsze. Było już kilka osób, które chciały przejść z manualnej na auto... w drugą stronę raczej nie ;) Więc to o czymś świadczy :D

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-03-2010, 13:25   

Owczar napisał/a:
Było już kilka osób, które chciały przejść z manualnej na auto... w drugą stronę raczej nie ;) Więc to o czymś świadczy :D
Bo w tej automatycznej powiedzmy sobie szczerze jest fajnie wysweitlony hipek z symulacja nawiewów :D

A teraz na powaznie, polecam climatronic (klimatyzacje automatyczna) dlateo ze raz ustawiam a układ dba o to aby tak było, wszystko obsluguje sie intuicyjnie, wykonane jest estetycznie, tak ze cieszy oko, climatronic ma jednak pare swoich mankamentow, pierwszym jest to ze lubi sie wysypac trybko mieszalnika powietrza ciepłe-zimne (mozna naprawic jest instrukcja na forum), albo szaleje ustawienie temperatury (przeważnie problemu z wysuwajaca sie rureczka z panela A/C - instrukcja naprawy na forum)

W manualnej klimie masz ta przewage ze wszystko jest na korbi i taki układ odpowiedni jest dla osoby co nie przepada za elektronika, jednakże skala regulacji temperatury jest nieporownywalna pomiedzy tymi układami.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

ziutoon 
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2.5 SE KOMBI 1998
Wysłany: 29-03-2010, 15:21   

Dzięki za szybką reakcję.
Tak więc tragedii w manualu nie ma ale dla wygody i efektów wizualnych climatrionic.
Więcej jest Galantów z Climatroniciem więc pewnie tak się skończy.
pozdrawiam
Citroen C4 Grand Picasso

Grid 
Forumowicz

Auto: Galant V6, Legnum VR-4, MSS1.3
Wysłany: 29-03-2010, 15:46   

Trzeba pamiętać że climatronic w Galancie jest mało inteligentny. Ja np. z chęcią bym go zamienił na coś co nie wali chłodem i gorącem na przemian. Ustawiam w trasie 26, ciepło, za 15 min już wali zimnem. OK. daję 27, za chwilę jest za gorąco. Ustawiam 26,5 - jest dobrze... przez 10minut.

Mówiąc krótko automatyczna klimatyzacja to może i jest, ale trzeba się nakręcić tyle co przy manualu!

Polecam lekturę:
http://forum.mitsumaniaki...tronic&start=30

PS.
Tak poprawiałem u siebie rurkę, mieszalnik działa a ciepło-zimno jak szalało tak szaleje.

Ostatnio zmieniony przez Grid 29-03-2010, 15:50, w całości zmieniany 1 raz  

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 29-03-2010, 15:49   

Grid, spróbuj odseparować radio od ECU klimatronika. Ciepło od radia może zakłócać pracę... Sprawdź czy ten sam efekt występuje gdy jedziesz na wyłączonym radiu.

Ale fakt faktem, klimatronik ma troszkę skopany program.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-03-2010, 16:16   

Ja muszę przyznać ze zawsze mam ustawioną jedną optymalną temperature i jakoś nie odczuwam nagłych zmian temperatury, no chyba ze pobawie sie pokretłem, tak mam ustawiona najbardziej optymalna temperature dla ciała ludzkiego 19 - 19,5 stopnia C i jest świetnie, nie mam powodów do narzekania.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

fck 
Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Wysłany: 29-03-2010, 22:06   

jako świeżo upieczony użytkownik klimatronika (w poprzednim galu nie miałem klimy w ogóle) mogę śmiało stwierdzić że ubsługa jest intuicyjna, i rzeczywiście dużo lepiej wygląda konsola środkowa bez tych pokręteł

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 29-03-2010, 23:06   

ziutoon, tak jak napisał Owczar. Jeśli trafisz dobry egzemplarz z manualem to nie ma się nad czym zastanawiać. Climatronik to wygoda. Miałem ręczną klimę w Astrze i już takowej nie chcę.
W Galancie trzeba poznać jak działa Climatronik (wraz z jego drobnymi wadami). Jak się dobrze poznacie to będziesz zadowolony :D

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Grid 
Forumowicz

Auto: Galant V6, Legnum VR-4, MSS1.3
Wysłany: 01-04-2010, 13:58   

Owczar napisał/a:
Grid, spróbuj odseparować radio od ECU klimatronika. Ciepło od radia może zakłócać pracę... Sprawdź czy ten sam efekt występuje gdy jedziesz na wyłączonym radiu.

Faktycznie jest różnica przy włączonym i wyłączonym radiu. Będę próbował zamienić radio i schowek na papiery miejscami, tak żeby radio nie grzało czujników w climatronicu.

tnalag 
Forumowicz

Auto: GALANT EA2A
Wysłany: 23-07-2012, 15:24   

Mam Gala z klimą manualną, pokrętła mi nie przeszkadzają, ale też uroku autu nie dają trzeba przyznać. Z czystej ciekawości pytam czy jest możliwa zmiana manualnej klimy na klimatronik? To jest wykonalne?

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 23-07-2012, 15:28   

tnalag napisał/a:

Mam Gala z klimą manualną, pokrętła mi nie przeszkadzają, ale też uroku autu nie dają trzeba przyznać. Z czystej ciekawości pytam czy jest możliwa zmiana manualnej klimy na klimatronik? To jest wykonalne?

tak, ale do wymiany masz prawie cały układ klimy
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

tnalag 
Forumowicz

Auto: GALANT EA2A
Wysłany: 23-07-2012, 15:33   

Czyli sterowanie, panel środkowy, nagrzewnica, czujniki min. nasłonecznienia... właśnie doczytałem na necie. Gra nie warta świeczki :mrgreen: ale dzięki za odpowiedź :D

[ Dodano: 23-07-2012, 15:35 ]
A i jeszcze jedno.. jeśli się ktoś zdecyduje na taką zamianę to będzie działać w klimatroniku osuszanie szyb?

MichalRTK7 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.4 16v 01 r. USA
Wysłany: 27-07-2012, 20:38   

panowie a orientuję się ktoś jaka chłodnica klimy bedzie pasowała do układu klimatyzacji w mojej wersji czyli 2.4 16v wersja usa(nie mylić z GDI)???? To jest większe nasze 2.0...i klima manual....więc może ;)

Kamil_Ziomek 
Mitsumaniak

Auto: EA2A 1998
Wysłany: 28-07-2012, 11:15   

Najlepiej ją zmierz sprawdź gdzie wychodzą wyprowadzenia i szukaj po allegro lub w intercar-sie na stronie mają zawsze ładnie rozrysowane.

Odpowiedz do tematu