Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Amorki przod
Autor Wiadomość
benek30003 
Nowy Forumowicz

Auto: MITSUBISHI SIGMA
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-01-2010, 23:15   Amorki przod

Witam wszystkich ! Mam pytanko czy ktoś z was przerabiał temat z amorami przednimi w 12V bo nie bardzo mi się uśmiecha kupować KYB może ma ktoś jakieś opracowane zamienniki. Ja zastanawiam się czy nie będą pasowały od Sonaty z rocznika 88-93 bo po zdjęciach w katalogach wyglądają tak samo. Może ktoś z was juz taki ma zamontowane. Proszę o opinie

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 09-01-2010, 15:04   

to zależy od przebiegów jakie planujesz - jest trochę amortyzatorów na rynku , ale jak dasz tanie badziewie , to niestety oprócz wyczuwalnych drgań na kamyczkach ( jak będą olejowe amorki) to pójdą po 25-40 tys. nie mówiąc o całym zawieszeniu , które po prostu szybciej się będzie zużywać. Nie musisz kupować KYB , ale na pewno zainwestuj w gazowe.

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2010, 06:55   

VirMan, A powiedz mi co rozumiesz przez to że jest trochę amortyzatorów na rynku masz na myśli zamienniki czy inne amory od innych aut??????
benek30003, nie ma żadnych zamienikow na rynku amortyzatorów do sigmy nie ma takiej opcji byś mógł podpasywać amory od innego auta a tym bardziej od sonaty , wizualnie niby jest to samo ale te amory maja zupełnie inne rozmiary, przede wszystkim skok amora jest mniejszy od 2 cm i nawet gdybyś jakimś cudem to wsadził w sigmę to po opuszczeniu auta z podnośnik przód siedział by na glebie.
Moja rada albo niestety kupujesz nowe po 650 pln za sztukę, albo używane w dobrym stanie. Jeśli chcesz amory odezwij sie na PW albo dzwoń mam i używane w bdb i nowe w bardzo atrakcyjnych cenach
A jeszcze jedno nie ma różnicy miedzy 12v a 24v tak samo jak sedan czy kombi wszędzie amory były takie same ( chodzi o przód)no chyba że ma się ECS

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 11-01-2010, 07:41   

kosior1975, generalnie jest tak jak mówisz - w IC mieli kilka typów , jakiś zamiennik olejowy z delphi ( ale to badziewie troche) za 280 / szt , KYB za okolo 550 gazowy , i chyba coś jeszcze.. Nie zgadza sie jedynie to ,że jak wsadzisz inny amorek to bedize siedzial na glebie - bo to zależy od sprężyn. Ale prawda ,że jeśli amorek ma za krótki skok , to po prostu go rozwalisz bardzo szybko i będesz miał efekty w postaci łubudu na dziurach ( ja i tak mam bo polskie drogi są za głebokie dla tego auta )

Najlepiej załozyć nowe gazowe z podwójną komorą , albo jak już pewne używane ( bo są gazowe, chyba ze olejowe ktos wsadził to juz wogóle odpada ) ale nie wiem skad pewne używane ,chyba zę ktoś od siebie wymontowal .. bo rozbił auto.. alb coś..

no i amorki są te same dla 24v i 12v ( z tego co wiem ) różniły sie sprężynami.

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2010, 06:40   

VirMan, mała pomyłka w sigmach fabrycznie były montowane albo KYB albo MONROE i oba amortyzatory to olejaki, do dnia dzisiejszego amortyzatory fabryczne czyli KYB i MONROE to wciąż amortyzatory olejowe tylko AC DELCO to gazówki ale nie dostępne na naszym rynku, tak samo tyczy się DELPHI są w ofercie ale również nie dostępne
I Bartku czytaj dokładnie posty kolega pytał się czy od Sonaty pasuje, a Ty odpowiadasz że się nie zgadza to albo wiesz albo Ci sie wydaje że wiesz .Temat przerabiałem po wielkich męczarniach wsadziłem amortyzator od sonaty ale po 1 kolo stało bez geometria po drugie przód bardzo mocno siadł bo amor miał krótszy skok

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 12-01-2010, 11:54   

no to znaczy ze wogóle nie pasował, skoro geometria nie trzymała , a o skoku przeciez pisałem ze w najlepszym przypadku będzie łubudu i ze jesli pasuje , to jest ok ( to znaczy ze geometria jest ok ) - a czy konkretnie od sonaty pasuje to nie wiem - pisałem moje doswiadczenia :) :) ( w peugeocie kolegi patenciarze zamienili nie taki amortyzator) :) to znaczy ze nie podejdzie :) ja nie wiem co mam , ale wiem jaka jest różnica na tanich za 250 pln i na gazowych :) olejaki przenoszą o wiele wiecej drgań. A gazowce są naprawdę dobre ( to z kolei na mondeo miałem porównanie. niebo a ziemia co do komfortu jazdy.) :) więc tylko się doświadczeniem dzielę - a w interCars mieli trzy rodzaje amorków do mnie :) jak chcesz to sprawdze w programie bo mam tu od IC :)

[ Dodano: 12-01-2010, 12:06 ]
http://www.sklepzczesciam...or-monroe-16403
http://www.sklepzczesciam...or-monroe-23777
http://www.iparts.pl/czes...32-9264397.html
http://www.iparts.pl/czes...32-9264394.html

to tak po paru minutach szukania z cenami :)

[ Dodano: 12-01-2010, 12:06 ]
wszystkie gazowce:P

benek30003 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-03-2010, 22:24   

Sorki panowie że dopiero teraz sie odzywam w tym temacie ale problemy techniczne z kompem mnie troszkę wyeliminowały. Dzięki za podpowiedzi. Jednak trza kupować coś co na pewno paci. Tylko te ceny :shock: A jeszcze do tego zaczęło mi płynu ubywać i podejrzewam że czeka mnie zdejmowanie głowic i znowu uszczelki silnika :shock: Troszkę mi się tego nazbierało ale tak to jest jak kobieta jeździ i dla niej wszystko OK :D

Szymon82 
Mitsumaniak
Szymon

Auto: Mitsubishi Sigma kombi 3,0 12v
Wysłany: 29-03-2010, 22:34   

Rok temu kupowałem KYB 335017 za 370/szt. od goscia z allegro Auto-Max Marcin Sienica, Olecko (509746264) zadzwoń i zobacz jaką ma ofertę.

benek30003 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-03-2010, 22:39   

O widzisz dziękować bardzo i patrze że to nawet niedaleko mnie

Odpowiedz do tematu