|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:48 |
[Cari 1.6] MITSUBISHI CARISMA 1,6 BENZ.16V |
Autor |
Wiadomość |
Spox_2
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 24V EA5W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-04-2010, 17:06 [Cari 1.6] MITSUBISHI CARISMA 1,6 BENZ.16V
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie z działu Carism
Tak jak większość osób mam problem z kupnem auta. Brak wiedzy na temat tego co należy wiedzieć i na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie danej maszyny.
Otóż, dysponuję budżetem ok. 8 tyś złoty który chce przeznaczyć na samochód marki Mitsubishi.
Cały czas chodzi mi po głowie na przemian Carisma I gen. z Lancerem 97'r.
Takie autko zwróciło moją uwagę. Co możecie powiedzieć na jego temat
http://moto.allegro.pl/it..._tech_igla.html
Nie chcę tak samo kupić auta i żeby zaraz w niego wpierniać kasę.
Co możecie ogólnie powiedzieć o tym silniku w danym modelu ?
Lepiej może poszukać innego motora.
Ps. Preferuję wersje z nadwoziem Sedana ( czy ma to wpływ na jakoś wykonania ? )
Z góry dziękuję za pomoc i czas.
Pozdrawiam.
Spox_2 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 05-04-2010, 18:24
|
|
|
Uważam że oferta godna uwagi, daleko nie masz, więc może powinieneś pojechać i onejrzeć to autko, tyle że samochód nie ma klimatyzacji, nie wiem czy tego oczekujesz, tak samo auto ma bardzo jasna tapicerke, ofkors jeżeli Tobie to nie przeszkadza to wszystko wporzadku, poza tym nie widze jakichś rażacych niedociągnięć. Jak mozesz poproś o zdjęcie silnika.
Spox_2 napisał/a: | Nie chcę tak samo kupić auta i żeby zaraz w niego wpierniać kasę. | Tego Ci nikt nie zapewni dopóki nie pojedziesz autem na stacje diagnostyczną, albo do warsztatu, aby mechanik rzetelnie sprawdzil stan auta, tak czy inaczej licz się z tym ze jak kupujesz auto to na starcie trzeba wymienić rozrząd, płyny, oleje, filtry, może jaszcze tarcze lub klocki, ale to wyjdzie na stacji, jak mechanikowi bedzie sie chcialo sciagac albo zagladac do koła.
Spox_2 napisał/a: | Co możecie ogólnie powiedzieć o tym silniku w danym modelu ? | Z tego co słyszałem jest to dobra i sprawdzona jednostka, więc jeżeli silniczek będzie zadbany, to nie ma powodow do niepokoju.
Spox_2 napisał/a: | Lepiej może poszukać innego motora. | Do wyboru, w tych rocznikach masz jeszcze 1.8 16V MPI, 1.8 GDI oraz 1.9 TD (z rodowodem Renault).
Spox_2 napisał/a: | Ps. Preferuję wersje z nadwoziem Sedana ( czy ma to wpływ na jakoś wykonania ? ) | Napewno ma wpływ na pojemnośc bagażnika, jednakże nadwozie sedana jest sztywniejsze, gdyż tylne nadkola sa usztywnione przez tylna półke podszybia. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 05-04-2010, 21:01
|
|
|
Spox_2 napisał/a: | Takie autko zwróciło moją uwagę. Co możecie powiedzieć na jego temat |
Wygląda dosyć ładnie, tylko fotki są takie by zbyt wiele nie pokazać. Maska wygląda że troszkę odstaje od błotników i jest trochę podniesiona - widać to na zdjęciu przodu od strony kierowcy. Sprawdź dokładnie, czy przód nie był walnięty i jeśli jest OK to się tym nie przejmuj. Za te pieniądze można fajnie nim pojeździć.
Spox_2 napisał/a: | Co możecie ogólnie powiedzieć o tym silniku w danym modelu ? |
Dobrze się spisuje, cichy, bezproblemowy. Może i mógłby być troszkę większy (ja mam ten silnik w cari po lifcie), ale spokojnie - daje radę. Jest naprawdę oszczędny i ma taki atut, że dobrze się gazuje. Dziś wróciłem ze świąt i zauważyłem że w trasie wziął mi 8 litrów LPG, benzyny spaliłby ok. 6.5litra przy umiarkowanej jeździe.
Spox_2 napisał/a: | Cały czas chodzi mi po głowie na przemian Carisma I gen. z Lancerem 97'r. |
Jeśli ideologicznie podchodzisz do sprawy i chcesz mieć rasowego japońca, to bierz Lancera, Cari robili w Holandii. Jeśli chodzi ci o komfort i funkcjonalność, wydaje mi się, że Cari lepiej się sprawdzi.
Pozdrawiam. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
kaiko
Nowy Forumowicz Kaiko

Auto: Carisma 1.8 GDI Elegance '99
|
Wysłany: 05-04-2010, 22:25 Re: MITSUBISHI CARISMA 1,6 BENZ.16V
|
|
|
Spox_2 napisał/a: |
Co możecie ogólnie powiedzieć o tym silniku w danym modelu ?
Lepiej może poszukać innego motora.
|
Sam osobiście od tygodnia jeżdzę GDI, ale mój Tato od 4 lat jezdzi na takim o jakiego pytasz i to dosyc mocno wyekploatowanym (obecnie ma prawie 240 tys nabite). W domu u nas zrobił poki co prawie 50 tys km, i jedyna rzecz jaka trzeba było zrobic to pompe paliwa (300 zl). Oczywiscie co roku okresowo wiadomo olej, fitry - ale o tym nie mowię - mówie tylko o niespodziankach. Przy 240 tys km myślę że to świetny wynik i z silniczka jesteśmy bardzo zadowoleni. Jest żwawy, mocny, bardzo czuły i dynamiczny, a co najważniejsze elastyczny i mało pali (w okolicach 7-8 wychodzi / jazda mieszana)
Spox_2 napisał/a: |
Ps. Preferuję wersje z nadwoziem Sedana ( czy ma to wpływ na jakoś wykonania ? )
|
Na jakość raczej nie, ale na praktyczność napewno. Wiem, że wiele osób uważa, iż do przewożenia rzeczy dużych gabarytów nie powinniśmy używać naszego kochanego autka bo tapicerka się zniszczy etc., ale sam osobiście uważam, że zalety jakie daje Hatchback są ogromne. Nie raz mi się zdarzyło, że musiałem coś większego gabarytowo przewieźć i dzięki Cari w Hatchbacku nie musiałem nikogo wynajmować. Po prostu składam tylnie fotele i pakuję "mebel" do auta. |
_________________ Carisma 1.8 GDI Elegance '99 Hatchback
Carisma 1.6 GLX '96 Hatchback - taty |
|
|
|
 |
Spox_2
Forumowicz
|
Wysłany: 06-04-2010, 02:25
|
|
|
kolejna propozycja :
1.1
2.2
Dziękuje za długie i wyczerpujące odpowiedzi
Bardzo mi się to podoba że jestem nowy na forum i zadaję pytania i ktoś na nie odpowiada z entuzjazmem
Jeszcze raz dziękuje i szukajmy dla mnie dalej jakiegoś auta |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 06-04-2010, 09:45
|
|
|
W sumie obie Cari są ładne, z tym, że ta druga to GDI, to silnik zupełnie inny od tego o który wcześniej pytałeś. Poczytaj sobie o nim na forum - zapewnia on autu większe osiągi i jak twierdzą właściciele (ja mam zwykłe 16V) dużą radość z jazdy, ale wymaga specjalnego podejścia do jego eksploatacji, no i nie za bardzo da się go "zgazować".
Obie Cari są nieźle wyposażone, ze zdjęć wyglądają w miarę równo, w pierwszej występują drobne wgniotki, którymi zupełnie bym się nie przejmował. Uczciwie powiedziawszy, gdybym szukał Cari i miał możliwość sprawdzenia obu, to bym obie sprawdził, bo są atrakcyjne z punktu widzenia ceny/jakści/funkcjonalności. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 06-04-2010, 10:16
|
|
|
1.1
Auto prosto po myjni, ocenianie takiego auta kiedy jest całe mokre mija sie z celem, gdyż potrafi wprowadzić w błąd, więc jak możesz popros sprzedajacego o inne lepsze zdjecia, oraz zdjecie komory silnika.
2.2
Z zewnatrz bardzo ładnie się prezentuje na tych zdjeciach co jest, jak mozesz popros jeszcze o zdjecia centralnie z przodu i tylu, zdjeca tepicerki, oraz komory silnika. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 06-04-2010, 12:07
|
|
|
1.1 wygląda jak by przyciski od podgrzewanych foteli wyparowały |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 06-04-2010, 13:48
|
|
|
Kolego zobacz tego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=979990141 Wiem, że preferujesz sedana i nie wiem jak u Ciebie podejście do gazu, ale ten wygląda na zadbanego i z dobrą instalacją. Jak chcesz mógłbym go dla Ciebie wstępnie oglądnąć, bo jest z moich okolic. Przyznam, ze sam się nim kiedyś interesowałem szukając autka dla siostry |
|
|
 |
Spox_2
Forumowicz
|
Wysłany: 06-04-2010, 15:07
|
|
|
zbycho77 napisał/a: | W sumie obie Cari są ładne, z tym, że ta druga to GDI, to silnik zupełnie inny od tego o który wcześniej pytałeś. Poczytaj sobie o nim na forum - zapewnia on autu większe osiągi i jak twierdzą właściciele (ja mam zwykłe 16V) dużą radość z jazdy, ale wymaga specjalnego podejścia do jego eksploatacji, no i nie za bardzo da się go "zgazować". |
Troszeczkę już czytałem - Jak gaz do silnika GDI to tylko i wyłacznie montowany oryginalnie przez Holendrów ( w PL nikt nie chce tego robić i dawać gwarancji na instalację albo za duży koszt samego założenia).
jaxan napisał/a: | Kolego zobacz tego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=979990141 Wiem, że preferujesz sedana i nie wiem jak u Ciebie podejście do gazu, ale ten wygląda na zadbanego i z dobrą instalacją. Jak chcesz mógłbym go dla Ciebie wstępnie oglądnąć, bo jest z moich okolic. Przyznam, ze sam się nim kiedyś interesowałem szukając autka dla siostry |
Tak jak pisałem wcześniej to wolę Sedana, ale jakby się trafił fajny Hatchback to też bym nim nie pogardził.
Co do gazu to jeździłem wcześniej Mazdą 323f I generacji i kupując teraz jakiekolwiek auto to zakładam że w niedalekiej przyszłości założę do niego zwykłą instalację, tudzież sekwencję.
Jeżelibyś miał czas i chęci to byłbym wdzięczny za taką pomoc. |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-04-2010, 15:12
|
|
|
Spox_2 napisał/a: | zakładam że w niedalekiej przyszłości założę do niego zwykłą instalację, tudzież sekwencję. |
A dlaczego zwykła, tudzież sekwencyjną? Holenderskie LPi charakteryzują się świetnymi osiągami i niskim spalaniem. Więc gdybyś miał okazją i trafiło by się auto a taką instalacją to ja szczerze polecam. |
|
|
 |
Spox_2
Forumowicz
|
Wysłany: 06-04-2010, 15:26
|
|
|
jaxan napisał/a: | Holenderskie LPi charakteryzują się świetnymi osiągami i niskim spalaniem. Więc gdybyś miał okazją i trafiło by się auto a taką instalacją to ja szczerze polecam. |
Jeżeliby się trafiło auto odrazu z zamontowaną taką instalacją to owszem.
A w PL montuję ktoś instalacje LPI
I jeszcze jedno zasadnicze pytanie Jak rozpoznać że auto ma zamontowaną instalację LPI a nie jakąś tam inną byle jaką
Już znalazłem odpowiedź http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Super by było gdyby trafiła się Carisma z silnikiem 1.8 GDI wraz z instalacją gazową LPI.
[ Dodano: 06-04-2010, 18:10 ]
Coś znalazłem, jak się zapatrujecie na kolejne moje propozycje
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12133962
http://www.allegro.pl/ite...imatyzacja.html
Dodam jeszcze od siebie że nigdy nie myślałem o aucie z klimatyzacją (wcześniej auta jakimi jeździłem to koszt około 3-4 tyś złoty i nie było w nich takich bajerów).
I teraz sobie zdałem sprawę że koniecznością będzie klimatyzacja i należy brać pod uwagę również wersję z nadwoziem Hatchback'a. Bo szukanie Sedena z klimą może okazać się toporczywe. Pozatym Carsima o wiele lepiej wygląda w środku z elektronicznym wyświetlaczem bez pokręteł (moje prywatne odczucie)
Bardzo ładne wnętrze, z zewnątrz chyba też nie budzi podejrzeń
http://www.allegro.pl/ite...e_oplacony.html
Myślę że za 8700zeta byłby do wzięcia (chyba). Negocjować cenę zawsze można |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-04-2010, 09:23
|
|
|
Spox_2 napisał/a: | Super by było gdyby trafiła się Carisma z silnikiem 1.8 GDI wraz z instalacją gazową LPI. |
No gdyby się trafiła to był by faktycznie rarytasowy rodzynek, ale musisz wiedzieć, że jest ich naprawdę baaaardzo mało. Z tego co się orientuję to na forum są dwie osoby z takim zestawem. Ale szukaj i powodzenia szczerze życzę!
Co do propozycji.
Pierwsza się skończyła więc nic nie powiem, bo nie widzę.
Drugi - jest faktycznie godny uwagi. Nie ma się czego przyczepić jeśli chodzi o sam wygląd. Książkę serwisową trzeba by sprawdzić dokładnie, bo przebieg w "psychologicznej" wielkości Autko dobrze wyposażone.
Trzeci - to nie jest GDI, więc jak chcesz zagazować to będzie git. Również dobrze wyposażony. Co do wyglądu to raczej też bez zastrzeżeń. Za to znów ten przebieg jakiś mały. No i kolejny doktor z Niemiec Carismę sprzedaje?
Co do klimy automatycznej to raczej jej nie znajdziesz w 1,6. Najwięcej w GDI, zdarzają się jeszcze właśnie w 1,8 i dizlach ale w wersjach najbogatszych. |
|
|
 |
Spox_2
Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2010, 17:18
|
|
|
jaxan napisał/a: | No gdyby się trafiła to był by faktycznie rarytasowy rodzynek, ale musisz wiedzieć, że jest ich naprawdę baaaardzo mało. Z tego co się orientuję to na forum są dwie osoby z takim zestawem. Ale szukaj i powodzenia szczerze życzę! |
Zgodzę się z tym co napisałeś. Na allegfo/otomoto ani jednej takiej oferty. Nawet Holenderskie MobileEU nie znalazły GDI z gazem od LPI.
jaxan napisał/a: | Trzeci - to nie jest GDI, więc jak chcesz zagazować to będzie git. Również dobrze wyposażony. Co do wyglądu to raczej też bez zastrzeżeń. Za to znów ten przebieg jakiś mały. No i kolejny doktor z Niemiec Carismę sprzedaje? |
Faktycznie, cały czas myślałem że to wersja GDI.
Co do tych opisów z allegro to pożal się boże, jak nie kupione od doktora to od 85 letniego dziadka...(zdarzają si wyjątki...)
Czyli stawiam sprawy jasno.
Auto musi być sprowadzone. Nadwozie bez różnicy. Silnik musi dać się zagazować. W grę wchodzi motor 1.8 16V, 1.6 16V, 1.6. Auto z klimatyzacją i komputerem pokładowym, czyli tak jak przykład 3.
Wcześniej chciałem wydać na auto 8k, teraz widzę że to były raczej marzenia jeżeli chcę myśleć o zadbanym wozie.
Podniosę poprzeczkę i max za auto już gotowe do rejestracji wydam 9tyś.
Zaraz zabieram się za kolejne poszukiwania.
Lekki OT..
Jedzie ktoś z użytkowników forum na A State of Trance 450 do Wrocławia Impreza odbywa się w tą sobotę. Fajnie byłoby się spotkać i usłyszeć parę cennych zdań odnośnie Mitsubishi
[ Dodano: 14-04-2010, 23:13 ]
Co możecie powiedzieć o tej maszynie
1.
2. |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-04-2010, 09:57
|
|
|
1. OK, zwykły silnik 1,8 16V - więc w razie czego zagazujesz. Wyposażenie jakieś jest, więc jeśli obtarcia Ci nie przeszkadzają to można by się głębiej przyjrzeć i pojeździć.
2. Łakomy kąsek. Wersja EXE - czyli właśnie taka trochę bogatsza. Śmieszą tylko te korbki w drzwiach w zestawieniu z elektroniczną klimatyzacją i podgrzewanymi fotelami. No ale cóż Oczywiście ten też zagazujesz.
Poza tym http://www.allegro.pl/ite...enzyna_lpg.html
To jest z holenderskim LPi. Źle nie wygląda. Nie wiadomo tylko co z przebiegiem.
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12541787 tu też z LPi tylko ta butla cilowo wsadzona i nie wiadomo co z przebiegiem. |
|
|
 |
|
|