|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
kosztorys remontowo-budowlany |
Autor |
Wiadomość |
Wiktor
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-04-2010, 14:30 kosztorys remontowo-budowlany
|
|
|
witam,
mam taki problem, jakiś czas temu wydzierżawiłem od miasta lokal w którym jest prowadzona moja działalność gospodarcza. Lokal wymagał generalnego remontu, który został przeprowadzony. 50 % kosztów remontu mam do odebrania w czynszu, jedynie muszę przedstawić kosztorys. Wykonałem taki kosztorys a raczej zestawienie kosztów materiałów w exelu. Nie uwzględniłem w tum kosztów robocizny ponieważ na nie nie miałem faktur i byłem pewny że gdy ich nie mam nie mogę tego uwzględnić. Ku mojemu zdziwieniu, pani w urzędzie sama poinformowała mnie że powinienem uwzględnić też koszty robocizny, nawet jeśli nie były za to wystawiane faktury vat. Pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się aby w urzędzie ktoś zasugerował mi coś co wyjdzie na moją korzyść. Pani urzędnik powiedziała mi że do tworzenia kosztorysów są specjalne programy w których tą robociznę mogę uwzględnić. Ponoć jeśli koszt materiałów mam na poziomie ok 10 tyś to ok 2 tyle może być kosztów pracy (co by się zgadzało, sporo rzeczy tam też wykonywałem własnym nakładem).
Zwracam się z takim pytaniem, czy ktoś Was ogarnia stworzenie takiego kosztorysu i czy mógłby mnie na właściwy tor naprowadzić abym to zrobił tak jak potrzeba bo ja raczej w innej branży się specjalizuje.
Pozdrawiam
Wiktor |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
|
Wysłany: 11-04-2010, 14:44
|
|
|
Witam!
Sam parę razy robiłem kosztorys w firmie. Używałem do tego programiku Norma Pro, w nim jest wyszukiwarka i po wstawieniu jakiejś czynności(np. wybudowanie ściany :d) sam dopasowuje Ci ilość materiałów, czas itp. Ty ustawiasz tylko później koszt materiałów, koszt roboczogodziny oraz sprzętu.
Oczywiście wszystko jest podawane według odpowiednich norm.
Tylko nie wiem jak to się będzie odnosić do Twojego przypadku. Ja robiłem kosztorysy, które szef przedstawiał głównemu wykonawcy(my byliśmy podwykonawcą). Nie wiem, jak to się ma do przedstawienia kosztów dla urzędu.
Oczywiście program jest płatny, nie znam odpowiedników, musiałbyś poszukać. I też pytanie, czy urząd potrzebuje od Ciebie pełnego kosztorysu, z KNr, normami itp. Bo jak nie to może po prostu poszukaj, jaki czas według normy powinieneś spędzić(czy też ekipa którą najołeś) na danej czynności i dopisz to do tego zestawienia w Excelu.
Pozdrawiam
volve |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
|
Wysłany: 11-04-2010, 21:51
|
|
|
Można też wykonać kosztorys w Rodos-ie, Zuzi i kilku innych płatnych programach lub poszukaj darmowych programów od producentów materiałow budowlanych czy wykończeniowych ( z regóły są oparte o znane programy kosztorysowe).
http://www.remiz.com.pl/kosztorysy-darmo.htm
Nie pamiętam jakie są stawki robocizny aktualnie, przestałem kosztorysować jakieś 2 lata temu i nie mam do stępu do programu kosztorysowego, ale możesz przyjąć tyle ile płaciłeś swojemu wykonawcy od osoby np 10pln/h/os, koszty pośrednie, zysk i koszty zakupu większe firmy ustalają na poziomie 65, 10 i 10 (%) mniejsze mają mniejsze koszty pośrednie i koszty zakupu. Skoro masz faktury za materiały śmiało je wstawiaj. normy w programie załatwią resztę. |
|
|
|
 |
SZYNA
Mitsumaniak a nawet dwóch

Auto: Galant 2.0 (SS 1.6 - tatowy)
|
Wysłany: 11-04-2010, 22:15
|
|
|
Wiktor skontaktuję się z kumplem, który siedzi w branży budowlanej i dam Ci znać na PW, chłopak pracuje w firmie budowlanej więc nie powinien mieć problemu z czymś takim. Napisz proszę tylko mniej więcej jakie to były prace, żeby wiedział co i jak. Swego czasu też robiłem kosztorysy budowlane ale to czasy średniej szkoły teraz wszystko się zmieniło. Najbardziej znana i popularna u Nas jest Norma Pro jak napisał volve ale to płatny program. Oczywiście można go znaleźć w Internecie ale korzystanie z niego nie będzie do końca legalne
[ Dodano: 13-04-2010, 21:37 ]
Cytuję kumpla: Cytat: | jeśli chodzi o narzędzia to pewnie jakieś szpachelki pace metalowe do nakładania , wiertarki, mieszadła, młoty elektryczne do kucia i pewnie jakieś inne narzędzia bo w pozycjach z normy wyskakują różne sprzęty ale też możesz zbudować pozycje od podstaw i wtedy jej nie znajdziesz w normie. Jeżeli chodzi o ceny to bierze się je z sekocenbudu który jest aktualizowany co kwartał a do tego dostępu nie mam |
Gdzie znaleźć sekocenbud wysłałem Ci na PW |
|
|
|
 |
futro68
Mitsumaniak

Auto: L-400, Astra H, Nissan NV200
|
Wysłany: 16-04-2010, 23:30
|
|
|
dokładnie Sekocenbud podaje aktualne stawki używane w kosztorysowaniu. Zwykle niewiele się mają do rynkowych ale zawsze jest to jakiś punkt podparcia. Wychodzi co kwartał - możesz zakupić egzemplarz i będziesz miał wszystko do kosztorysu. Jakbyś potrzebował archiwalnych danych napisz na PW, znam babkę która prowadzi tam dział reklamy myślę, że pomoże wyciągnąć inne dane. |
|
|
|
 |
|
|