Przesunięty przez: Owczar 13-04-2010, 21:36 |
radio ze wzmacniaczem - podłączenie głośników niskotonowych |
Autor |
Wiadomość |
5wi5tak
Forumowicz

Auto: Galant'97 2.5 v6 B/JUNKERS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-04-2010, 21:25 radio ze wzmacniaczem - podłączenie głośników niskotonowych
|
|
|
Mam pytanie do wszystkich, którzy zakładali do gala wzmacniacz i prowadzili instalację oraz do tych, którzy mają jakieś pojęcie na ten temat.
Jakiś czas temu założyłem 2-kanałowy wzmacniacz połączyłem go z radiem itd. Do głośników przeciągnąłem nowe, grubsze przewody z owej grzałki. Kilka dni później strasznie się wkurzyłem, bo przypomniało mi się, że nie podłączyłem głośników wysokotonowych(chodzi mi o te w drzwiach na wysokości lusterek), lecz później przestałem o tym myśleć.
Dzisiaj stwierdziłem, że warto by je podłączyć - może będzie troszke lepiej grało. Więc moje pytanie brzmi - jak to uczynić. Przypomnę, że mam nowe przewody do głośników, ale tylko do podłączenia tych 15 cm głośników. Czy mogę podłączyć głośniki wysokotonowe do tych przewodów? Będę wdzięczny za wszystkie rady. |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2010, 18:05
|
|
|
Jezeli fabrycznie głośniki wysokotonowe były podłączone razem ze średnio-niskotonowymi to możesz je podlaczyć bez problemu.
Zakładam, że mówisz o głośnikach org. i zachowałeś wszelkie wtyczki fabryczne.
Z tego co się orientuje w fabrycznych tweeterach masz wbudowany kondensator który filtruje niskie częstotliwości, uniemożliwiając im dotarcie do cewki tweetera.
Napisz kilka słów więcej o instalacji wtedy będzie można stwierdzić wsio na 100%
Pozdr. |
|
|
|
 |
5wi5tak
Forumowicz

|
Wysłany: 14-04-2010, 20:09
|
|
|
Właśnie nie mam pojęcia czy to wszystko było razem połączone. Poza tym nie bardzo się na tym znam. ew mógłbym zrobić zdjęcie tych głośniczków. chciałem je ostatnio podpiąć do tych nowych przewodów, ale nie chciałbym ich popalić. |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2010, 09:12
|
|
|
Zrób fotki tych głośników to przynajmniej będziemy coś wiedzieć o nich.
Możesz zastosować taka konfigurację:
Woofery masz podłączone pod wyjscia RCA z radia (zakładam że jako rear) wiec tweetery możesz podlaczyc bezposrednio z radia jako przod i wtedy faderem regulować ilość wysokich tonów.
Pozdr |
|
|
|
 |
5wi5tak
Forumowicz

|
Wysłany: 15-04-2010, 13:05
|
|
|
dla jasności: do radia mam podłączony 2-kanałowy wzmacniacz (poprzez chinch). Na jednym kanale pracuje subwoofer, zaś na drugim głośniki drzwi (w ilości 4 szt.). Czy jeśli podłączę tweetery bezpośrednio do radia to będzie grać? Popołudniu wrzucę zdjęcia głośniczków.
[ Dodano: 15-04-2010, 19:46 ]
Poniżej dodaję obiecane zdjęcia - może coś wywnioskujesz KamykGdynia,
http://www.fotosik.pl/pok...a6982ce267.html
http://www.fotosik.pl/pok...8bd829c0fc.html
widać na tych zdjęciach jakiś - nazwę go "dzyndzel". Być może to ten kondensator. |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2010, 20:25
|
|
|
5wi5tak napisał/a: | dla jasności: do radia mam podłączony 2-kanałowy wzmacniacz (poprzez chinch). Na jednym kanale pracuje subwoofer, zaś na drugim głośniki drzwi (w ilości 4 szt.). Czy jeśli podłączę tweetery bezpośrednio do radia to będzie grać? Popołudniu wrzucę zdjęcia głośniczków.
|
Oj aż się za głowę złapałem jak to przeczytałem.
Wielką kombinację Kolego masz tam w tej instalacji.
W dużym skrócie
1) Sygnal muzyczny masz w formacie stereo czyli 2 kanały
Obecnie wszystkie głośniki w aucie grają tylko sygnał lewego (lub prawego) kanału.
2) Wnioskuje ze nie masz filtrów włączonych na wzmacniaczu więc wróżę krótkie życie temu subowi.
3) Zrób proszę fotki wzmacniacza i jego ustawień - postaram Ci się jakoś pomóc to ustawić
4) Jeżeli nie chcesz wymieniać wzmacniacza to
- tweetery podłączysz bezpośrednio do radia do kostki ISO jako przod
- woofery tak samo tylko jako tył
- subwoofer do wzmacniacza (zrób fotkę poszukamy opcji mostkowania)
- Faderem regulujesz ilość wysokich tonów natomiast gainem na wzmacniaczu ilość bassu.
Zacznijmy jednak od zdjęć tego wzmacniacza.
Pozdr. |
|
|
|
 |
5wi5tak
Forumowicz

|
Wysłany: 15-04-2010, 23:10
|
|
|
Tak więc na początek opis chinch'ów, które wychodzą z radia.
podłączone do wzmacniacza są:
- audio SL out
- audio SR out
sterczące luzem (nie podłączone):
- audio FR out
- audio CEN out
- audio L in
- audio R in
- audio FL out
- camera in
- video in
- sub woofer
+ wiązka, która wchodzi do kostki.
Przesyłam zdjęcia wzmacniacza, opisówki przewodów na radiu, przewodów i wejść/ wyjść radia.
Jeśli możesz mi wyjaśnić do czego mogę użyć wyjść/wejść na tyle radia (ze zdjęć), bo mogą być jakieś ciekawe funkcje czy możliwości, które można wykorzystać (poza navi, która mnie nie interesuje). -DVB IN, AUX OUT, KEY, REM, MIC, CDC oraz USB- czy można jakąś przejściówkę dostać i podpiąć usb?
http://5wi5tak.fotosik.pl/
a zapomniałem dodać, że jak odstawiłem auto na wymianę anteny to macher od radyjek powiedział, że to jest tragiczne co zrobiłem, ale jak gra i nic się jeszcze nie spaliło to ma zostawić. Przyznam jednak, że jeśli będzie się to dało zreperować przy niskim nakładzie, to chętnie się za to zabiorę- pod warunkiem, że ktoś mnie poinstruuje.
p.s. sorry za jakość zdjęć, ale niestety robione telefonem.
p.s.2 na wzmacniacz mnie aktualnie nie stać ( może za kilka miesięcy - 4-kanałowy + nowe głośniki w drzwi). |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2010, 10:55
|
|
|
No dobra
1) Tu masz LINK do strony gdzie masz opisane wyjscia z radia
Tweetery podłączasz pod przód a woofery pod tyl czyli RL (rear-left) "-" z "-" lewego woofera "+" z "+" i tak dalej.
Będziesz miał po 2 pary kabli dwużyłowych idących od radia do głośników- po jednej parze na strone.
Kable pod tweetery mozesz podlaczyc bezposrednio - mają wbudowane kondensatory
Nt. wzmacniacza potrzebuje więcej info model itp ew. więcej fotek.
Tak przy okazji to zapoznaj się z FAQ Bartka Nazara - myślę, że to Ci wiele pomoże.
Pozdr.
Kamyk |
|
|
|
 |
5wi5tak
Forumowicz

|
Wysłany: 16-04-2010, 11:54
|
|
|
http://allegro.pl/item991...l_gt5_a402.html - to dokladnie mój wzmacniacz. Żeby podłączyć głośniki pod chinche muszę kupić końcówki chinch i założyć je na przewody głośnikowe, tak? Ponieważ aktualnie przewody są na "skręcanie" przymocowane do wzmacniacza. |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2010, 13:38
|
|
|
Nie, głośniki przednie, zarówno wysokotonowe jak i niskotonowe podłączasz pod radio pod kostkę ISO czyli ta obok kostki zasilającej.
Jeżeli nie masz "męskiej" kostki czyli takiej która pasuje w otwór w radiu to możesz taką kostkę kupić w sklepie elektronicznym - koszt ok 3zl.
"Będziesz miał po 2 pary kabli dwużyłowych idących od radia do głośników- po jednej parze na strone. "
Jak widzisz głośniki przednie będą podłączone pod radio a nie pod wzmacniacz
Tak wygląda pełna kostka ISO. Ta na górze to kostka od zasilania, ta na dole od głośników.
Właśnie od tej kostki mają odchodzić przewody do głośników na przodzie.
Teraz jeżeli chodzi o wzmaka
1) RCA z radia do wzmaka
2) Wywalasz wszystkie kable głośnikowe podłączone do wzmaka
3) Kabel masowy (GND) porządny np. 10mm2 z konektorem widełkowym zaciśnietym MOCNO na jego końcu, drugi koniec do masy możliwie blisko wzmaka
4) Przełącznik X-OVER na LP
5) Pokrętło freq na maxa w lewo czyli 32Hz i odrętasz tak na godzinę 10-11 gdzie 12 to idealnie w połowie skali
6) podłączenie suba
Czyli tak jak jest napisane "Bridged +" to idzie do suba "+" Bridged "-" idzie do "-"
7) Input level na godzinę 12 na początku - później możesz mu troche dodać jak Ci będzie za mało basu ale nie przekraczaj 80% skali
bass boost na OFF |
|
|
|
 |
5wi5tak
Forumowicz

|
Wysłany: 16-04-2010, 13:48
|
|
|
Bardzo ciekawy i przydatny ten artykuł Bartka Nazara. Dowiedziałem się paru rzeczy, które będę mógł wykorzystać przy przebudowie systemu za jakiś czas. Natomiast wiele rzeczy do mojego umysłu nie dotarło - prąd to dla mnie czarna magia Więc zabieram się do roboty według Twojego planu.
p.s. mam nadzieję, ze nadal będzie jako tako grało |
Ostatnio zmieniony przez 5wi5tak 16-04-2010, 14:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2010, 14:05
|
|
|
5wi5tak napisał/a: | Lecę szukać końcówek chinchów |
Przeczytaj jeszcze raz to co napisalem - zadnych koncowek RCA Ci nie trzeba |
|
|
|
 |
5wi5tak
Forumowicz

|
Wysłany: 16-04-2010, 14:10
|
|
|
wiem, wiem.. napisałem bo nie zauważyłem Twojej odpowiedzi. Dzięki
[ Dodano: 16-04-2010, 19:38 ]
wszystko zrobiłem. tylko sub nie gra na LP - gra na HP. Tweetery podłączyłem do starych przewodów głośnikowych - rozwiązanie tymczasowe do czasu kiedy zabiorę się całkowicie za wymiane sprzętu. Jak gra jeszcze nie testowałem - bo sąsiedzi... . Może pozniej spróbuję, ale gorzej chyba nie gra KamykGdynia, - Dziękuję za pomoc. Jak wrócę do Polski to masz u mnie browara :] wciskam "POMÓGŁ" - dla jasności. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2010, 18:15
|
|
|
Sub gra na LP tylko wlasnie to pasmo co powinien.
Jezeli Ci mało basu to na FREQ mozesz ustawic ok 100Hz i gainem na 80% ustawic
Teraz przy pomocy opcji fader mozesz regulować ilość wysokich tonów.
Ciesze sie ze wszystko się udało.
Pozdr. |
|
|
|
 |
5wi5tak
Forumowicz

|
Wysłany: 18-04-2010, 01:31