Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Duże spalanie w Outlanderze
Autor Wiadomość
Piotr Gacek 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-04-2010, 00:08   [II 2.0 DID] Duże spalanie w Outlanderze

Witam pięknie.
Kilka dni temu odebrałem nowego Outlandera r. 2010 , DID 2.0.
Narazie jest OK , ale przeraża mnie spalanie wyświetlane na komputerze rzędu 11 -15 l/100 km !!! Czy na dotarciu to norma, czy trafiłem na wadliwy silnik ?!
Proszę pomóżcie wyjaśnić ten temat.
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich, Piotr Gacek.

ZbigniewD 
Forumowicz

Auto: XC90,X5 i Outek
Kraj/Country: Austria
Wysłany: 24-04-2010, 02:25   

to jest chwilowe spalanie ,niestety ten model nie posiada komputera ze srednim spalaniem

Wazzi 
Forumowicz

Auto: Outlander intense +
Wysłany: 24-04-2010, 04:29   

Zbigniew co Ty za bzdury gadasz? Rozumiesz w ogole pojecie spalania chwilowego?

W miescie szczegolnie na krotkich odcinkach 10-15 l to niestety norma, sa tutaj oczywiscie ludzie utrzymujacy ze ten samochod pali im po 7 litrow, ale to tak jak z opowiesciami wedkarzy :) Realnie po dotarciu w miescie spalanie oscylujue w granicach tych 10.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 24-04-2010, 11:07   

W moim spalanie w mieście w granicach 9-10l/100km to norma. W trasie jest różnie ale nigdy przy predkościach do 130 km/h jeszcze nie przekroczyłem 9l/10 km. najczęściej jak telepię się na tempomacie około 100-110 km/h, komputer pokazuje spalanie 7,5-8,5l/100km.

Dominik

ZbigniewD 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2010, 11:14   

Wazzi napisał/a:
Zbigniew co Ty za bzdury gadasz? Rozumiesz w ogole pojecie spalania chwilowego?

W miescie szczegolnie na krotkich odcinkach 10-15 l to niestety norma, sa tutaj oczywiscie ludzie utrzymujacy ze ten samochod pali im po 7 litrow, ale to tak jak z opowiesciami wedkarzy :) Realnie po dotarciu w miescie spalanie oscylujue w granicach tych 10.
w momencie odpalenia masz spalanie na poziomie 99l/100 km później stopnio spada ale nigdy na kompie nie będziesz miał średniej z 3 dni choćby bo takiego wskaźnika ten japoński szczyt techniki nie posiada

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 24-04-2010, 14:45   

ZbigniewD napisał/a:
nigdy na kompie nie będziesz miał średniej z 3 dni choćby bo takiego wskaźnika ten japoński szczyt techniki nie posiada

oj Zbysiu...ferrujesz non stop, co watek rozne swoje teorie...niestety mijajac sie przy okazji z prawda...misiek ma funkcje pokazywania sredniego spalania...zapytaj corki, pewnie ci powie :twisted: :lol: :mrgreen: 8)
Tak, ze prosze, nie wprowadzaj w blad kolegow...juz lepiej poopowiadaj cos o marce BMW...tu znacznie lepiej ci idzie 8) :wink:

[ Dodano: 24-04-2010, 14:48 ]
ZbigniewD napisał/a:
to jest chwilowe spalanie ,niestety ten model nie posiada komputera ze srednim spalaniem

co do tej teorii, to chwilowe spalanie pokazuje graficznie pozioma kreska z podzialka.. srednie - na danym odcinku jazdy jest pokazywane powyzej w postaci liczb 8)
Czy ty naprawde jezdzisz, chocby czasami outkiem? :roll: :P
Ostatnio zmieniony przez dab 24-04-2010, 20:47, w całości zmieniany 1 raz  

cebull 
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Wysłany: 24-04-2010, 16:10   

nasz outek pokazuje rozne rzeczy ;) ja odnosze wrazenie ze przeklamuje i zawyza lekko,
rzeczywiste spalanie liczone od tankowania do tankowania wychodzi nam okolo 8,5l przy jezdzie po Warszawie i wyjazdach niedalekic do 50-100km poza czyli w tzw cyklu mieszanym
w samym miescie to potrafi pod 10lwypic a czesto pokazuje ze 12l
w trasie okolo 7,5 (bez klimy kedys udalo mi sie zblizyc do 7l)

Piotr Gacek, zatankuj do pelna, wyjezdzij caly bak i zatankuj ponownie i policz rzeczywiscie ile twoje autko sobie zyczy

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 24-04-2010, 20:04   

A ja wczoraj dzisiaj ustatnowiłem swój rekord zużycia paliwa przez Outka - Rzeszów - Lublin wyszło 5,2. Lublin ok. 25km po mieście. Powrót - komputer wyświetlił 4,9. Średnia w trasie 67km/h, na tempomacie trzymałem 75-78km/h, napęd 2WD bez klimy. Z tankowania pod korek wyszło 5,22l/100km :shock: Następna próba eko jazdy - nie wiem kiedy :twisted:

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 24-04-2010, 21:22   

rezon napisał/a:
Outka - Rzeszów - Lublin wyszło 5,2.

S U P E R
piękny wynik

wredlin 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER II
Wysłany: 24-04-2010, 21:37   

Niestety to kolejne dno tego samochodu. Spalanie w mieście 12-11,5 , to totalna kpina.
Raz udało mi sie na trasie zejść do 8,6.
Żenada
Audi 2,8 v6 quatro w automacie i w benzynie paliło w mieście 12-12,8 litra i miało 196 km.
A delikatnej stopy to ja nie mam.

ZbigniewD 
Forumowicz

Wysłany: 25-04-2010, 03:47   

wredlin napisał/a:
Niestety to kolejne dno tego samochodu. Spalanie w mieście 12-11,5 , to totalna kpina.
Żenada
Audi 2,8 v6 quatro w automacie i w benzynie paliło w mieście 12-12,8 litra i miało 196 km.
bo to jest dykta kolego i kwitnąca czereśnia na niej :lol:
dab pokazuje średnie spalanie tyle że po wyłaczeniu silnika sie ono kasuje także sredniej z np 4 dni nie widzimy tylko z 3 godzin co jest bzdura a ten ekonomizer ala bmw to zawsze pokazuje wartosci maksymale :lol:

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 25-04-2010, 09:01   

wredlin napisał/a:
Żenada

kolego nie wiem co masz za technikę jazdy lub jakiś feler w aucie ale ja jeżdżę głównie po Wawie i przy nawet szybkiej jezdzie nie spalił mi więcej jak 9 litrów .
A norma to wahanie 8-9 litrów miasto trasa prędkość do 120 to około7 litrów przejechałem 20tyśiaków więc wiem co piszę

[ Dodano: 25-04-2010, 09:04 ]
ZbigniewD napisał/a:
bo to jest dykta kolego i kwitnąca czereśnia na niej
dab pokazuje średnie spalanie tyle że po wyłaczeniu silnika sie ono kasuje także sredniej z np 4 dni nie widzimy tylko z 3 godzin co jest bzdura a ten ekonomizer ala bmw to zawsze pokazuje wartosci maksymale

wyjmij z bagażnika liczydło policz sobie
Porównanie do BMW nie na miejscu

Wazzi 
Forumowicz

Auto: Outlander intense +
Wysłany: 25-04-2010, 18:53   

[quote="ZbigniewD"]
wredlin napisał/a:
dab pokazuje średnie spalanie tyle że po wyłaczeniu silnika sie ono kasuje także sredniej z np 4 dni nie widzimy tylko z 3 godzin co jest bzdura a ten ekonomizer ala bmw to zawsze pokazuje wartosci maksymale :lol:

Wystarczy poszukacpo menu i dojdzie sie do sredniego calosciowego, ale lepiej pomarudzic na forum ze go brak :D

cebull 
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Wysłany: 25-04-2010, 20:38   

Wazzi napisał/a:

Wystarczy poszukacpo menu i dojdzie sie do sredniego calosciowego, ale lepiej pomarudzic na forum ze go brak :D

wydaje mi sie, ze sie mylisz, w outku srednie spalanie resetuje sie automatycznie po kilku zdaje sie 4rech godzinach od wylaczenia zaplonu

wredlin 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER II
Wysłany: 25-04-2010, 20:46   

Wazzi
zapraszamy do lektury "instrukcja obsługi pojazdu "

Odpowiedz do tematu