Demontaż radia pz2200 pz-2000 |
Autor |
Wiadomość |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-04-2008, 13:42 Demontaż radia pz2200 pz-2000
|
|
|
Jako, że miałem sam zagadkę jak wyjąć radio, a m.in dzięki innemu wątkowi na tym forum udało mi się tę zagadkę rozwiązać postanowiłem dla potomnych rozwiązanie tegoż problemu opisać.
Kolega Gorzkim w wcześniej przytoczonym wątku pokazał fotkę swoich kluczy (wyjmaków) jakie dostał do firmowego radia. Ja nabyłem swojego colta z drugiej ręki i takowych kluczy do kompletu nie dostałem. Co tedy począć? Widząc kształt tych na fotce zaprezentowanej przez kolege poszperałem trochę i znalazłem podobne na allegro występujące pod hasłem "wyjmaki" "klucze do demontażu radia, VW, AUDI" bez problemu można takowe znaleźć i za około 12-13zł razem z przesyłką sobie nabyć co też uczyniłem.
Wyglądają one tak (i co tu dużo mówić ... pasują):
Wystarczy je włożyć w szczeliny w radiu do momentu aż "zaskoczą"
i pociągnąć za uchwyty do siebie (radio gładko, bez oporów wychodzi)
poniżej parę zbliżeń klucza wyjmaka w zatrzasku radia:
ot cała filozofia, mam nadzieje, że się komuś przyda.
przykładowe aukcje allegro do wyżej wspomnianych "wyjmaków":
link 1
link 2
link 3 |
Ostatnio zmieniony przez looq 20-03-2010, 13:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2008, 08:11
|
|
|
Dobrze wiedziec, ze tak 'prosto' to idzie
Gdybys jeszcze kiedys rozbieral boczek drzwi zeby dostac sie do glosników, a potem przedstawil foto-relacje, to juz w ogole bylaby bajka
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
michalp
Mitsumaniak Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Pomógł: 9 razy Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 512 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11-04-2008, 14:50
|
|
|
looq - super wątek - pięknie opisane i pokazane rozwiązanie.
Stworzyłem właśnie temat "FAQ do CZ3/CZ5" - w nagrodę otrzymujesz zaszczytne pierwsze miejsce
Czekamy na więcej! |
_________________ michalp
 |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2008, 11:53
|
|
|
Hej,
oto opis ściągania boczków stąd . Miłej lektury.
Cytat: |
Here is the little guide on how to remove the door cards/panel
Sorry I have been lazy with this... shall we begin?
Attention!
Just some short information! This was made on the passenger door with only ONE button for the electric window. I do not take any responsibility for any damages caused by yourself by following this guide lines. I did this way and that is what I am going to write about.
First step...
There is total 4 screws holding the door, you can see where the screw is located on the pic. The 1st one is on the opening handle, remove the plastic plug to see it. 2nd one is behind the closing handle, remove the plastic cover with a screwdriver. 3rd and 4th screws are right under the door panel, easy to find. Do also unclip the panel that holds the button for electrical window to make it easier.
Step 2...
Remove the panel that hold the button for the electric window that you unclipped with a screwdriver on step 1. Do also remove it from the door panel by loosing the cable attached.
Step 3...
Let's start unclipping of the door panel since it is now only held by clips. I started with the rear side since I thought it was a more sensitive spot. Note that I stuck a screwdriver between the metal and the panel, please use a towel or something around your screwdriver to not scratch the car. This pic is only a pose! Then just bend the panel of. When you made the space between the door panel and the door/metal, use your hands to carefully pull the panel out by going around the door panel until all clips are off.
WARNING!!!!!!
Be carefull not to pull off the whole panel at once! The cable for the tweeter is very short! Carefull not to pull it off or damaging it!
The door panel is then hooked in the edge of the top side. Just pull the panel upwards, AFTER unclipping it, to hook it lose.
Step 4...
Like said in step 3! Be carefull with the cable to the tweeter! Remove the tweeter from the panel by bending it out with a screwdriver. Do also slide the door opening handle carefully through the hole.
[img]IMG:http://www.martiecars.com/door_panel/5.jpg[/img]
Here is the 5,25" speaker on 15W and VERY thing!
Last step...
Now that you have removed it you can do whatever you want and then set the panel back on. However I do how some recommendations when getting it back.
It's easy to set it back on again, just do the same thing but reversed... The extra tip I wanted to give you was to make sure that all clips is on the door panel and not still on the door metal (see the pic). If some clips is still on the door, remove them with a screw driver and place them on the door panel, otherwise you will break many clips as I did. The "?" places are where the clips is still on the metal door. The red marks is where you had the 2 screws at the bottom of the panel, make sure that the clips to those are on the METAL SIDE (different from the other clips)! The purple mark is where you hook the door panel back on the door.
Hope you understand my bad english! If not... just ask!
The only problem I had after getting it back was the purple mark... it is abit higher than before, but I can live with that. I will evetually try to fix that later when changing the speakers. :thumbsup: |
|
|
|
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2008, 08:16
|
|
|
super!!
dzieki wielkie |
|
|
|
 |
steffek84
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
|
Wysłany: 20-08-2009, 01:15
|
|
|
a wiecie może(pewnie wiecie) czy kable są puszczone wiązką od radia czy osobno? Tak żeby przy wymianie głośników od razu dobre kable wrzucić |
|
|
|
 |
art974
Nowy Forumowicz
Auto: CZT Black Hawk Limited Ed.
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 28-08-2009, 22:14
|
|
|
radyjko fanie wychodzi po zdemontowaniu schowka... wystarczy reka wypchnac! i po ptakach... a schowek to tylko z 5 wkretow.
pozdrawiam
[ Dodano: 28-08-2009, 21:19 ]
odnosnie kabli to.... sprawa jest o tyle fajna ze wszedzie sa na kostach razem z inna elektryka czyli przed drzwiami pod plastikiem masz kotke a po niej dopiero na glosnikach sie konczy na specjalnej wtyczce... dodatkowo powinna byc instalacja do tweeterow czyli tylko wpinasz jak dokupisz
ogolnie fajnie gra choc ja mam juz pociagniete kable do wzmacniacza ale jeszcze go nie wpiolem, okazalo sie ze nie mam ochoty ogluchnac i taki power jak mam w standardzie na razie mnie satysfakcjonuje... dodalem tylko wejscie na aux i jestem...usatysfakcjonowany...choc moze to nie potrfac dlugo!
pozdrawiam |
|
|
|
 |
steffek84
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-04-2010, 13:35
|
|
|
a gdzie planowałeś wsadzić wzmacniacz>? |
|
|
|
 |
honor000027
Forumowicz

Auto: COLT Z30 1.3
|
Wysłany: 24-04-2010, 14:46
|
|
|
steffek84 ja wzmacniacz przykręciłem niestety do skrzynki z głośnikiem bo nie znalazłem innego sensownego miejsca, a na zabudowę nie mam szans z wielu powodów, na szczęście i skrzynia i wzmacniacz jbl'a także nie wygląda to źle szczególnie że mam to obrócone głośnikiem do środka, a wzmacniaczem zewnątrz tak żeby było słychać lepiej bas w środku a nie furczenie klapy na zewnątrz |
|
|
|
 |
steffek84
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-04-2010, 17:15
|
|
|
ja myślałem żeby wsadzić wzmacniacz pod fotel pasażera z przodu tam i tak jest szufladka na pseudo apteczkę |
|
|
|
 |
ravusek
Forumowicz

Auto: Colt cz3
|
Wysłany: 27-09-2012, 21:54
|
|
|
Jak mam podpięte cykacze to subwoofer'a juz nie mogę podpiąć?? I jeżeli chciałbym podpiąć skrzynkę pod siedzeniem pasażera tak jak wspomniał kolega wyżej to muszę od radia ciągnąć przewody czy już gdzieś tam jest pociągnięty i przygotowany? |
_________________ You take care of the car, the car will take care of you. |
|
|
|
 |
_gugi
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Motion
|
Wysłany: 30-09-2012, 22:50
|
|
|
Ja też zbieram się za wymianę audio ale bez szaleństw... Radio oczywiście zostaje (nie wiem jaka to wersja ale jest fabryczne z MP3). I właśnie - czy firmowe radio ma wyjście na wzmacniacz??? Co do głośników to wymiana obejmie przód i tył, z przodu chce dać odseparowany system, nie wiem tylko czy tweetery uda mi się dobrać (ewentualnie one zostaną a założe po prostu zwrotnice). Tył - nie wiem jeszcze czy będzie jakiś 2-drożny czy też odseparowany. Cenowo nie chce szaleć. Głośniki celuję kwotowo po ok 150 zł za parę. A subwoofer??? Hmm.. Pierwotnie myślałem, żeby jakoś władować go w tylna półkę, ale nie wiem czy ma to sens...
Wzmacniacz, planuje upchnąć pod schowek z prawej strony, czyli nad kolana pasażera... Trzeba będzie tylko mocowania dorobić jakieś...
Swoją drogą to zna ktoś jakieś maksymalne parametry głośników, które da się założyć??? Mam na myśli głębokości, średnice magnesu. No chyba, że trzeba najpierw wszystko samemu wybebeszyć i pomierzyć...
Ps. A tak jako ciekawostka... Kto produkuje audio dla Mitsubishi??? Jakis no name, czy może jakiś lepszy koncern??? |
|
|
|
 |
|