|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mazda vs Mitsubishi - proszę o radę |
Autor |
Wiadomość |
wujekkuna
Nowy Forumowicz
Auto: Mazda Xedos 2.0 V6 Bussines
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-04-2010, 11:00 Mazda vs Mitsubishi - proszę o radę
|
|
|
Witam,
od jakiegos czasu chodzi mi po glowie kupno Galanta V6, praktycznie decyzję już podjąłem bo buda tego modelu mi sie podoba bardzo ale... no wlasnie, jestem niesamowitym fanem Mazdy, miałem już 4 a teraz jeżdżę Mazdą Xedos 6 z silnikiem 2.0 V6 i boję się, że bedzie to zamiana typu zamienil stryjek siekierkę na kijek Dlatego proszę Was o rade misiomaniaki Chodzi mi o lepsze osiągi, niby na papierze wyglada to troche lepiej na korzyść Gala, no ale wiadomo jak to jest.
Szczegolnie zalezy mi na opiniach chlopakow (badz dziewczyn) ktorzy mieli okazje sie poscigac z Xedosem.
pozdrawiam i czekam |
|
|
|
 |
seki
Forumowicz

Auto: Dziadkowóz i Szczeniakowóz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 86 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24-04-2010, 15:24
|
|
|
Sprawdź katalogi.
Reszta zależy od kierowcy. A jak chcesz auto do ścigania to mijasz się chyba z modelami. |
_________________ Życie zaczyna się od 8000 RPM |
|
|
|
 |
anwi
Forumowicz

Auto: Galant 4x4 6a13 SingleTurbo
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Gru 2008 Posty: 206 Skąd: Działdowo
|
Wysłany: 24-04-2010, 16:30
|
|
|
2.5 xedos 9 daje radę!! kolega ma, objeżdża mojego 2.5 galanta, fakt mam kombi w automacie on manuala, nie wiem, hmmm naprawdę jak masz możliwość przejedz się jednym i drugim, hmmm ciężki wybór jak dla mnie, |
|
|
|
 |
wujekkuna
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-04-2010, 17:02
|
|
|
Seki Twoja wypowiedz chyba mija sie z celem a nie moje pytanie. Gdybym chcial auto do scigania to kupilbym mazde Kl-ze i mialbym spokoj. Potrzebuje info o dynamice silnika z tego wzgledu ze moja madziurka przy szalenstwach pali od 11- 14 litrow LPG (sekwencja). Jezeli ja kupie galanta ktory jest w podobnej klasie i wyposażeniu a bedzie mi palil wiecej przy tych samych (lub o zgrozo gorszych) osiągach to chyba go sobie odpuszcze. Uwielbiam silniki V6 i japonczyki. Nie jestem burakiem ktory kupuje fure zeby sie scigac czy palic gume, jestem zwyklym gosciem z prostym pytaniem wiec proszę o powazne odpowiedzi na temat.
Fiole1: xedos 9 to inna bajka Mam dylemat bo wlasnie Xedos 9 z silnikiem millera mnie kreci, ale nie wiem czy utrzymam te ponad 200 kucy ... to tak na marginesie xD |
|
|
|
 |
anwi
Forumowicz

Auto: Galant 4x4 6a13 SingleTurbo
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Gru 2008 Posty: 206 Skąd: Działdowo
|
Wysłany: 24-04-2010, 19:10
|
|
|
utrzymasz:) 200km nie jest to jakiś szał, a później będzie ci tylko brakowało:), ale wtedy szuka się coś innego, nie wiem jak butujesz swoją mazdziorke ale w galancie V6 powinieneś liczyć od około 11l LPG w górę, u mnie max wyszedł 18l, wiec sam widzisz, |
|
|
|
 |
Cacper
Mitsumaniak
Auto: Gal 2.5 V6 & Lancer 1.6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Posty: 112 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 24-04-2010, 20:30
|
|
|
Mam gala 2,5, wcześniej kilka razy jeździłem xedosem 6 z silnikiem 2,0 - fajne auto ale ponoć często silniki biorą olej. Galant jest sporo szybszy ale też nieco więcej pali. Przed zakupem galanta rozważałem Xedosa 6 i 9 jednak wybór padł na Miśka. Xedos 9 to troche egzotyk jeśli chodzi o ceny i dostępność części. Jednak obie mazdy są przepiękne. Wybór trudny, pozdrawiam |
_________________ Cacper |
|
|
|
 |
seki
Forumowicz

Auto: Dziadkowóz i Szczeniakowóz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 86 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24-04-2010, 21:30
|
|
|
Wujekkuna, nie wiem czemu moja odpowiedź mija się z tematem. Nie wiem czy czytałeś swojego posta z zapytaniem.
Pytałeś czy Gal ma lepsze osiągi od Mazdy i czy ktoś się ścigał z Mazdą, nic więcej więc nie wiem jakiej odpowiedzi oczekiwałeś?
Czym dla ciebie jest dynamika silnika? Porównaj moc i masę Mazdy i Gala i będziesz miał jasno na białym jak wygląda dynamika obu aut i ich porównanie. Spalanie też jest w katalogach choć oczywiście może się różnić.
A jeśli chodzi ci o konkretną radę co kupić, to ... hm, to jest forum Mitsu więc ciężko, żeby polecono ci Mazdę |
_________________ Życie zaczyna się od 8000 RPM |
|
|
|
 |
wujekkuna
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-04-2010, 09:43
|
|
|
Dziekuje wszystkim za wypowiedzi a w szczegolnosci Cacprowi.
Powiedzcie mi jeszcze jak V6 w miskach znoszą gaz. Oczywiscie jesli juz bede zakladal to tylko najlepsze podzespoly i tylko sekwencja wiec prosze sie nie oburzać
No i słyszałem, że skrzynie (szczególnie 2gi bieg) nie wytrzymuja. Jeśli to prawda to z jakimi kosztami bedzie wiazac sie naprawa ?
PS: fiole1 te 210 konikow z silnika 2.3 uzyskali dzieki nietypowej turbinie. Boje się głownie tego bo raz ze jak dam do mechanika silnik Millera to mechanik moze pasc na zawal a dwa że jak sie turbo załączy to spalanie moze być kolosalne :/
Zreszta jak juz chlopaki wspomnieli, Xedos 9 to lekki egzotyk wiec ceny czesci tez moga takie byc |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
|
|
|
 |
wujekkuna
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-04-2010, 11:38
|
|
|
Dzieki wielkie ;] Zabieram sie do czytania |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-04-2010, 12:50
|
|
|
wujekkuna, dobre części do Galanta takze kosztują trochę grosza, zawieszenie jest wielowachaczowe, ogólnie sprawdzone i polecane elementy zawieszenia do Galanta (jezeli chodzi o wahacze, drążki, końcówki, sworznie, etc.) to firmy '555' i ''Yamato", np drążek kierowniczy 555 kosztuje około 70-80zł, wahacz dolny prosty 555 ~190zł , 'banan' Yamato ~270zł, śruba mimośrodowa zbiezności tył (oryginal) ~70zł(jezeli nie ruszane od nowości to w 90% do wymiany), wahacz przedni górny Yamato ~ 200zł, to zaledwie 2/3 elementów zawieszenia, wahaczy, układu kierowniczego, amortyzatory, sprężyny (komplet Eibach ~900zł), do tego dochodzi pare innych rzeczy eksploatacyjnych. Kompletny rozrząd 2.5V6 w jakości oryginały ~700-800zł.
Tak więc jak juz się zdecydujesz na Galanta to radze szukać egzemplarza utrzymanego na poziomie i skrupulatna kontrole na serwisie, czy tez warsztacie.
Tylko nie pomyśl że mam zamiar Ci odradzić Galanta, bo tak nie jest, ja swojego Galanta kupowałem sercem i włozyłem w niego serce, pomimo tego że jest to auto które ma swoje lata, to i tak warto w nie zainwestować, zwłaszcza jezeli chcesz się cieszyć frajdą z jazdy, dźwięk silnika to symfonia dla ucha, stylistyka zewnetrzna sprawia że auto przykuwa uwage, no i spalanie, potrafi zaskoczyć i pozytywnie i też zaskoczyć, ale tak jest z każdym autem, jak mu depniesz to musi poczuć wir w zbiorniku.
Mnie dajmy na to mile zaskoczył spalaniem silnik 2.0, jeżdziłem wcześniej nissanem o podobnych parametrach, ale głowica była DOHC (w Galancie jest SOHC z wałkami pośrednimi), no i Nissan chetnie wciągał duże ilości paliwa, podsumowując, na "szybkich trasach" silnik mitsu lepiej wypada ze spalaniem względem Nissana o okolo 1.5-2l/100km. Mowa to o silnikach zasilanych LPG.
Z tego co wiem od ludzi używających Galanty 2.5V6 na codzień w trybie miejskim, to trzeba liczyc się z normalnym spalaniem rzędu 13-14l przy normalnej jeżdzie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
wujekkuna
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-04-2010, 16:52
|
|
|
Dzieki wielkie za powazne podejscie do sprawy Ceny mnie nie przerazaja w ogole bo powiedzialbym ze sa identyczne jak w Xedosie wiec dla mnie to norma
Silnik 2.0 spoko ale... tylko w V6 Kiedy krece swoja dwulitrowke powyzej 5 tys to wtedy mam ciarki na plecach. Az strach pomyslec jak brzmi 2.5
Zdecydowalem ze zakupie Gala predzej czy pozniej. Troche żal mi porzucac moja kochana mazde ale modele z silnikami 2.5 mazdowskie w ogole mi sie nie podobaja. Kto wie, moze zakocham sie tez Mitasubiszi ;]
A no i tak sobie przypomnialem na marginesie ze wiele czesci pod maska mojej furki ma znaczek "misi pisi" wiec chyba jakas kooperacja była miedzy firmami |
|
|
|
 |
|
|