Dziwny stukot |
Autor |
Wiadomość |
Gumbas [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2006, 14:04 Dziwny stukot
|
|
|
Witam od niedawna jestem posiadaczem Carismy 1.8GDI która ma już troche przejechane 205 tys. ale nie o to chodzi. Mianowicie niepokoji mnie dziwny stukot (klekot) z silnika słyszalny na niskich obrotach, przy 2-3 tys nie slyszalny.Słyszałem opinie że mogą to być popychacze chydrauliczne. czy spotkał sie ktoś z Was z tym. Pozatym nie nażekam chyba że na standardowo jak czytam falujące obroty. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 29-08-2006, 14:57
|
|
|
Było ale odpowiadam:
1.co do stukotu to napewno popychacze, prawdopodobnie niewłaściwy olej i przebieg można z tym walczyć lecz nie każdy mechanik wie jak właściwie zamontować popychacze aby w pierwszych chwilach pracy silnika szlak ich nie trafił, olej do GDI to 0W30 jest drogi i ciężko go dostać więc ludzie leją inne zamienniki naprzykład Lotos 15W40
2. co do falowania to zależy jaki jest jego zakres u mnie praktycznie go nie ma , no chyba że chodzi klima to zawsze będzie.
Standardowo do falowania i profilaktycznie jak nikt nie robił to czyszczenie przepustnicy, ja robiłem co 12tyś km i jest to stanowczo za często i nie warto (nie było śladów syfu) paliwko Shell. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2006, 21:19
|
|
|
Miałem podobny stukot z popychaczy w opelku, ale było go słychać tylko przy odpalaniu rano (częściej zimą), podobno lepiej tego nie ruszać bo koszt całkiem nie mały a i gwarancji poprawy nikt nie daje. |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 30-08-2006, 17:18
|
|
|
Tu Cie nie pociesze bo to samo mam popychacze do wymiany nie da sie wymienic jednego trzeba wszystkie 16 za jednym razem. Koszt wymiany to 70-85 za sztuke x16 razy. W sumie bez znajomosci niecale 1500 z robocizna przy znajomosciach moze wyniesc 1000zl |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 31-08-2006, 07:26
|
|
|
Da się wymienić 1 tylko musi być naprawdę fachowiec który stwierdzi że to właśnie 4 a nie 8 cyka. Zresztą ktoś z forumowiczów opisywał właśnie taki przypadek wymiany i cykanie ustało. Czyli można. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 31-08-2006, 09:46
|
|
|
Popychacze hydrauliczne da sie sprawdzic - ale trzeba je wymontowac. Oczywiscie metoda nie musi wyeliminowac wszystkich zlych popychaczy i zawsze najskuteczniejsza jest wymiana kompletu. |
|
|
|
 |
alex [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2006, 10:09
|
|
|
Witam. W mojej Cari też stuka sobie pod maską i dostałem podobną diagnoze , ale nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć, czy to szkodzi silnikowi, czyli czy jeżeli nie zdecyduje się na remont, to coś poza dziwnym dzwiękiem będzie się działo?
jaka jest gwarancja, że po remoncie sprawa się nie powtórzy? |
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2006, 14:05
|
|
|
ogólnie stukanie popychaczy nic szkodzi silnikowi, tylko w pewnym momencie staje się to tak uciążliwe, że człowiek jest zmuszony je wymienić. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 19-09-2006, 19:43
|
|
|
Geloo_Jedi napisał/a: | ogólnie stukanie popychaczy nic szkodzi silnikowi, tylko w pewnym momencie staje się to tak uciążliwe, że człowiek jest zmuszony je wymienić. |
No tak nie do końca - wałek krzywką tłucze w dźwigienkę (a raczej w jej łożysko ) no i dźwigienka nawala w trzonek zaworu . Z czasem może się zacząć tzw. złuszczanie zwłaszcza na wałku a to już może być dość drogie . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
|