Wsteczny i jazda do przodu ? |
Autor |
Wiadomość |
DjQuest
Mitsumaniak

Auto: Lancer SD 1,5 Invite Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-05-2010, 21:04 Wsteczny i jazda do przodu ?
|
|
|
Dzisiaj jadąc do przodu 80 km/h włożyłem wsteczny ( oczywiście nie puściłem sprzęgła ).Normalnie szok, albo czegoś nie wiem o japończykach.Mam silniczek 1,5 ale to raczej nieważne.Przecież powinno to być niemożliwe TUTAJ .Co sądzicie przypadek czy usterka ? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 09-05-2010, 21:11
|
|
|
ooo Jak wszedł to bardzo dobra skrzynia |
|
|
|
 |
April77
Mitsumaniak April77

Auto: Lancer
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-05-2010, 21:34 Re: Wsteczny i jazda do przodu ?
|
|
|
DjQuest napisał/a: | Dzisiaj jadąc do przodu 80 km/h włożyłem wsteczny ( oczywiście nie puściłem sprzęgła ).Normalnie szok, albo czegoś nie wiem o japończykach.Mam silniczek 1,5 ale to raczej nieważne.Przecież powinno to być niemożliwe TUTAJ .Co sądzicie przypadek czy usterka ? |
Mnie tez tak się udało kila razy W poprzednim aucie miałem 6 biegów i taki głupi odruch w czasie jazdy |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-05-2010, 21:45
|
|
|
Ale tak bez protestow? Wydaje sie nieco dziwne... u mnie raz kiedys przypadkowo chcialem wrzucic wsteczny bo sobie wymyslilem ze po szybkim rozpedzaniu sie na 2jce przy 70 wrzuce sobie 4...to skrzynia zaprotestowala tak glosno przy probie wstecznego ze wiecej juz nie probowalem... nie chce zbierac skrzyni z czesci... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
April77
Mitsumaniak April77

Auto: Lancer
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-05-2010, 21:52
|
|
|
gzesiolek napisał/a: | Ale tak bez protestow? ... |
A gdzie tam - protesty ogromne. Zgrzyt taki że myślałem że auto się rozpadnie( ale bieg wszedł). Na szczęście nie puściłem do końca sprzęgła |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 09-05-2010, 22:09
|
|
|
April77 napisał/a: | A gdzie tam - protesty ogromne. Zgrzyt taki że myślałem że auto się rozpadnie |
Kolega dużo delikatniej sobie załatwił skrzynię w sejczento tak że wsteczny rzadko wchodził. Gratuluję pomysłowości i warunków w jakich został przeprowadzony test....
Myślałem że masz zsynchronizowany wsteczny i wszedł bez krępacji (tak chyba jest w skrzyni z 1,8) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-05-2010, 23:06
|
|
|
Panowie takie mity i bzdury to sobie gdzies gleboko do ksiazki wsadzcie, nie ma fizycznej mozliwosci aby jadac samochodem do przodu z predkoscia chocby 50km/h wrzucic wsteczny, znam jednego takiego co probowal to udowodnic na sile ze da sie, no i niestety ale mu sie nie udalo, szarpal lewarkiem na sile byl tylko zgrzyt ale lewarek wogole nie wchodzil, poprostu pilowaly sie zeby, wsteczny nie jest synchronizowany, wiec ten Mit mozna spokojnie obalic |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
DjQuest
Mitsumaniak

Auto: Lancer SD 1,5 Invite Sport
|
Wysłany: 10-05-2010, 11:58
|
|
|
robertdg napisał/a: | Panowie takie mity i bzdury to sobie gdzies gleboko do ksiazki wsadzcie, nie ma fizycznej mozliwosci aby jadac samochodem do przodu z predkoscia chocby 50km/h wrzucic wsteczny, znam jednego takiego co probowal to udowodnic na sile ze da sie, no i niestety ale mu sie nie udalo, szarpal lewarkiem na sile byl tylko zgrzyt ale lewarek wogole nie wchodzil, poprostu pilowaly sie zeby, wsteczny nie jest synchronizowany, wiec ten Mit mozna spokojnie obalic |
No tez bym tak sądził ale.... ? Dzisjaj test przy 50 km potwierdzam piłowanie Nie rozpędzałem i nie piłowałem, bo mi żal Misia, a i to głupie żeby coś sobie udowadniać. Założyłem temat bowiem zaistniały przypadek zaskoczył Mnie na tyle, że wolałem poznać waszą opinię . Co do zdarzenia potwierdzam swój trzeźwy organizm i przewietrzone wnętrze pojazdu . |
|
|
|
 |
FeniX
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 2008
|
Wysłany: 12-05-2010, 14:39
|
|
|
DjQuest napisał/a: |
No tez bym tak sądził ale.... ? Dzisjaj test przy 50 km potwierdzam piłowanie Nie rozpędzałem i nie piłowałem, bo mi żal Misia, a i to głupie żeby coś sobie udowadniać. Założyłem temat bowiem zaistniały przypadek zaskoczył Mnie na tyle, że wolałem poznać waszą opinię . Co do zdarzenia potwierdzam swój trzeźwy organizm i przewietrzone wnętrze pojazdu . |
A kolega to tak przypadkowo, czy może kolega ma w planach zmiane skrzyni na inną? Bo z tego co kojarze to synchronizatory nawet nie wiele by dały, bo cześć elementów w skrzyni kręci wię poprostu w inna strone na wstecznym i nawet bez puszczenia sprzęgła to funduje się spore szlifowanie zębów w skrzyni. |
|
|
|
 |
|