|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
problem z tylnymi światłami przeciwmgielnymi!!!! |
Autor |
Wiadomość |
sadki91
Forumowicz
Auto: PAJERO II 2.8 TDI, 96r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-05-2010, 00:02 problem z tylnymi światłami przeciwmgielnymi!!!!
|
|
|
Zakupiłem Pajero II 2.8TDI z 96r jakieś 2 miechy temu i pare rzeczy muszę naprawić gdyż lubie jak w samochodzie wszystko jest na glanc, a mianowicie nie działają tylne światła przeciwgielne, sprawdzałem żarówki i obie są dobre, włącznik przy kierownicy też reaguje (gdy się go wciska przy włączonych światłach to zapala się czerwona dioda. Tylko że do tylnych lamp wogóle nie dociera prąd!!!! Nie mam pojęcia o co biega!!
P.S Może ktoś mi mniej więcej wytłumaczyć jak dostać sie do pompki spryskiwaczy przednich lamp, bo muszę ją wymienić a nie wiem jak ją wygodnie wykręcić:-///
Z góry dziękuje!!!
Adam |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Pomógł: 7 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 341 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 08-05-2010, 10:34 Re: problem z tylnymi światłami przeciwmgielnymi!!!!
|
|
|
sadki91 napisał/a: | Zakupiłem Pajero II 2.8TDI z 96r jakieś 2 miechy temu i pare rzeczy muszę naprawić gdyż lubie jak w samochodzie wszystko jest na glanc, a mianowicie nie działają tylne światła przeciwgielne, sprawdzałem żarówki i obie są dobre, włącznik przy kierownicy też reaguje (gdy się go wciska przy włączonych światłach to zapala się czerwona dioda. Tylko że do tylnych lamp wogóle nie dociera prąd!!!! Nie mam pojęcia o co biega!!
P.S Może ktoś mi mniej więcej wytłumaczyć jak dostać sie do pompki spryskiwaczy przednich lamp, bo muszę ją wymienić a nie wiem jak ją wygodnie wykręcić:-///
Z góry dziękuje!!!
Adam |
Co do tylnych swiateł przeciwmgielnych, to czy sprawdziłeś bezpiecznik? (bo nic nie pisałeś), jak jest ok to gdzieś kable musiały zostać przerwane...
Co do spryskiwaczy świateł, to ja sobie darowałem. Pompka jest na 100% przerdzewiała i bedziesz musiał wstawić jakiś zamiennik. Do pompki i zbiorniczja dostajesz sie od spodu, pod błtnikiem koła.
pozdrawiam |
_________________ Dziennik - z życia Pajero
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39397 |
|
|
|
 |
sadki91
Forumowicz
|
Wysłany: 08-05-2010, 11:42
|
|
|
bezpiecznik jest ok, więc pewnie tak jak mówisz, gdzieś przerwał się kabel. Pogrzebie trochę i zobaczymy czy dam radę to naprawić:-)
A co do sprykiwaczy to słyszałem że wystarczy wyjąć pompe i ją wyczyścić, i powinno pomóc, a ty co o tym myślisz??? |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Pomógł: 7 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 341 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 08-05-2010, 14:15
|
|
|
sadki91 napisał/a: | bezpiecznik jest ok, więc pewnie tak jak mówisz, gdzieś przerwał się kabel. Pogrzebie trochę i zobaczymy czy dam radę to naprawić:-)
A co do sprykiwaczy to słyszałem że wystarczy wyjąć pompe i ją wyczyścić, i powinno pomóc, a ty co o tym myślisz??? |
Na 100% jest przeżarta rdzą... Zresztą jak rozkręcisz to zobaczysz |
_________________ Dziennik - z życia Pajero
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39397 |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lut 2010 Posty: 156 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-05-2010, 20:53 Re: problem z tylnymi światłami przeciwmgielnymi!!!!
|
|
|
sadki91 napisał/a: | Zakupiłem Pajero II 2.8TDI z 96r jakieś 2 miechy temu i pare rzeczy muszę naprawić gdyż lubie jak w samochodzie wszystko jest na glanc, a mianowicie nie działają tylne światła przeciwgielne, sprawdzałem żarówki i obie są dobre, włącznik przy kierownicy też reaguje (gdy się go wciska przy włączonych światłach to zapala się czerwona dioda. Tylko że do tylnych lamp wogóle nie dociera prąd!!!! Nie mam pojęcia o co biega!! |
miałem podobny problem w swojej trójce. weź miernik i szukaj prądu w lampie w poszczególnych kostkach. u mnie idą 2 kabelki od przeciwmgielnych do głównej kostki w lampie i tam jest prąd i reaguje na wlaczanie przeciwmgielnych, ale z tej jednej kostki dalej wychodzą kable nie bezpośrednio do żarówki, tylko jeden leci do żarówki a drugi gdzieś w zderzak i w tej samej wiązce leci powrotny. i tak, wychodzący w zderzak ma napięcie, ale ten powrót już nie. ale skoro w kostce głównej jest, to olałem ten powrót i skrosowałem bezpośrednio z kostki. skoro nie wraca, znaczy gdzieś jest walnięte, wiec nic się nie stanie, a światło działa poprawnie.
ciekawe po co on leci w zderzak z tym przeciwmgielnym, skoro w zderzaku nie ma przeciwmgielnych a prawa lampa też nie ma żarówki do przeciwmgielnych. cięzko się tego szuka, ale mam wrażenie, że ktoś jak grzebał przy montażu haka, spieprzył kable. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 08-05-2010, 22:09
|
|
|
Czasem jeśli jest hak, to przy montażu instalacji haka, potrafi być dobrze namieszane w kablach. Wykręć lampę zobacz instalacje. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-05-2010, 22:17
|
|
|
Te kable lecą do kostki przy haku gdzie jest przełącznik wyłączający lampę auta jak podczepiona jest przeczepka, powinna świecić wtedy tylko lampa w przyczepce. |
|
|
|
 |
sadki91
Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2010, 09:52
|
|
|
okazało się że silniczek spryskiwaczy był spalony, a co do lamp przeciwmgielnych, to jeszcze mi to trochę zajmie, ale jak naprawię to dam znać:-)
[ Dodano: 19-05-2010, 11:39 ]
witam ponownie, a co do tych świateł to okazało się że tak jak pisaliście, było dość mocno nakombinowane dzięki hakowi do przyczepki!!!! ale powoli powoli doszedłem z tym do ładu i teraz wszystko gra i tańczy:-)))) |
|
|
|
 |
|
|