Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E38A 2.0 4WD] docisk hamulca tylnego
Autor Wiadomość
SylwesterW 
Nowy Forumowicz

Auto: galant 2.0 4x4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-05-2010, 11:33   [E38A 2.0 4WD] docisk hamulca tylnego

koledzy w moim galu padł mi hamulec ręczny. Tzn. lewy działa a z prawej nie. i mam pytanie czy zacisk jest rozbieralny.
Ostatnio zmieniony przez Maretzky85 09-05-2010, 13:48, w całości zmieniany 1 raz  

dave89 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 GLSi [E33A] 4G63
Wysłany: 08-05-2010, 12:07   

Tak zacisk jest rozbieralny ale nie jest to łatwe. A wyciągałeś już wkład z podłokietnika?? jest tam coś ala regulatora linek ręcznego może tam masz poluzowaną lub urwaną linkę.

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 10-05-2010, 11:03   

zacisk jest rozbieralny ale o części musisz zapytać, np. japaneze.

SylwesterW 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-05-2010, 21:09   

Dziękuje za pomoc. Linka cała , wszystko sprawdziłem jest Ok. Pozostał zam docisk. Jak jest rozbieralny to super. Pytałem w sklepie nowy kosztuje ok.400 zł. Usterkę mam w samym docisku, ramię nie dociska klocków to tarczy.Pozdrawiam.

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-05-2010, 15:39   

Najpierw zapytaj o zestaw naprawczy, jeżeli nie ma to nie kombinuj. Jest tam trochę rozbierania i trudny dostęp + specyficzne narzędzie.

mitsu_pl 
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Wysłany: 11-05-2010, 20:42   

Sorki za OT, ale fajnie wiedzieć, że ktoś ma takie samo autko jak moje :D
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT

SylwesterW 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-05-2010, 09:28   

Przyznaję bardzo ciężko się dobrać bez specjalnych narzędzi. Ale udało się. Ręczny działa. Usterkę udało się usunąć. Pytałem w sklepie lecz zestawu naprawczego nie ma. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam. :D

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-05-2010, 11:59   

To przynajmniej napisz co zrobiłeś, że zadziałał.

SylwesterW 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-05-2010, 21:21   

Witam. Co zrobiłem ? wykręciłem cały zacisk, wyjąłem tłoczek i całe wnętrze wraz z popychaczem hamulca ręcznego przemyłem płynem hamulcowym. I ku memu zaskoczeniu pomogło. Muszę nadmienić że płyn nie był pierwszej młodości i był zanieczyszczony. No i jeszcze musiałem wymienić klocki gdyż były za cienkie (ok 0,6mm). Gdy się okaże że naprawa była chwilowa nie omieszkam Was poinformować. Jak na razie działa choć klocki się jeszcze nie dotarły do tarcz. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. :mrgreen:

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-05-2010, 13:07   

Wykręcałeś tylko to co za tłoczkiem czy trzpień ze sprężyną od ręcznego w tym małym otworze?

SylwesterW 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-05-2010, 14:29   

Tylko to co za tłoczkiem. Tylko uprzedzam trzeba mieć specjalne kleszcze do wyciągnięcia zabezpieczenia.Ja przerobiłem cienkie kombinerki. Po prostu je zaostrzyłem.Trzpienia nie ruszałem gdyż bałem się uszkodzić uszczelki która tam się znajduje. Niestety w sklepach nie ma części zamiennych, tylko cały docisk i też bardzo ciężko go kupić. a miałem używane to sprzedałem, nigdy nie myślałem że będą mi potrzebne. Jeżeli ktoś się będzie tego podejmował, radze to robić pomału i ostrożnie. A wcześniej zakupić ochronne gumki gdyż stare nie wiem jak się starać pękają. Nie używałem żadnej chemii tylko i wyłącznie płyn hamulcowy do umycia.

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-05-2010, 15:16   

SylwesterW napisał/a:
trzeba mieć specjalne kleszcze do wyciągnięcia zabezpieczenia

o tym właśnie pisałem

SylwesterW napisał/a:
zakupić ochronne gumki gdyż stare nie wiem jak się starać pękają

normalne, poza tym przy każdej wymianie lepiej założyć nowe.

[ Dodano: 27-05-2010, 21:21 ]
Ja także rozebrałem tylny zacisk, kompletnie. Faktycznie bez tych szczypiec do zawleczek...tragedia. Wyciągnąłen też trzpień popychajacy śrubę tłoczka. Niestety siedzi tam cienkie łożysko igiełkowe - u mnie zerwane doszczętnie, przez co trzpień nie ma centrowania. Przydałoby się ponowne rozwiercenie otworów aby usunąć pozostałości po rdzy i zniszczeniach od wypadających igiełek. Może kiedyś w wolnej chwili kupię zapasowe i dam do przetoczenia, wymienię łożyska...natomiast zestaw naprawczy dostępny w IC zawiera niezbędne gumki - szkoda tylko, że w złym rozmiarze. Teraz jednak wiem jak to działa i jak się do tego zabrać raz jeszcze.

Odpowiedz do tematu