Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
gubi iskre
Autor Wiadomość
chomik_1988 
Nowy Forumowicz

Auto: Sigma 93' 3.0 V6 12v manual
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-05-2010, 18:04   gubi iskre

Witam panowie. opisze co i jak i mam nadzieje na jakas pomoc bo sam sobie nie radze.
a wiec odpalam auto chodzi normalnie, po jakims czasie przestaje chodzic tak jak powinien:( nie chodzi na wszystkie cylindry sprawdzalem sciagajac kable z aparatu zaplonowego. komputer nie wykazuje zadnych bledow. obroty na komputerze sa 900obr/min a na liczniku wskazowka obrotomierza pokazuje ponizej 400obr/min. smierdzi paliwem z tlumika. takie objawy na benzynie jak i na gazie. nowe swiece nowe kable nowy palec rozdzielacza nowa kopulka aparatu zeby nie bylo. a i czasami tez na letnim silniku sie zdaza jak postoi tak z 1h... czekam na odp i pytania. odrazu dodam ze jak wypinam kostke z modulu zaplonowego to silnik gasnie wiec wydawalo by sie ze dziala.
Ostatnio zmieniony przez chomik_1988 10-05-2010, 23:52, w całości zmieniany 1 raz  

zuku19 
Forumowicz

Auto: Sigma V6 12V
Wysłany: 10-05-2010, 21:02   Re: gubi iskre

chomik_1988 napisał/a:
Witam panowie. opisze co i jak i mam nadzieje na jakas pomoc bo sam sobie nie radze.
a wiec odpalam auto chodzi normalnie, po jakims czasie przestaje chodzic tak jak powinien:( nie chodzi na wszystkie cylindry sprawdzalem sciagajac kable z aparatu zaplonowego. komputer nie wykazuje zadnych bledow. obroty na komputerze sa 900obr/min a na liczniku wskazowka obrotomierza pokazuje ponizej 400obr/min. smierdzi paliwem z tlumika. takie objawy na benzynie jak i na gazie. nowe swiece nowe kable zeby nie bylo. a i czasami tez na letnim silniku sie zdaza jak postoi tak z 1.5h... czekam na odp i pytania.

Jeśli przed wymianą chodził dobrze , to te świece na których nie chodzi wymień na stare , przewody w razie co też wymień .

chomik_1988 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-05-2010, 23:49   

swiece i kable wymienilem dlatego bo myslalem ze to ich winna ale jednak nie. na starych bylo to samo...

zuku19 
Forumowicz

Auto: Sigma V6 12V
Wysłany: 11-05-2010, 00:47   

Napisałeś że gubi iskrę , a skąd ta pewność , może przyczyna leży w zasilaniu paliwa (za dużo) nie spala wszystkiego zalewa świece , nie chodzi na wszystkich i śmierdzi paliwem.
Co do obrotów to jak ci się wydaje na słuch .

mmatulek 
Mitsumaniak

Auto: Sigma sedan '93 A/T
Wysłany: 11-05-2010, 09:24   

Wg mnie to za bogata mieszanka. Przyjrzyj się sondzie lambda.

wodz 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi sigma 3.0 24V
Wysłany: 11-05-2010, 16:23   

Kolego a nie strzelił Ci czasem na gazie??
Mam podobne objawy i sprawdzałem świece. odkręciłem dolot a tam.... :shock:
oderwane dwie prowadnice powietrza i pewnie czasem się tak układały że blokowały przepustnice w kolektorze. Warto to sprawdzic przy wymianie świec, przewodów.

chomik_1988 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2010, 18:09   

a wiec wymienilem wlasnie sade bo i tak to mialem zrobic bo komp mi pokazal ze nie dziala co bedzie zobaczymy dam znac a co do dolotu to zaraz go zobacze... ale co z tym zrobiles jak juz to odkryles?? czy trzeba nowy dolot czy moze zostac stary?? a jakie miales dokladnie objawy?? caly czas miales cos nie tak czy raz na jakis czas opisz jak bys mogl.

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 11-05-2010, 19:37   

wodz napisał/a:
Kolego a nie strzelił Ci czasem na gazie??
Mam podobne objawy i sprawdzałem świece. odkręciłem dolot a tam.... :shock:
oderwane dwie prowadnice powietrza i pewnie czasem się tak układały że blokowały przepustnice w kolektorze. Warto to sprawdzic przy wymianie świec, przewodów.

Obrazek

Jak ci "Baranka" rozwaliło to przepływomierz też, nawet jak jest bumklapka, to takie bum popsowało przepływomiwrz zanim klapka się zdążyła zamknąć. Przepustnicy też się nieźle oberwało, krokowca mogło zblokować a to najprostszy sposób żeby go spalić. Klapki VIC(nazwałeś je przepustnicą w kolektorze) maja pękniętą lub zdartą zębatkę i stoją w miejscu.
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

chomik_1988 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2010, 20:23   

pogrzebalem pogrzebalem i wygrzebalem ze kabel od kondensatora jest urwany. ten malutki co jest na plytce z wtyczka do cewki wychodzi z niego jeden kabel a z drugiego czegos 2 i wtyczka ma 3 piny... moze to to? jak myslicie?? jak ktos bedzie chcial pomoc a nie bedzie wiedzial o czym dokladnie mowie to moge jeszcze tego zdjecia porobic... kolektor moge wykluczyc bo rozebralem i wyglada wzorowo:D przeplywomierz powietrza tez bo odrazu by swiecil check engine a tak nie ma.

wodz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2010, 21:25   

chomik_1988 napisał/a:
a wiec wymienilem wlasnie sade bo i tak to mialem zrobic bo komp mi pokazal ze nie dziala co bedzie zobaczymy dam znac a co do dolotu to zaraz go zobacze... ale co z tym zrobiles jak juz to odkryles?? czy trzeba nowy dolot czy moze zostac stary?? a jakie miales dokladnie objawy?? caly czas miales cos nie tak czy raz na jakis czas opisz jak bys mogl.

Po odkręceniu wyczyściłem dokladnie miejsca gdzie wkłada się te "baranki" i przykleiłem je na klej dwuskładnikowy. Obiawy miałem takie jak by nie pracował na wszystkich cylindrach za nim się rozgrzał to gasł, te objawy były prawie cały czas ale czasem załapywał i chodził normalnie zwłaszcza na wyższych obrotach. Teraz już to złożyłem i poprawa jest duża pracuje równo i nie gaśnie ale przewody jeszcze musze wymienic bo po zdjęciu "fajki" ze świecy w drugim końcu przewodu iskra hula strasznie no i świece no chyba że się myle mam włożone jednoelektrodowe NGK czy takie powinny byc??

Klapki VIC pracują i się ruszają jak odpalam silnik więc chyba są ok??

Zajc3w 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-05-2010, 17:44   

są ok - farciarzu :wink:

wodz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-05-2010, 22:08   

To gitara :mrgreen: ale i tak jeszcze nie jest wszystko OK nie wiem jak z tymi świecami czy takie sa przypisane do tego auta bo jak wcisne gaz i to silnik tak jak by sie troszke zalewał, świece nie dają rady spalic mieszanki dopiero tak od 2000obr/min silnik już łagodnie nabiera obrotów. Przewody napewno do wymiany, pęknięta ta plastikowa częsc ktora wczodzi w fajke i od przewodów zaczne zobacze co będzie dalej.

Zajc3w 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-05-2010, 22:52   

Świece powinny być NGK BPR6ES 1.1 przy gazie można je sklepać do 1.0mm lub nawet założyć NGK BPR6ES 0.9. Jaszcze jedno - najpierw musi chodzić na PB, później ustawiaj gaz.

Warto też zajrzeć pod kopułkę rozdzielacza i przynajmniej usunąć ewentualne osady.

chomik_1988 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-05-2010, 17:51   

zdjecia mojego biednego komputera:( moze ktos go ocenic czy nadaje sie do regeneracji jakies czy odrazu kupowac uzywke?? czekam na odpowiedz i pozdrawiam...

DSCN2260.JPG

DSCN2258.JPG

DSCN2254.JPG

DSCN2261.JPG

[ Dodano: 29-05-2010, 12:21 ]
inny komputer i po klopocie:D ah jak ja nie nawidze tych wszystkich kabli kabelkow:/

Odpowiedz do tematu