Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Ktoś naprawiał sobie głośną skrzynię w Cari 1.9
Autor Wiadomość
Artur Sobociński 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 07-05-2010, 19:11   [Cari 1.9TD] Ktoś naprawiał sobie głośną skrzynię w Cari 1.9

Czy może ktoś naprawiał sobie sam skrzynkę biegów. Moja jest strasznie głośna już i krew mnie zalewa jak tak klekocze. które łożysko siada. Bo coś mi si wydaje że to na wałku Potrzebuję info co kupić tzn. jakie łożyska, czy wszystkie synchro są do wymiany i czy są może jakieś specjale podkładki dystansowe które ewentualnie należało by wymieniać. i czy są jakieś niespodziewanki z wykonywaniem tej naprawy

Ppiotr 
Forumowicz
Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Wysłany: 08-05-2010, 00:02   

Może zacznij od rozebrania, ale co do tego to nie jest łatwo bo to renault jest ciężki przy składaniu . Jeśli nie naprawiałeś żadnej skrzyni daj mechnikowi a wnioskując po zadanym pytaniu nie rozbierałeś żadnej skrzyni . Głośna skrzynia tz. ktoś młotkiem uderza chuczy czy co tam na zakręcie na prostej itd . może różnicówka może olej a najprawdopodobniej łożyska . Klekocze ? może bardziej precyzyjnie jeśli chałasuje na wolnych obrotach gdy silnik nie równo pracuje może być sprzęgło a jeśli chodzi o synchronizatory, to chyba nie wiesz do czego służą bo na pewno nie do chałasowania . Ja jak bym wymieniał to wszystkie łożyska bo jeśli jakieś chuczą to znaczy że skrzynia leciwa ,a na pewno z dużym przebiegiem. Skrzynia nie wiem czy uszkodzi się po 400 tys poza wyciekiem oleju z cięgna który następuje po ok 250 tys . Dodam że jedno łożysko cię zaboli na różnicówce a ono lubi siąść od braku oleju jest drogie a tak przy okazji to kupuj łożyska te które są cichsze oczywiście polskie
Pozdrawiam Piotr

Artur Sobociński 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD
Wysłany: 15-05-2010, 16:50   

Drogi Piotrze rozbierałem już niejedną skrzynie tyle że w Hondzie bo właśnie tam pracuje i praktyka mnie nauczyła ze jeśli czegoś nie znasz to najpierw się dowiedz co może być potrzebne nabądź to a dopiero się zabieraj do pracy. Wiem że synchro nie są do hałasowania a pytam czy są potrzebne bo np w Hondzie nie ma konieczności wymiany bo nie wydzierają się natomiast w " Niemcach" starszych wymienia się. Mam tez świadomośc że są to łożyska i najprędzej to to łożysko na wałku sprzęgłowym. mnie interesuje to co może mi sprawić ewentualnie problemy na co uważać, jakie łożyska bo idąc do sklepu otrzymujesz szereg dziwnych pytań zupełnie nie do rzeczy. Ja konkretnie chcę się dowiedzieć jakie łożyska co jest polecane a czego unikać. Pytałem również o podkładki dystansowe bo w Hondzie jest taka rzecz i tu nie wiem czy występują . Pytania te są nie po to żeby mnie ktoś nauczył jak się naprawia skrzynię biegów a tylko po to żeby uniknąć nie potrzebnych nerwów i błędów. Po prostu nie rozbierałem jeszcze tej konkretnej skrzyni i nie wiem czego mam się spodziewać.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-05-2010, 17:05   

Artur Sobociński, nie jest tak zle, az takiej tragedii i dramatyzmu nie ma, lozyska, podkladki i synchro tylko oryginal wchodzi w rachube jezeli chcesz jezdzic bezproblemowo i nie rozbierac skrzyni co 2 lata, ja Ci nie powiem co bedzie w srodku, ale zdarza sie ze synchra sa do wymiany oraz podkladki dystansowe, lozyska to najlepiej wymienic w komplecie, jak to sie mowi wszystko wychodzi w praniu, najlepiej byloby uziemic auto na jakies 5 dni, rozebrac skrzynie, zamowic potrzebne czesci i poskladac skrzynie na nowych czesciach.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Ppiotr 
Forumowicz
Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Wysłany: 18-05-2010, 23:37   

Artur jak rozbierałeś jaką kolwiek skrzynię nie będziesz miał problemów ale co do wymiany podzespołów to w praniu. rano rozbierasz po południu w sklepie i w ciągu jednego dnia zrobione wierz mi da się Powodzenia

Odpowiedz do tematu