J@rek - popieraj słowa czynami |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 19-09-2006, 10:23 J@rek - popieraj słowa czynami
|
|
|
Jarku - jak to jest - przyznaj się. Proponujesz SLEDa (co to jest?) a sam masz Windows.
 |
|
|
|
 |
Efa!
Mitsumaniak queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
|
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 19-09-2006, 18:47 Re: J@rek - popieraj słowa czynami
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | SLEDa (co to jest?) |
SUSE Linux Enterprise Desktop znany tez jako Novell Linux Desktop, czyli Linux dostarczany i supportowany przez Novella Przeznaczeniem systemu sa desktopy i ma to byc zamiennik dla Windows - przynajmniej takie plany mieli w zwiazku z wersja 10 SLED. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2006, 19:14 Re: J@rek - popieraj słowa czynami
|
|
|
arekp napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | SLEDa (co to jest?) |
SUSE Linux Enterprise Desktop znany tez jako Novell Linux Desktop, czyli Linux dostarczany i supportowany przez Novella Przeznaczeniem systemu sa desktopy i ma to byc zamiennik dla Windows - przynajmniej takie plany mieli w zwiazku z wersja 10 SLED. |
a warte uwagi? czy nie bardzo? tak z obiektywnego punktu widzenia?
mam Ubuntu na laptopie i troszke sie nim rozczarowalem... takze szukam czegos w ten desen ale lepszego |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-09-2006, 19:32 Re: J@rek - popieraj słowa czynami
|
|
|
adams12 napisał/a: | a warte uwagi? czy nie bardzo? tak z obiektywnego punktu widzenia? |
Niestety nie potrafie odpowiedziec. Jedyna dystrybucja z jaka mialem cos wspolnego to Debian i to jako OS na serwerach.
Na desktopie jestem zadowolonym uzytkownikiem Windows XP Pro i nie zamierzam tego zmieniac - no poza planowana przesiadka na Vista bo juz jestem po testach i jest super |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 19-09-2006, 20:55
|
|
|
Ja testowałem Fedorę, kiedyś Slackware - ale to hardcore dla typowych serwerowców , i trochę - jakiś rok temu - Gentoo.
Oczywiście sporo innych też było po drodze - SUSE, Red Hat..., ale jakoś Winda zawsze wygrywała - przede wszystkim gry na niego są, no i niektóre sprzęty (aparat, skaner...) po prostu działąją (bo i sterowniki są). |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
|
Wysłany: 19-09-2006, 21:42
|
|
|
Suse jest dopracowanym systemem i ma profesjonalne wsparcie forum w języku polskim. Obecnie sprawdzam go jak spisuje sie na serwerach i mam o nim bardzo dobre zdanie. W wersji domowej też zapowiada się obiecująco. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 19-09-2006, 22:28
|
|
|
arekp napisał/a: | planowana przesiadka na Vista bo juz jestem po testach i jest super |
a warto? bo teraz dają za darmo upgrade'a z XP do wersji testowej (coś czytałem) ale co będzie potem? będę mógł mieć ori Vistę? (mam ori XP Home) nie chciałbym się wkopać... |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-09-2006, 22:48
|
|
|
tomusn napisał/a: | bo teraz dają za darmo upgrade'a z XP do wersji testowej (coś czytałem) |
Nie ma zadnego upgrade. Jest wersja testowa, ktora bedzie dzialac do chyba maja 2007 (musialbym przelaczyc system zeby sprawdzic). Pozniej wersja testowa automatycznie sie blokuje i nie bedzie dalo sie zgrac z niej zadnych danych
Wiecej jak zdobyc wersje testowa pisalem tutaj
Ja zaspokoilem ciekawosc instalujac Viste. Czy dla Ciebie bedzie warto to nie wiem.
Po oficjalnej premierze majac licencje na XP bedziesz mogl nabyc upgrade. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 19-09-2006, 23:03
|
|
|
arekp, dzięki, wyczytałem, że na jedynym kompie domowym nie ma co się wygłupiać z testami |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-09-2006, 23:15
|
|
|
tomusn napisał/a: | arekp, dzięki, wyczytałem, że na jedynym kompie domowym nie ma co się wygłupiać z testami |
N/p - ja instalacje przeprowadzilem na dodatkowym dysku.
Od razu uprzedze, ze Vista pochlania 10GB dysku - a pamietam jak moj 850MB dysk i Pentium 75MHz robilo na wszystkich wrazenie hihihih. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 20-09-2006, 10:29
|
|
|
arekp napisał/a: | Po oficjalnej premierze majac licencje na XP bedziesz mogl nabyc upgrade. |
Wczytywałeś się jakoś w to? Bo mi się szczerze mówiąc nie chciało. Jedyne, co mi się rzuciło w oczy to, że możesz wykupić coś, co na zywają Software Assurance i wtedy masz prawo do upgrade. Tyle, że SA dostępny jest tylko dla posiadaczy XP Prof.
arekp napisał/a: | pamietam jak moj 850MB dysk i Pentium 75MHz |
Ja zaczynałem od dysku 40mb - to był dopiero hardcore
A jak weszło pentium, to się zastanawiałem kto, poza naukowcami, potrzebuje TAKIEJ mocy obliczeniowej |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2006, 10:58
|
|
|
Byli tacy, co zaczynali BEZ twardego, za to z magnetofonem. Jak ogromnym postępem było wtedy zastąpienie go stacją 5 1/4 cala! |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 21-09-2006, 01:29
|
|
|
Alek, i've been there
Zaczynałem od ZX Spectrum. Mówiąc o dysku 40mb, miałem na myśli początek mojej przygody z pecetami a nie komputerami wogóle |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Efa!
Mitsumaniak queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
|