|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
O miejscach parkingowych w miastach |
Autor |
Wiadomość |
kirbi
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma, 1.9 TD,99r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-05-2010, 10:49
|
|
|
Zależy od rejonu. W Warszawie np. w centrum i godzinach szczytu bardzo trudno znaleźć wolne miejsce. Dlatego ludzie parkują gdzie się da i jak się da. Zamiast robić naklejki lepiej napiszmy jakąś petycję czy wniosek żeby rozbudowali miejsca parkingowe. Tutaj siedzi pies pogrzebany. Trzeba zacząć od źródła problemu, czyli za mało miejsc/za dużo samochodów. Czasem nie rozumiem czemu nie zrobią miejsc parkingowych (np. obok jest metrowy pas obsranej przez psy zieleni, która nikomu nie jest potrzebna, no może jest - żeby na skróty przejść parę metrów, spokojnie na takiej uliczce można by było zrobić kilkadziesiąt dodatkowych miejsc).
A co do naklejki, obawiam się, że polskie podejście może być następujące:
- O! patrz pan jaki pedant, naklejkę nawet se machnął, niech się buja (i tutaj z premedytacją wredny obywatel otwiera mocno drzwi stukając nasze autko). |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 19-05-2010, 10:57
|
|
|
kirbi napisał/a: | Zamiast robić naklejki lepiej napiszmy jakąś petycję czy wniosek żeby rozbudowali miejsca parkingowe. | A pisz sobie. Miejsc nie będzie, bo chodzi o to żeby zmniejszyć ruch w centrum, a nie zachęcać ludzi do jeżdżenia samochodem. kirbi napisał/a: | Tutaj siedzi pies pogrzebany. | Nie. Pies jest pogrzebany w "umiejętnościach" i "rozgarnięciu" kierowców.
kirbi napisał/a: | Czasem nie rozumiem czemu nie zrobią miejsc parkingowych (np. obok jest metrowy pas obsranej przez psy zieleni, która nikomu nie jest potrzebna, | Jest potrzebna tym psom i ludziom żeby mieli czym oddychać. Słyszałeś o kanałach wentylacyjnych miasta ? Między innymi pas ogródków działkowych od Okęcia do Skry jest takim kanałem (niestety już częściowo zabudowanym przez osiedle Marina). kirbi napisał/a: | spokojnie na takiej uliczce można by było zrobić kilkadziesiąt dodatkowych miejsc | Po to żeby te samochody powiększały korki ? Doktryna komunikacji miasta polega na usprawnieniu komunikacji zbiorowej, a nie "dopompowaniu" kolejnych samochodów i ich spalin.
kirbi napisał/a: | O! patrz pan jaki pedant, naklejkę nawet se machnął, niech się buja (i tutaj z premedytacją wredny obywatel otwiera mocno drzwi stukając nasze autko). | To samo można powiedzieć o proponowanej przez ciebie petycji: "Patrz pan jaki wygodniś, petycję napisał (i tutaj kasujemy kolejny parking w Centrum).
Z takim podejściem to daleko nie zajdziemy. |
|
 |
kirbi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-05-2010, 12:16
|
|
|
cns80 napisał/a: | kirbi napisał/a:
spokojnie na takiej uliczce można by było zrobić kilkadziesiąt dodatkowych miejsc
Po to żeby te samochody powiększały korki ? Doktryna komunikacji miasta polega na usprawnieniu komunikacji zbiorowej, a nie "dopompowaniu" kolejnych samochodów i ich spalin. |
Myślisz, że ktoś zrezygnuje z przejechanie do centrum tylko dlatego że miejsce będzie ciężko/łątwo znaleźć? Powiększenie ilości miejsc parkingowych ułatwi życie kierowcom, ale na pewno się nie przełoży na ilość samochodów. Jak jest tak, że na blok, w którym jest załóżmy 50 użytkowników samochodów przypada 20 miejsc pod blokiem to jak ma to działać?
Jestem zdania, że potrzebne jest natychmiastowe zwiększenie ilości miejsc parkingowych. Jest kupa miejsca do wykorzystania, np. trawnik 1m szerokości, obok chodnik 7m szerokości. Bez przesady, nie potrzeba tak szerokiego chodniku, spokojnie 5m by wystarczyło, a 2 można by wykorzystać na pas do parkowania.
A zniechęcić ludzi do jazdy samochodem po centrum jest praktycznie nieosiągalne.
[ Dodano: 19-05-2010, 12:17 ]
Stąd korki też są nie do zlikwidowania. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 19-05-2010, 12:25
|
|
|
kirbi napisał/a: | Myślisz, że ktoś zrezygnuje z przejechanie do centrum tylko dlatego że miejsce będzie ciężko/łątwo znaleźć? | Gwarantuję Ci to. Poczytaj mądrych profesorów urbanistyki, a będziesz wiedział. kirbi napisał/a: | Powiększenie ilości miejsc parkingowych ułatwi życie kierowcom, ale na pewno się nie przełoży na ilość samochodów. | Na pewno się przełoży. BUS PASY, które ograniczają ilość wjeżdżających samochodów i powoduja korki jednocześnie zwiększając skuteczność transportu zbiorowego plus coraz droższe miejsca parkingowe powodują że coraz więcej ludzi woli 40 minut w autobusie zamiast godziny i 40 zł w samochodzie.
kirbi napisał/a: | Jest kupa miejsca do wykorzystania, np. trawnik 1m szerokości, obok chodnik 7m szerokości. Bez przesady, nie potrzeba tak szerokiego chodniku, spokojnie 5m by wystarczyło, a 2 można by wykorzystać na pas do parkowania. | Jesteś urbanistą ? Miasto jest dla ludzi nie dla samochodów. Jeszcze raz piszę: Poczytaj sobie o wentylacji miast.
kirbi napisał/a: | Jak jest tak, że na blok, w którym jest załóżmy 50 użytkowników samochodów przypada 20 miejsc pod blokiem to jak ma to działać? | Tak to ma działać że nie każdy w bloku musi mieć samochód, a jak musi to niech sobie kupi mieszkanie z garażem lub abonament na parkingu strzeżonym. A od poruszania się po mieście jest komunikacja zbiorowa. Chcesz mieć samochód zamieszkaj na obrzeżach i dojeżdżaj do Park&Ride.
kirbi napisał/a: | A zniechęcić ludzi do jazdy samochodem po centrum jest praktycznie nieosiągalne. | Jakoś w większości aglomeracji w Europie się to udaje. I w Warszawie w pewnym stopniu też. |
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
kirbi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-05-2010, 12:33
|
|
|
Widzę, że dawno nie jeździłeś po centrum. Korki są olbrzymie, i narastają się z każdym miesiącem. Przejedź się np. Jana Pawła II od Arkadii do Centralnego w godzinach 16-18, potem możesz na aleje pojechać. Wcale nie prawda, że co raz więcej osób wybiera komunikację miejską.
Osobiście nie znam osoby, która zrezygnowała by z samochodu w centrum tylko dlatego, że miejsce jest ciężko znaleźć, albo parkomat jest drogi. Prędzej rezygnują ze względu na korki.
[ Dodano: 19-05-2010, 12:37 ]
Myślę, że dobrym wyjściem byłby płatny wjazd do centrum dla fur o nie warszawskich blachach. Pod warunkiem, że na obrzeżach centrum byłoby wystarczająco dużo miejsc.
Urbanistą nie jestem, ale wiem jedno. Jak robili parkuj i jedź, też miało ograniczyć ruch. I jaki efekt? Żaden, na parkingu stoi parę samochodów a utrzymanie kosztuje krocie. |
|
|
|
 |
Tomek

|
Wysłany: 19-05-2010, 12:42
|
|
|
kirbi napisał/a: |
Osobiście nie znam osoby, która zrezygnowała by z samochodu w centrum tylko dlatego, że miejsce jest ciężko znaleźć, albo parkomat jest drogi. Prędzej rezygnują ze względu na korki.
|
jak jedziesz do centrum na godzinke to tak, bo zapacisz za parkowanie kilka zł.
ale jak jedziesz już na cały dzien pracy to co innego
wtedy zrezygnujesz a auta i pojedziesz MPK za 2,5 zł
kirbi napisał/a: |
[ Dodano: 19-05-2010, 12:37 ]
Myślę, że dobrym wyjściem byłby płatny wjazd do centrum dla fur o nie warszawskich blachach. Pod warunkiem, że na obrzeżach centrum byłoby wystarczająco dużo miejsc.
|
a to niby dlaczego??
warszawa jest tylko dla warszawiaków??
a jak mieszkam w warszawie i mam nie-warszawskie blachy??
albo leasingowe??
moze na odwrót: warszawskie blachy pozostają w domach, bo przecież możecie autobusem, a przyjezdni (jednodniowi) jezdza spokojnie i zalatwiaja swoje sprawy na luzie i jada do domu |
_________________ 02132/KMM
Obecnie w mojej stajence:
Infiniti Q50S Red Sport (09.2023 - ?)
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )
Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)
|
|
|
|
 |
kirbi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-05-2010, 12:52
|
|
|
Właśnie dlatego, żeby ruch ograniczyć. Skoro jesteś przyjezdny i te miasto daje Ci pracę, i pieniądze lepsze niż z miejsca urodzenia mógłbyś się jakoś odwdzięczyć. Najlepiej w weekendy się jeździ bo wracają do siebie |
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
kirbi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-05-2010, 13:02
|
|
|
Wiadomo - dyskusja to dyskusja czasem się wychodzi poza temat i jest to normalne.
Zakazać warszawiakom wyjeżdżać na ulice?
Dziwne masz do tego podejście. Ja np. jak jadę do obcego kraju to najpierw poznaje obyczaje, prawa, obowiązki i jak jadę do się dostosowuje do reguł a nie robię z siebie nie wiadomo kogo. Niestety, ale większe prawa ma rodowity warszawiak do jeżdżenia po warszawie niż przyjezdny.
I tyle w temacie |
|
|
|
 |
Tomek

|
Wysłany: 19-05-2010, 13:19
|
|
|
a dlaczego??
1. nie wyskakuj z innymi panstwami, bo poki co W-wa jest w Polsce
2. myslelam, ze warszawa to stolica, a ta sama w sobie jest wlasnoscia narodu (chociazby ze wzgledu na umiejscowienie wielu urzedow, ktore sa tylko w W-wie.)
3. na podstawie jakich aktów prawnych uzurpujesz sobie wiecej praw do jezdzenia po W-wie, aniżeli jakiś "przyjezdny" jak to innych nazywasz
4. zeby nie bylo. mam gdzies czy bede mogl po warszawie jezdzic czy nie, bo jazde do warszawy traktuje zawsze jako przykry obowiazek i zawsze pociagiem, ale tacy jak ty dobitnie pokazuja, ze z rodowitymi jest cos nie tak
reszte argumentow, potwierdzajacych ze bladzisz podalem wczesniej
ps. jeszcze w ramach ps-s ci powiem, ze rodowitych warszawiaków (w sensie z tradycją chociażby 100 lat w poprzednich pokoleniach) to jest was może z 3-5%, reszte wojna zabrała |
_________________ 02132/KMM
Obecnie w mojej stajence:
Infiniti Q50S Red Sport (09.2023 - ?)
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )
Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)
|
|
|
|
 |
kirbi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-05-2010, 15:08
|
|
|
tomek84 napisał/a: | 3. na podstawie jakich aktów prawnych uzurpujesz sobie wiecej praw do jezdzenia po W-wie, aniżeli jakiś "przyjezdny" jak to innych nazywasz |
Kilka postów wcześniej miałeś pomysł, żeby zakazać warszawiakom podróżowania samochodem. Na podstawie jakich aktów prawnych?
Cytat: | ps. jeszcze w ramach ps-s ci powiem, ze rodowitych warszawiaków (w sensie z tradycją chociażby 100 lat w poprzednich pokoleniach) to jest was może z 3-5%, reszte wojna zabrała |
Myślę, że jest więcej. Zresztą jakie to ma znaczenie ilu jest ze 100-letnią tradycją? Dla mnie jak się ktoś urodził w Warszawie to jest rodowity, a jak przyjechał z poza to jest przyjezdny, nie wiem jak dla ciebie... |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 19-05-2010, 15:09
|
|
|
Zrób ktoś uprawniony z tej dyskusji osobny temat proszę |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 19-05-2010, 15:15
|
|
|
kirbi, po co prowadzisz dyskusję nie mając argumentów ? Kolega słusznie wykazał Ci błędy w twoim myśleniu. Mi też pasowałoby żeby Warszawa była tylko dla warszawiaków, bo by było łatwiej, ale tak się nie da. Jak pojadę do Krakowa czy Tarnowa to też mnie nie wpuszczą w myśl twojej zasady. Niektórych miast nawet nie da się ominąć, bo nie mają obwodnicy.
Sorki, ale twoje postulaty są dla mnie troszkę dziecinne
Może lepiej wróćmy do dyskusji o poobijanych drzwiach. |
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2010, 15:22
|
|
|
kirbi napisał/a: | Myślę, że dobrym wyjściem byłby płatny wjazd do centrum dla fur o nie warszawskich blachach. |
o to by bylo dobre w gdansku bym mial z glowy fury na leasingu |
|
|
|
 |
|
|