Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr cząstek stałych w 2,0 TDI
Autor Wiadomość
Joozek 
Nowy Forumowicz

Auto: Audi a4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-05-2010, 22:23   Filtr cząstek stałych w 2,0 TDI

Na początek witam wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się do zakupu tego autka z silnikiem 2,0 TDI, ale bardzo intryguje mnie kwestia filtra cząstek stałych w tym silniku, czy on naprawdę jest, ponieważ a salonie powiedziano mi, że ten silnik go nie ma, natomiast na stronce:
http://www.noweauto.com.pl/pl/samochody/2068.html
jest napisane, że nie wszystkie egzemplarze go mają.
Poniżej fragment tekstu z tej strony:
"Zastosowanie pompowtryskiwaczy umożliwia spełnienie standardów EU 4 bez konieczności użycia filtra cząstek stałych (DPF). Niestety - przy obecnych normach EU 5, konieczne okazało się doposażenie jednostki w taki filtr. Jest on bezobsługowy, umieszczony tuż przy kolektorze wydechowym. Co ciekawe - w zależności od rynku, filtry są montowane lub nie a brak stosownej kontrolki na desce rozdzielczej utrudnia zdiagnozowanie czy dany egzemplarz go posiada czy też nie. O ile FAP-y montowane w wersjach 2,2 są doskonale widoczne pod samochodem, o tyle ten ukryty jest naprawdę dobrze"

Proszę o jakieś informację.

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 18-05-2010, 02:45   

Możesz się zapytać w tym salonie jaki olej leją (jaką ma specyfikację,tylko nie chodzi tu o 5W30 tylko o 507.00 albo 505.01) Jakby lali 507 to następne pytanie po co? skoro nie ma DPF (507 to Low SAPS do DPF-ów właśnie).Tyle,że lepszy zawsze można sobie lać bez takiej potrzeby...
Zamiast chodzić do ASO zadzwonił bym do MMC Polska i tam zasięgnął języka...
A do znawców pytanko:Czy MUT wykrywa filtr w systemie? Skoro do jego zdjęcia i poprawnej pracy silnika trzeba emulować to i jego obecność w nowym samochodzie powinna byc wykrywana...
Mnie osobiście się wydaje,że DPF-u nie miały te pierwsze Outki (MY 2007) w których olej trzeba co 15 tysi wymieniać ,ale to rozumowanie raczej chłopskie niż poparte wiedzą....

A co do 2,2 to nie wiem jak filtr jest widoczny pod spodem ale co wiem na pewno i co poniektórzy sie boleśnie przekonali to "widoczny" jest tam zbiornik płynu do ichniego typu DPF-a (inny niż w TDI,typu zamkniętego) :twisted:

bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Wysłany: 18-05-2010, 09:03   

Joozek - nie daruję ci tej nocy! (przepraszam nie mogłem się powstrzymać, to taki cytat jeżeli ktoś nie pamięta) :lol:

A odnośnie filtra w Outlanderze:
Silnik 2.2 ma filtr cząstek stałych typu zamkniętego z dodatkowym zbiorniczkiem Add-Blue (mocznik), który służy do wypalania cząstek stałych. Rozwiązanie lepsze, ale też droższe i bardziej kłopotliwe w obsłudze.
Silnik 2.0 ma filtr cząstek stałych typu otwartego, który jest gorszy jeżeli chodzi o filtrowanie, ale bezobsługowy (sam się wypala, nie wymaga ingerencji układu sterowania silnikiem). Nie ma żednej kontrolki działania tego filtra. Nie ma specjalnie potrzeby stosowania oleju w specyfikacji "niskopopiołowej" VW 507.00, ale ja na przykład jeżdżę na takim (zawiera w sobie poprzednie specyfikacje).

Pozdrawiam, bonito
Ostatnio zmieniony przez bonito 18-05-2010, 15:19, w całości zmieniany 1 raz  

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 18-05-2010, 11:14   

Nowe mają, co do starych to może być tak że na niektóre rynki nie było.

gajduss
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2010, 19:19   

Podobno w 2.0 DID mozna go wywalic i auto bedzie chodziło bez najmniejszego problemu. tak poinformowano mnie w ASO. Moze dlatego kontrolka jest niepotrzebna :P ?

Joozek 
Nowy Forumowicz

Auto: Audi a4
  Wysłany: 18-05-2010, 20:21   

Wielkie dzięki za odpowiedzi i wszelkiego rodzaju podpowiedzi, dodatkowo sprawdziłem u MMC i potwierdziło się to, że niestety te silniki mają DPF :(

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 19-05-2010, 20:44   

bonito napisał/a:
Silnik 2.2 ma filtr cząstek stałych typu zamkniętego z dodatkowym zbiorniczkiem Add-Blue (mocznik),

2.2 ma dodatek do paliwa który zwie się EOLYS - nie ma on nic wspólnego z mocznikiem
Joozek napisał/a:
że niestety te silniki mają DPF

Ma DPF ale typu otwartego czyli filtr który jest zupełnie nienadzorowany przez ECU silnika. Mozna go potraktować jako zwykły tłumik, nie zapcha się nie zaświeci się żadna kontrolka itp

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 20-05-2010, 01:27   

tomekrvf napisał/a:
Ma DPF ale typu otwartego czyli filtr który jest zupełnie nienadzorowany przez ECU silnika

Czyli rzeczywiście można go wymontować w diabły?

bonito 
Forumowicz

Wysłany: 20-05-2010, 08:17   

Istotnie - EOLYS to nie mocznik tylko inny związek (dwutlenek ceru) - sorki za oszybkę.

A propos "wymontowania w diabły" filtra DPF w silniku 2.0 TDI - przyznam, że nie za bardzo rozumiem niechęć niektórych forumowiczów do tego elementu... :mrgreen:
Równie dobrze można oczywiście pozbyć się na przykład klimatyzacji, tapicerki wewnętrznej, radia - samochód też będzie jeździł i nie zaświeci się żadna kontrolka...

bonito
Ostatnio zmieniony przez bonito 20-05-2010, 14:56, w całości zmieniany 1 raz  

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 20-05-2010, 10:17   

bonito napisał/a:
przyznam, że nie za bardzo rozumiem niechęci niektórych forumowiczów do tego elementu...

Gdyby mozna to wielu z uzytkowników wymontowała by również i tłumik-jak to z elementami dławiącymi układ wydechowy bywa,nie polepszają charakterystyki układu napędowego...

bonito 
Forumowicz

Wysłany: 20-05-2010, 11:16   

Aaaa - no tak nie skojarzyłem.... Tłumik weg, Rockford Fosgate na maxa, wyjeżdżamy na promenadę w Sopocie i dziewczyny w mini oglądają się gromadnie...

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 21-05-2010, 01:42   

bonito napisał/a:
Tłumik weg, Rockford Fosgate na maxa, wyjeżdżamy na promenadę w Sopocie i dziewczyny w mini oglądają się gromadnie...

Tjaaaa... i panowie w srebrno niebieskich "lymuzynach" za Toba jak w jakimś kondukcie,żeby odebrać dowód rejestracyjny i skierować na ponowne badanie techniczne :lol:
A swoją droga to ciekawe ile by pokazała hamownia po zdjęciu szmelcu zaraz za kolektorem wydechowym (DPF,katalize i tłumik) :?:

[ Dodano: 21-05-2010, 01:49 ]
bonito napisał/a:
Równie dobrze można oczywiście pozbyć się na przykład klimatyzacji, tapicerki wewnętrznej, radia

Poruszyłeś tutaj drugi aspekt "podwyższania mocy" ( z czego pierwszy to polepeszenie wydajności układu napędowego czyli...podwyższanie mocy) - to obniżenie masy pojazdu aby stosunek mocy do masy był korzystniejszy :D

Pe.te
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2010, 09:46   

Istnienie DPF można też sprawdzić naocznie.

Najlepiej w nocy, startując ostro spod świateł patrzymy w lusterko czy w światłach samochodu jadącego za nami pojawi się "bączek".
Oczywiście robimy to na rozgrzanym silniku :!: chyba, że planujemy wymienić turbospężarkę :mrgreen:

Mnie nigdy nie zdarzyło się zobaczyć jakiegokolwiek "baczką" za moim autem.
Jednak to, że mam DPF - wiem chociażby z pomiarów na hamowni. DPF niestety (albo stety) ogranicza nieco możliwości podniesienia mocy. W każdym razie 160 KM/370 Nm przy bardzo ładnej charakterystyce można osiągnąć bez większych problemów. Można też 170 KM, ale kosztem przebiegu charakterystyki (zaczyna być widoczne dławienie wprowadzane własnie przez DPF).

Generalnie ja jestem zadowolony z tego, że moje auto posiada filtr, zwłaszcza, że jest bezobsługowy.
W poprzednich dieslach zawsze denerwnowało mnie własnie zostawienie "bąka" przy ostrzejszej jeździe... :P

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 03-06-2010, 22:59   

Pe.te napisał/a:
Najlepiej w nocy, startując ostro spod świateł patrzymy w lusterko czy w światłach samochodu jadącego za nami pojawi się "bączek".

Poproś tego który jedzie za Tobą o opinię. Outlander 2.0DID dymi podczas ostrego przyspieszania

Odpowiedz do tematu