|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
POMOCY SILNIK klekocze |
Autor |
Wiadomość |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 21-05-2010, 10:48 POMOCY SILNIK klekocze
|
|
|
Proszę o jakąś podpowiedź, trudno mi jest wytłumaczyć objaw ale od początku:
problem piuerwszy była uszkodzona turbinka z dnia na dzień zaczęła żygać olejem, jeszcze w ten dzień wytlądował u medyka, turbo zostało wymienione z "dawcy" i zalane olejem niestrety chciałem się pokusić o trochę lepszy olej i zalałem półsyntetykiem a wcześniej był mineralny.
2. Później mie było już tak pięknie bo podczas jazdy zaczął dziwnie terkotać (dzwięk jakby blaszke wciskał pod kręcące koło zębate.
Problem się nasilał kiedy silnik robił się ciepły na zimnym cisza, więc pomyślałem że może to wina oleju że mniej gęsty. Wymiana oleju na mineralny i to samo. Co dziwne problem ten po pewnym czasie (z godzinkę) zaczął narastać BARDZO. silnik zaczął już nie tylko klekotrać ale i sam zgasł.
Początkowo sprawdzone sprzęgło bez taki sam dzwięk
turbo nawet gdy zatrzymanbe też terkocze
pompa wody i inne na paskach nawet beż pasków też terkocze.
Po wyeliminowaniu wszystkich tych elementów doszliśmy wraz mechanikiem że jest to wina silnika. najpierw poleciał spód tam faktycznie był trochę bałagan wymienione panewki, korby wszystkie proste. więc skręcone spowrotem i nadal to samo więc zdjęta została góra silnika głowica itd. i tu też wszystko ok. Nie jest to jeszcze skręcone założę nowy rozrząd i uszczelke i zobaczymy ale tu było wszystko ok. Proszę o podpowiedź co może być przyczyną |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 21-05-2010, 12:03
|
|
|
Prawdopodobnie spuchł tłok. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Pomógł: 7 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 341 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 21-05-2010, 13:24
|
|
|
Perzdewszystkim zmień mechanika, bo z tego co piszesz to jełopa straszny... (bez obrazy). Może udaj sie do przedmówcy, ponoć dobry majster.
Ps, dla mnie Twój mechanik to klasyczny wiejski idiota (bez obrazy). Bo po jakiego Chu_a wymienialiście turbine ja olej wali na bank do dolotu przez odme?.
Czy Twój zacny meczanik sprawdził drożnosć odmy?
Czy zrbiło pomiar kompresji w silniku?
Czy zrobił pomiar ciśnienia oleju?
Czy zrobił pomiar cisnienia doładowania?
pozdrawiam i życze wiecej zdrowego rossądku |
_________________ Dziennik - z życia Pajero
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39397 |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 22-05-2010, 09:22
|
|
|
stegano niestety się nie zgodzę turbina była walnięta a nie pisałem o takich rzeczach jak pomiary bo np. starej turbiny nie mierzył cisnienia bo:
- to ona rzygała olejem (po zdjęciu węża z niej)
-strasznie świstała
-i łopatek prawie nie było
-a cały wirnik czy jak to się nazywa latał jak..........
więc dla tego nie było pomiaru turbiny zurzytej tylko wymiana na następną.
Wiem że z mojej relacji wynika że nie jest to profesjonalny warsztat ale nie pisałem o pomiarach bo były w normie.
Jeżeli chodzi o tłoki to też wszystkie ok |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Pomógł: 7 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 341 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 22-05-2010, 09:39
|
|
|
Takie odniosłem po prostu wrażenie, po Twojej pierwszej wypowiedzi. Mimo wszystko wydaje mi sie że czas na zmiane mechanika.
A jak z kopceniem? czy są jakieś objawy? |
_________________ Dziennik - z życia Pajero
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39397 |
|
|
|
 |
|
|