|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EAxW] Czujniki parkowania w kombi - zrób to sam |
Autor |
Wiadomość |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-04-2009, 13:36 [EAxW] Czujniki parkowania w kombi - zrób to sam
|
|
|
To teraz kolej na skróconą instrukcję wersji WAGON. Skrócona, ponieważ, nie wpadłem na to aby zrobić fotki przy montarzu a teraz wybaczcie, ale nie chce mi się znowu tego rozbierać
Poniżej opis. Pod opisem zdjęcia z dodatkowym opisem
1. Zakupiłem czujniki firmy EXUS. Generalnie polecam. Działają od 2 metrów do 0,3. Wybrałem wersję bez wyświetlacza, ponieważ w ogóle go nie używałem w poprzednim aucie. Generalnie nie cofam na czujniki. Są one tylko jako dodatek, na wszelki wypadek. Galant kombi ma rewelacyjną widoczność i można się nim zaparkować na "milimetry" bez czujników. Pomagają one tylko dzwiękiem zauważyć to czego wzrokiem nie widać za autem
LINK DO CZUJNIKÓW ZE SKLEPU PRODUCENTA
2. Dziury wierciłem na zdjętym zderzaku, w rozstawie zgodnym z instrukcją. Na zderzaku galanta trochę ciężko znaleźć punkty odniesienia, więc trzeba użyć własnych patentów. Mi pomogły w tym płytki, równo ułożone w garażu. Skąd wiem, że równo? Bo układał je mój tata a ten ma hopla na punkcie dokładności. Jemu też zleciłem ostateczne wiercenie
Myślę, że z powodzeniem można wiercić dziury na założonym zderzaku. Nie róbcie tego wyżej niż u mnie. Mój czujnik po włożeniu ma 5mm luz do metalowego wzmocnienia zderzaka. Większe czujniki mogą się nie zmieścić, trzeba wtedy przygotować dziury trochę niżej. Jednak jak będą za nisko to czujniki zbierają krawężniki.
3. Czujniki EXUS mają łączone kable, więc po zamontowaniu łatwo je rozpiąć aby później zawieźć do pomalowania.
4. Myślę, że dobrym rozwiązaniem jest rozebranie prawego boczka bagaznika. Troche jest przy tym zabawy, jednak dzięki temu łatwo można dostać się do wiązki i jest dużo miejsca do manewrowania przy montażu centralki.
5. Przy zdjętym zderzaku rozprowadziłem na zewnątrz auta kable przyklejając bardzo mocną taśmą na odtłuszczony pas tylny. Taśma generalnie w celach montażowych, jednak tak przyklejona na pewno się nie oderwie. Przy montowaniu na założonym zderzaku jest trochę ciasno aby poprzekładać kable, jednak jest to do zrobienia. Trochę trzeba się pogimnastykować. W takim układzie nie ma potrzebny przyklejać kabli. Trzeba je podciągnąć przy lampie, zostawiając jednak trochę luzu na ewentualne naprężenia.
6. Konieczne jest zdemontowanie tylnej lampy prawej i pod nią jest jedno miejsce, gdzie na płasko możemy przerzucić kable do kabiny tak aby lampa ładnie się docisnęła do karoserii. Lampa jest zamontowana na 3 śruby, odkręca się bez problemu.
7. Gdy już wszystko jest w kabinie można złożyć lampę i zderzak (o ile był zdejmowany).
8. Centralkę zamontowałem wykorzystując śruby mocowania lampy. Jedno ucho centralki bezpośrednio pod śrubę a drugie za pomocą ukształtowanej odpowiednio płaskiej blachy, bo powierzchnie i odległości się nie zgadzają.
9. Nie jestem pewien na 100%, ale kabel plusowy do żarówki wstecznego jest niebieskoczerowny. Lepiej się upewnić, a do żarówki wstecznego można się łatwo dostać po zdjęciu zaślepki w klapie bagażnika. Kabel plusowy od centralki z kablem plusowym od wstecznego połączyłem za pomocą plastikowego kontektora. To taka mała tulejka zamykana od góry. Po jej otwarci są 2 prowadnice na kable z czego 1 jest ślepa. W tą ślepą wkłada się plus od centralki a w drugą przelotową wkłada się plus od wstecznego. Po zamknięciu wrzyna się w kable taka metalowa blaszka i po robocie. Szybko, łatwo i przyjemnie. Kabel minusowy przykręciłem do śruby, która znajduje się w tym całym bałaganie i podkręcone są pod nią inne czarne kabelki. Sprawdziłem - idealna masa
10. Na koniec pozostaje pospinanie wszystkich kabli w centralce i zamontowanie buzera lub wyświetlacza.
Jak testowałem układ przed złożeniem to buzzer wydawał mi się potwornie piskliwy i nawet żałowałem, że w ogóle to kupiłem. Jednak po złożeniu, gdy jest zamknięty w bagażniku, to w kabinie słychać niedenerwujący ton. W samym buzerze są 2 opcje dźwięku + trzecia: wyłączenie.
Zdjęcia:
1. Efekt końcowy (czujniki w "wolnym czasie" pojdą do polakierowania)
2. Wnętrze bagażnika z zamontowanym buzerem. Montaż na wkręty do tapicerki. Kabel wciśnięty pod plastik i dalej już za tapicerką idzie do centralki.
3. Centralka. Specjalnie zamontowałem ją tak aby mieć do niej dostęp, ponieważ w obudowie centralki jest pokrętło do dostrojenia czułości zestawu.
4. Tu widać miejsce, gdzie przechodzą kable od czujników do kabiny. To jedyne miejsce, w którym całość się elegancko układa i nie powoduje odstawanie lampy itp. Może przemyślane specjalnie, pod akcesoryjne czujniki?
5. Na tym zdjęciu pokazuję jak rozebrać boczek:
Zielone strzałki - to śruby. Są jeszcze dodatkowe pod roletą.
Niebieskie strzałki - to spinki. Jak się już zdemontuje całość to trzeba mocniej szarpnąć aby wyjąć boczek
Czerwone strzałki - spinki trzymające plastikowe wykończenia. Ciężko siedzą, trzeba uważać bo ich mocowania w plastiku są dość delikatne.
Pomarańczowe strzałki - to haczyki na siatkę. Są na prawdę solidne, i bardzo mocno zamontowane. Nie pamiętam dokładnie ale jest na nie jakiś sposób. W każdym bądź razie włożone są tak, że jest dziura w karoserii auta, która z jednej strony ma wycięcie. W to wycięcie się wciska wystający bolec od tego haka i obkręca, a drugi bolec na koniec trzeba wcisnąć na siłę. Więc zdejmowanie jest odwrotnie. Najpierw wyciągnąć trochę a później ob kręcić.
Zapomniałem zaznaczyć na foto, ale jest jeszcze jedna spinka w połowie nadkola. Niezaznaczyłem bo w Waszym przypadku, gdy nie potrzebujecie całkowicie wyjmować boczka można go rozebrać tylko od strony tyłu auta i odchylić na czas pracy. Ja ogołociłem cały bagażnik bo trafiła mi się za grosze czysta i niezniszczona tapicerka bagażnika (taniej niż wypranie mojej) a przy okazji odkurzyłem dokładnie cały bagażnik. Po tylu latach ziarnka piasku i kurz zintegrowały się z karoserią, a że trzyma to wilgoć w przyszłości mogło powodować korozję. Dlatego poświęciłem dużo czasu na dokładne wyglancowania bagażnika pod tapicerką.
Zapomniałem też napisać o odkręceniu metalowego haka (tego pod, który można podczepić gumy mocowania bagażu), ale to jest sprawa raczej jasna
A tu dokładniejszy screen z manuala:
 |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
Ostatnio zmieniony przez Kofi 15-04-2009, 22:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ElemenT
Mitsumaniak

Auto: Subaru Forester XT
|
Wysłany: 15-04-2009, 13:48
|
|
|
super opis, ide montować |
_________________ ******* |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 15-04-2009, 14:07
|
|
|
Jest już sedan, teraz kombi. Napewno nie jednemu się przyda tak szczególowy opis ze zdjęciami. Chyba i ja się skuszę. |
EA5W

|
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 15-04-2009, 14:46
|
|
|
Wykorzystałeś miejsce na AYC
Widzę, że ładny zderzaczek i lampa bolt-on |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Kofi

|
Wysłany: 15-04-2009, 15:19
|
|
|
Bartek napisał/a: | Wykorzystałeś miejsce na AYC
Widzę, że ładny zderzaczek i lampa bolt-on |
Komputer AYC tez jest montowany na śrubach lampy? |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Gruby96
Mitsumaniak

Auto: Eclipse Spayder GTS
|
Wysłany: 15-04-2009, 21:55
|
|
|
Wielkie dzięki Kofi za opis jutro zakup a jak do mnie dotrą czujniki to montaż |
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 877 Skąd: Brzeg
|
Wysłany: 27-05-2010, 09:23
|
|
|
Kofi napisał/a: | Nie jestem pewien na 100%, ale kabel plusowy do żarówki wstecznego jest niebieskoczerowny |
Faktycznie przy lampie w klapie jest to kolor czerwononiebieski tylko jak go znaleźć w wiązce. Rozebrałem cały prawy bok łącznie z kawałkiem podsufitówki i za diabła go nie widzę.
Kofi napisz w którym dokładnie miejscu się wpiąłeś. Wiązka zgodnie z manualem schodzi prawym słupkiem i leci w głąb samochodu pod prawym schowkiem.
Zderzak mam już polakierowany i zamontowany ale nie mogę sobie poradzić z zasilaniem
EDIT: i wszystko jasne - po rozebraniu klapy okazało się że w złączce przewód czerwononiebieski zmienia się na czerwono-zielony. |
|
 |
kkriss
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 402 Skąd: Chotomów
|
Wysłany: 20-11-2010, 10:10
|
|
|
hej, a ja się zastanawiam czy nie dołożyć jeszcze dwóch czujników z przodu.... ma ktoś pomysł jak je połączyć, przenieść przewody od przedniego zderzaka do kabiny?
Pozdrawiam |
_________________ Było: Lancer 1.5 92r., Carisma 2000r. [1.8 GDI ASB]., Galant 2.5 ASB 99r. kombi |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Pomógł: 58 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 5141 Skąd: Nowy Sącz/Winterthur
|
Wysłany: 20-11-2010, 10:34
|
|
|
kkriss napisał/a: | ma ktoś pomysł jak je połączyć, przenieść przewody od przedniego zderzaka do kabiny? |
z tym chyba nie powinieneś mieć problemu, przewody puszczasz bkiem komory silnika a potem przez jeden z otworów w grodzi (jest ich kilka m.in. na wiązki kabli do kolumny kierowniczej ) i juz masz kabel pod deską |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
kkriss
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 402 Skąd: Chotomów
|
Wysłany: 23-11-2010, 08:12
|
|
|
a czy znacie jakieś czujniki które na przód włącza się samemu (ręcznie) - wszędzie co widzę na allegro to uruchamiają się same po naciśnięciu hamulca - więc w korku piszczałyby marudy cały czas.
A mi chodzi tylko i wyłącznie aby działały "na żądanie", np z jakiegoś przycisku. |
_________________ Było: Lancer 1.5 92r., Carisma 2000r. [1.8 GDI ASB]., Galant 2.5 ASB 99r. kombi |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 23-11-2010, 09:34
|
|
|
Przecież to nie jest problem, aby zmienić komende wywoławczą z czujnika stopu, na dowolny przycisk |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Pomógł: 58 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 5141 Skąd: Nowy Sącz/Winterthur
|
Wysłany: 23-11-2010, 11:45
|
|
|
u mnie tak jest, poprzedni wlasciciel zamontowal czujniki cofania, ale zamiast podpiac je np. pod zarówki od wstecznego to wywiercił dziurę w desce w okolicy regulacji świateł i tam wlepił przycisk, tym sposobem mam czujniki cofania na żądanie a nie jak włączam wsteczny (plus za to ze wszystko wykonane estetycznie i jak sie ktoś nie orentuje w temacie to mysli ze to wyposażenie fabryczne) w sumie to nawet nie głupie rozwiązanie bo raczej nie używam ich, galant ma dobra widocznosc we wszystkich kierunkach i jest to zbedzny gadżet a juz totalnie nie rozumiem po co z przodu zakładać??? nie wystarczy fotel podnieść by poprawic sobie widoczność? Ale to tylko moja subiektywna opinia. |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
Szafiq
Mitsumaniak
Auto: Black EA2W '99 Sport Edition
Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Cze 2010 Posty: 152 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 05-01-2013, 15:46
|
|
|
Może ja dodam coś od siebie.
Dzisiaj montowałem czujniki, robota banalna,nie wszystko trzeba rozbierać jak kolega Kofi napisał. Zderzaka nie zdejmowałem,boczków również. Jedyne co trzeba zrobić to zdjąć zaślepkę żeby dostać się do prawego światła plus odkręcić plastikowy schowek w podłodze poniżej( 2 śrubki). Pod tym schowkiem jest wiązka przewodów z czerwononiebieskim kablem. Rozciąłem osłonkę na długości 1 cm i tam wlutowałem "+" do centralki. "-" podłączyłem pod śrubę przy tylnej lampie. Centralka została przyklejona taśmą dwustronną do wewnętrznej strony błotnika a buzzer wcisnąłem pod plastikową osłonę(wygląda to jak miejsce na jakiś głośniczek, takie prostokątne,żebrowane). Wszystkie kable zostały spięte i schowane za zaślepką ,którą zdejmujemy żeby wymienić żarówki.Wszystko wyszło ładnie,zeszło się 1,5h a najdłużej z mierzeniem żeby czujniki były rozmieszczone równo.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jac3003
Nowy Forumowicz
Auto: Galant manual V6 24v 2001r.
|
Wysłany: 24-05-2014, 09:22
|
|
|
BUMP!
Jest szansa na reupload zdjęć?
Dzięki
Jacek |
|
|
|
 |
Kofi

|
Wysłany: 25-05-2014, 09:05
|
|
|
Ja montowalem czujniki przy okazji zmieniania zderzaka na nowy.
Przyznac musze,ze szybko zaczely mnie te czujniki draznic. Galant kombi ma genialna widocznosc i mozna go wyczuc na milimetry w czym czujniki przeszkadzaja bo daja bardzo duzy margines.
Dlatego przy okazji remontu blaharsko lakierniczego pozbylem sie czujnikow |
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
|
|