Przesunięty przez: Hubeeert 05-05-2010, 13:16 |
Przeglądy gwarancyjne w ASO - masakra cenowa czy oszustwo? |
Autor |
Wiadomość |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-05-2010, 22:14
|
|
|
mitsu00, czy Ty masz jakieś doświadczenia zawodowe związane z motoryzacją? |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-05-2010, 23:26
|
|
|
rezon napisał/a: | też jakoś nikt mi nie wspomniał ani przy 40kkm, ani przy 60kkm |
A może Twój samochód nie jest objęty kampanią serwisową (a na 100% nie jest)? Wziąłes to pod uwagę? |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 26-05-2010, 09:44
|
|
|
Piwor napisał/a: | mitsu00, czy Ty masz jakieś doświadczenia zawodowe związane z motoryzacją? |
Co masz na myśli?
[ Dodano: 26-05-2010, 09:47 ]
tomekrvf napisał/a: | rezon napisał/a: | też jakoś nikt mi nie wspomniał ani przy 40kkm, ani przy 60kkm |
A może Twój samochód nie jest objęty kampanią serwisową (a na 100% nie jest)? Wziąłes to pod uwagę? |
A może jeśli wiesz co to była za kampania to byś się podzielił tą informacja na forum. Mnie ta klapa od nowości skrzypi przy zamykaniu po dłuższym otworzeniu. A to chyba nie jest normalne, nie uważasz? nasmarowałem zawiasy sam i pomogło..... |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 26-05-2010, 16:45
|
|
|
tomekrvf napisał/a: | może Twój samochód nie jest objęty kampanią serwisową (a na 100% nie jest)? Wziąłes to pod uwagę? | A szkoda że na 100% nie jest, bo klapa skrzypi jak w wozie Drzymały - niestety nie zawsze, aby skutecznie to reklamować w jakimś uczciwym ASO odległym ode mnie min. 170km. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
joker_wmb
Mitsumaniak stadko 280 KM

Auto: Outlander II 2,0 DiD Intense+
|
Wysłany: 26-05-2010, 20:50
|
|
|
z racji tego,ze tylko zostałem powiadomiony o tej akcji serwisowej, która mnie obejmuje, a właściwie Mojego Miśka (umówiłem sie na inny termin) nie moge wam podać szczegółów. ztego co sie orientuje to chodzi o to ze zawiasy są żle zabezpieczone antykorozyjnie i zostaną naprawione za pomocą silikonu a pozniej to wszystko zostanie pomalowane na kolor nadwozia, na przedladzie nie mialem az tyle czasu, a zreszta padało także malowanie odpadało...tyle wiem, może ktoś zblizony do srodowiska aso sie udzieli i powie wiecej |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 28-05-2010, 01:15
|
|
|
Mi robili zawiasy w grudniu-nigdy nie skrzypiały ale tak jak wspomniał mój przedmówca chodzi o ich zabezpieczenie antykorozyjne-nie rozumiem tylko tego malowania silikonu...Chyba że masz inny kolor niż czarny bo na czarnym od razu położyli czarną masę zabezpieczającą.Miałem tylko nie myć auta przez parę godzin żeby sobie spokojnie przyschło.
Jak to z akcjami serwisowymi bywa obejmuje auta z danego typoszeregu,które identyfikuje się po VIN-ie.
Dla odświeżenia tematu serwisowego i tzw.zdzierstwa:
http://moto.onet.pl/16132...kul.html?node=2 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 28-05-2010, 07:10
|
|
|
Osobiście jestem na NIE.
Po pierwsze – łatwość stworzenia „swojej marki wysokiej jakości zamiennikow” przy pomocy chińczyków jest przerazajaca
Po drugie – nie będzie kontroli nad jakością zamiennikow montowanych w autach na gwarancji – co pociągać będzie bardziej kosztowne naprawy po okresie gwarancyjnym
Po trzecie – zamienniki w dłuższym uzytkowaniu wychodza drożej niż czesc oryginalna (nawet z chora marza), ponieważ robia 20-25% przebiegu czesci oryginalnej.
Po czwarte – mam wrazenie, ze niektóre zamienniki (np. uszczelka pod glowice, chlodnica, pompa wody, sonda lambda) destrukcyjnie wpływają na inne podzespoly
Po piate - straca na wartości samochody z pierwszej reki tzw. serwisowane
Po szoste – ilość firm oferujących zamienniki jest tak olbrzymia, ze człowiek nie jest w stanie zweryfikowac tego co i od kogo kupuje
I jeszcze pare punktow by się znalazlo… |
|
|
|
 |
pkwiat
Forumowicz
Auto: O II 2.0 DID MY 2008
|
Wysłany: 28-05-2010, 09:32
|
|
|
Ad 5 - niekoniecznie. Kupując samochód z pierwszej ręki będziesz miał wgląd do jego książki serwisowej i zobaczysz czy był serwisowany w ASO danej marki (jak sami wiecie nie musi to wcale oznaczać super fachowości i uczciwości) czy w warsztacie obok. Zakładam też, że autoryzowane ASO nie będą korzystały z chińskich zamienników - to ad 2.
Generalnie chyba dla wszystkich decyzja ta jest dobra, bo wymusi obniżkę cen w autoryzowanych ASO. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2010, 10:16
|
|
|
mkm napisał/a: | Osobiście jestem na NIE. |
ale nikt nie bedzie kazal komukolwiek montowac zamiennikow, UE daje taka mozliwosc a klient moze ale nie nie musi z niej skorzystac.
kupujac auto bedziesz mogl sobie sam sprawdzic czy ktos oszczedzal i wstawial zamienniki czy kupowal ori czesci i na tej podstawie bedziesz mogl podjac decyzje o kupnie danego auto (bo tego chyba najbardziej sie obawiasz).
ja uwazam to za bardzo dobry ruch ze strony UE w celu uciecia glowy jakiemukolwiek ukladu monopolistycznemu, a ze do swoich aut montuje tylko ori czesci ciesze sie juz w tym momencie na spadek ich cen wymuszony przez przyszla konkurencje w postaci zamiennikow. |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 28-05-2010, 10:36
|
|
|
pkwiat napisał/a: | Generalnie chyba dla wszystkich decyzja ta jest dobra, bo wymusi obniżkę cen w autoryzowanych ASO. |
Nie sądzę. Zapominacie o jednej rzeczy - podobnie jak było z GVO tak i teraz prywatny warsztat będzie musiał spełniać warunki minimalne określone przez producenta (czyli narzędzia specjalne, oprogramowanie i udział w szkoleniach), żeby mógł wbić swoją pieczątkę. Nie muszę dodawać, że takie narzędzia i szkolenia do tanich nie należą ( i żeby nie było - autoryzowany dealer też musi za to bulić i to dokładnie tyle samo, choć ja uważam, że powinniśmy mieć to za darmo skoro zainwestowaliśmy w pozostałą infrastrukturę, samochody testowe, działki etc.) Nie spodziewam się, żeby nagle warsztaty rzuciły się do inwestowania niemałych pieniędzy żeby móc robić przeglądy gwarancyjne. Co mnie cieszy (i myślę, że importerów też) to fakt, że zostały dopuszczone do obrotu części zamienne spełniające normy a nie będące częściami oryginalnymi. To oznacza, że importer będzie mógł wprowadzić do swojej oferty części tańsze (w przypadku aut japońskich koszt transportu to prawie 20% wartości części...).
arturro napisał/a: | ciesze sie juz w tym momencie na spadek ich cen wymuszony przez przyszla konkurencje w postaci zamiennikow. |
Obyś miał rację, ale ja pozostanę sceptyczny w tym względzie....
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2010, 11:03
|
|
|
Jackie napisał/a: | Nie spodziewam się, żeby nagle warsztaty rzuciły się do inwestowania niemałych pieniędzy żeby móc robić przeglądy gwarancyjne. |
tez nie spodziewalbym sie ale nie dlatego ze nie maja funduszy na inwestycje (znam kilka osob wyspecjalizowanych w konkretnych markach do ktorych trzeba sie umawiac z conajmniej tygodniowym wyprzedzeniem nie wspominajac o tym ze te osoby nie maja juz koncepcji co robic z wlasnymi pieniedzmi) ale dlatego ze i tak wystarcza im klientow i nie potrzebuja jeszcze dodatkowych ale nie wykluczalbym ze komus sie zechce
Jackie napisał/a: | Obyś miał rację, ale ja pozostanę sceptyczny w tym względzie.... |
jesli nie trudno ale zawsze zaoszczedze na kilku pozycjach takich jak np filtr przeciwpylkowy lub np. sprzegle do samochodu ktorych juz nie bede musial kupic w ASO. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 28-05-2010, 21:16
|
|
|
mkm napisał/a: | Po drugie – nie będzie kontroli nad jakością zamiennikow montowanych w autach na gwarancji – co pociągać będzie bardziej kosztowne naprawy po okresie gwarancyjnym
Po trzecie – zamienniki w dłuższym uzytkowaniu wychodza drożej niż czesc oryginalna (nawet z chora marza), ponieważ robia 20-25% przebiegu czesci oryginalnej.
Po czwarte – mam wrazenie, ze niektóre zamienniki (np. uszczelka pod glowice, chlodnica, pompa wody, sonda lambda) destrukcyjnie wpływają na inne podzespoly | Ty to tak na podstawie doświadczeń czy tylko wrażeń? Bo na podstawie moich doświadczeń to bywa z tym bardzo różnie. Bywają zamienniki gorszej, ale bywają też znacznie lepszej jakości i kilkakrotnie tańsze niż części oryginalne - klocki, tarcze, filtry np. do Outlandera. Większego badziewia jak ori klocki Mitsubishi to dotychczas nie miałem. Słabo hamujące, buczące i zużywające się w tempie ekspresowym. POdobnie zresztą jak tarcze, które już przy 40 kkm miały wyraźny rant .
Również kable WN do benzyniaków też bardzo dobrej jakości i tańsze niż renomowane można kupić polskiej produkcji - to miałem w Octavii1. pkwiat napisał/a: | czy był serwisowany w ASO danej marki (jak sami wiecie nie musi to wcale oznaczać super fachowości i uczciwości) | oj nie musi oznaczać w niektórych ASO Mitsubishi ani fachowości, ani uczciwości
[ Dodano: 28-05-2010, 21:28 ]
Jackie napisał/a: | To oznacza, że importer będzie mógł wprowadzić do swojej oferty części tańsze (w przypadku aut japońskich koszt transportu to prawie 20% wartości części...). | Już wprowadzał akcesoria - np. kratkę akcesoryjną, która nie wiadomo dlaczego w ASO Cytryny kosztowała 400zł mniej (30% ceny) niż w ASO Mitsubishi. Trudno to uzasadniać kosztami transportu. Cała nadzieja w serwisach - na importera bym nie liczył. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 28-05-2010, 22:08
|
|
|
Wczoraj usłyszałem w tv, że w zasadzie 85% auta składa się z części wyprodukowanych przez kooperantów. Zatem coraz trudniej ocenić co jeszcze jest, a co już nie jest oryginalne. Moim zdaniem dobry pomysł i podobnie jak rezon mam nadzieję, że zwiększy to konkurencję, czyli wymusi spadek cen za tak specjalistyczne japońskie akcesoria jak na przykład płyta pod silnik |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 29-05-2010, 07:07
|
|
|
Hmmmm...A dlaczego pomimo świeżych postów ten temat jest gdzieś po środku strony na forum? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-05-2010, 08:17
|
|
|
karol_alasz napisał/a: | A dlaczego pomimo świeżych postów ten temat jest gdzieś po środku strony na forum? | To spisek |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|