czujnik vss raz jeszcze - mega prośba!! |
Autor |
Wiadomość |
megaroman1 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2010, 22:25 czujnik vss raz jeszcze - mega prośba!!
|
|
|
Witam!
Od jakiegoś czasu męczę się ze znalezieniem przewodu z sygnałem prędkości (VSS) przy zegarach. Mam Carismę 1.6 z 2001 roku z elektronicznym prędkościomierzem, ale nie mogę znaleźć wtyczek z symbolami "B-03" lub "B-05" które są na schemacie elektrycznym tego auta. Z tyłu na zegarach mam przy gniazdach symbole "A12" i "A25", a takich z kolei nie ma wcale w schemacie... Czy ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu tego przewodu lub wyjaśnić jak znaleźć w samochodzie wtyczki z odpowiednim symbolem?? Z góry wielkie dzięki!!! |
|
|
|
 |
Rymasz
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GLS 97'
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 23 Skąd: gdzieś pod Zieloną Górą
|
Wysłany: 29-05-2010, 22:54
|
|
|
Też szukam czujnika VSS u siebie i być może tylko dzięki temu Ci podpowiem.
Wg PDF'a ze schematami do Cari, wtyczka B-03 znajduje się za zegarami - pewnie prędkościomierz jest do niej podłączony. B-05 podłączona jest do obrotomierza.
Sam jeszcze się nie zabrałem za demontaż zegarów i głęboko wierzę, że dostęp do przewodu VSS jest łatwiejszy
Gdzieś znalazłem taki opis: "At the left hand side of the glove box is a white/grey, 18 pin connector. Pin 11 is the speed pulse signal." ale nie rozpracowałem jak to przełożyć na praktykę.
Pod kierownicą niektóre auta mają półkę "na rękawiczki" - jak odkręciłem to u siebie, to znalazłem tam "Relay Box" z masą gniazd i byłoby cudownie jakby tam było wyprowadzenie, ale temat zamrożony A jak zdemontowałem schowek przy kolanach pasażera to nie znalazłem tam nic ciekawego.
Pozdrawiam, |
_________________ --
Rymasz |
|
|
|
 |
megaroman1 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2010, 12:13
|
|
|
Witam!
Po długich eksperymentach wreszcie znalazłem ten przewód z sygnałem VSS. Po wyjęciu zegarów znajdziemy go we wtyczce B-03 (tej z lewej strony). Przewód ma kolor pomarańczowy. Sprawdziłem to metodą prób i błędów i jestem tego pewien na 100%. Pozdrawiam - megaroman! |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-05-2010, 12:29
|
|
|
megaroman1 napisał/a: | Po wyjęciu zegarów znajdziemy go we wtyczce B-03 (tej z lewej strony). Przewód ma kolor pomarańczowy | tak samo było opisane na schemacie |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
megaroman1 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2010, 12:43
|
|
|
Wiem robertdg, tylko że ja w aucie nigdzie nie miałem wtyczki oznaczonej symbolem B-03. Ale i tak wielkie Ci dzięki za pomoc!!! |
|
|
|
 |
Rymasz
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GLS 97'
Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 23 Skąd: gdzieś pod Zieloną Górą
|
Wysłany: 30-05-2010, 13:13
|
|
|
megaroman1, a co kombinujesz?
Ja zastanawiam się nad mierzeniem spalania albo uniwersalnym komputerem pokładowym. |
_________________ --
Rymasz |
|
|
|
 |
megaroman1 [Usunięty]
|
|
|
|
 |