Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
małe pytanie na temat małej lampki
Autor Wiadomość
sadki91 
Forumowicz

Auto: PAJERO II 2.8 TDI, 96r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-05-2010, 09:24   małe pytanie na temat małej lampki

nie mogę rozgryźć jednej rzeczy, a mianowicie po co jest po lewej stronie kierownicy, nad przyciskmi ustawiania lusterek, taka mała zielona lamka (dioda)????

zdjęcie problemu:
http://img245.imageshack....zdjcie0130p.jpg
Ostatnio zmieniony przez sadki91 28-05-2010, 15:36, w całości zmieniany 2 razy  

stegano 
Forumowicz

Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Wysłany: 27-05-2010, 09:47   

Napewno nie wyszła z pod ręki mitsubishi... Ktoś ćoś widocznie tam grzebał we wlasnum zakresie.

pio13 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8TD long 97r
Wysłany: 27-05-2010, 11:46   

W tych okolicach najczęściej umieszcza się diodę sygnalizującą włączenie alarmu jak ktoś go instaluje. Najprościej/najpewniej po prostu zobaczyć gdzie biegną kabelki ;)

sadki91 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2010, 09:50   

tyle że dioda od alarmu zazwyczaj jest czerwona, a po drugie przy kupnie samochodu koleś nic nie mówił o alarmie, a ja nie zwróciłem uwagi na tą lampke,a po trzecie żeby sie dostać pod nią i zobaczyć gdzie idą kabelki to trzeba pół deski rozdzielczej rozkręcić, więc chyba nie ma to większego sensu:-//

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 01-06-2010, 15:36   

Tak jak koledzy wspominaja, jest to element sygnalizujacy od jakiejs dokladanej instalacji. Z alarmami bywa roznie tak jak i z diodami. Kazdy producent stosuje inne a kolor nie ma znaczenia. Sa niebieskie, sa czerwone, fioletowe, zolte no i sa zielone.
Albo to od alarmu albo od aftermarketowego immobilizera lub antynapadu. Moze tez sygnalizowac zalaczenie lub nie jakis elementow np swiatel. Choc do tego uzywalo sie sygnalizatora dzwiekowego. Czy ta dioda sie pali/zapala?

sadki91 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2010, 18:35   

też tak myślałem więc sprawdziłem, na początku pomyślałem iż może jest to lampka od podgrzewania świec, ale nie, ona odpala się razem z przekręceniem kluczyka w stacyjce i pali się później cały czas, (czasami miga i też nie wiem dlaczego)

P.S wyłączenie świateł pozycyjnych też nie dało żadnych zmian
(na postoju przy wylączonym silniku się nie świeci)

HELP!!!

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 01-06-2010, 20:10   

jak masz namiary na poprzedniego wlasciciela to go poprostu zapytaj od czego to jest

sadki91 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2010, 21:39   

już sie go o to pytałem i powiedział że nie wie do czego ta lampka może służyć ponadto przyznał się że wogóle nie zwracał na to uwagi

a ja jestem takim człowiekiem który lubi wiedzieć do czego służą przyrządy w samochodzie:-)

Myślałem że ktoś miał coś podobnego ale widzę że mój samochód jest jedyny w swoim rodzaju, mam nadzieje że to nie BOMBA:-)))

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 01-06-2010, 23:44   

czyli zostaje Ci rozkrecic bodajze 4 srubki. Wyjac plastik pod kierownica i po kabelkach szukac gdzie ta bomba jest zainstalowana :)

Nie masz jakis extra przelacznikow ?

sadki91 
Forumowicz

Wysłany: 02-06-2010, 20:09   

no jak będę miał chwilę czasu to postaram się samemu dojść, do czego ona może służyć, dam znać jak coś będę wiedział
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu