Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CB4 1.6] Tłumik końcowy
Autor Wiadomość
idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-05-2010, 14:17   [CB4 1.6] Tłumik końcowy

Witam, kupiłem tłumik końcowy Ferroz z tej aukcji http://moto.allegro.pl/it...lumiki24pl.html (cena rewelacyjna, stąd decyzja o zakupie:)). Tłumik już przyszedł i muszę przyznać, że wygląda bardzo solidnie (na pewno solidniej od tych z polmostrowa). Martwi mnie jednak jedna rzecz otóż tłumik ten ma wewnętrzną średnicę rur 40mm (a jest przeznaczony do silników 1.3 i 1.6), a z tego co mi wiadomo model 1.6 powinien mieć rury wydechowe o średnicy wewnętrznej 50mm. Czy mam się tym przejmować? Reklamować towar?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-05-2010, 14:31   

Bo ja wiem, chyba nie ma wiekszych powodow do obaw, Galant EA2 (2.0 136kW) ma wewnetrzna srednice rury tlumika koncowego ~50mm, najpewniej bedzie jak zmierzysz w swoim autku srednice zewnetrzna rury dochodzacej do garnka tlumika i porownasz ja z zakupionym.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-05-2010, 14:45   

robertdg napisał/a:
najpewniej bedzie jak zmierzysz w swoim autku srednice zewnetrzna rury dochodzacej do garnka tlumika i porownasz ja z zakupionym

Z tym może być problem 8) mam sztukowane rurki pod tłumik remusa 8) i w sumie aż od miejsca gdzie była flansza (teraz jest obejma) rura do tłumika ma 42mm. W sumie jak patrzę na zdjęcia bosala do tego modelu to wygląda identycznie (tylko się bardziej błyszczy :mrgreen: ). Z montażem poczekam aż dojdzie zamówiona u browara rura z plecionką.
Przy okazji chciałem się upewnić czy ta rura (z plecionką z colta 1.8Gti) będzie pasowała do lancera 1.6? Wg. katalogu w Gti ten element ma kod MB906676, a w 1.6 MB906675. Ma ktoś porównanie jak to wygląda? czy są jakieś różnice między tym elementem w 1.6 i 1.8? Pilnie proszę o pomoc w tej kwestii:)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 28-05-2010, 00:02   

idas, PW do harpagan, bo on ma 1.6 i 1.8 obok siebie - na "jednym podworku".
Ja musze poszukac w swoim "fotoalbumie", bo gdzies zapewne mam wydechy obfotografowane, ale nie obiecuje, ze szybko znajde :wink:

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-05-2010, 00:21   

mkm napisał/a:
idas, PW do harpagan, bo on ma 1.6 i 1.8 obok siebie - na "jednym podworku".

Browar już mi pomógł w tej kwestii, podobno wydech 1.8 pasuje w miejsce 1.6 P&P, dlatego rurę z plecionką już u niego zakupiłem. Zastanawia mnie tylko ten tłumik, bo jest uniwersalny do 1.3 i 1.6, a np rura środkowa zamiennik jest inna do 1.6 i 1.3. Tak jak by w jednym przypadku była odpowiednia średnica rury, a na końcowym to już wszystko jedno...W sumie jak patrzę na oryginalne tłumiki to na oko mają takiej samej średnicy rury tłumika. Rozważam zakup rury środkowej, tak aby nie trzeba było spawać tłumika tylko połączyć flansze (w mojej rurze środkowej flanszy już nie ma i tłumik jest dospawany rurkami). Czy jest sens się w to bawić? Rura jest zdrowa, nie ma nigdzie rdzy.
Jeszcze kwestia podwójnej końcówki, bo chciałbym przespawać z mojego remusa do tamtego tłumika da się to jakoś sensownie zrobić, skoro rura wylotowa w tłumiku ferroz jest mniej więcej na środku?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 28-05-2010, 01:16   

idas napisał/a:
Rozważam zakup rury środkowej, tak aby nie trzeba było spawać tłumika tylko połączyć flansze (w mojej rurze środkowej flanszy już nie ma i tłumik jest dospawany rurkami). Czy jest sens się w to bawić? Rura jest zdrowa, nie ma nigdzie rdzy.
można dokupić flansze i zespawać, jezeli rura zdrowa, jest sens.
idas napisał/a:
Jeszcze kwestia podwójnej końcówki, bo chciałbym przespawać z mojego remusa do tamtego tłumika da się to jakoś sensownie zrobić, skoro rura wylotowa w tłumiku ferroz jest mniej więcej na środku?
da się, dobry spawacz przełknie ten temat w jednym paluszku.

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-05-2010, 22:27   

Tak dla wyjaśnienia sprawy dowiedziałem się iż w oryginale również jest rura wlotowa do tłumika o średnicy zewnętrznej 42mm. Zatem zamiennik ferroza jak najbardziej ok:)
robertdg napisał/a:
można dokupić flansze i zespawać, jezeli rura zdrowa, jest sens.

Tylko skąd takie coś wziąć? Można kupić same flansze?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 31-05-2010, 22:33   

idas napisał/a:
Tylko skąd takie coś wziąć? Można kupić same flansze?
W sklepie motoryzacyjnym, u mnie jest jeden taki sklep, gdzie mozna kupic dowolnego rodzaju flansze i laczenia rur ukladu wydechowego, musialbys popytac w swojej okolicy.

ann87 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer '93 1.6 v16
Wysłany: 31-05-2010, 22:49   

Idas jak byś się decydował na rure środkową to uważaj bo ja zamówiłam w specyfikacji miała pasować do lancera i była bardzo bardzo podobna ale nie pasowała i buba. Kształt ogólnie dobry ale troche inne kąty zagięć i odrobine krótsza i trzeba było ciąć i spawać.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 31-05-2010, 22:59   

ann87, wiekoszosc zamiennikow niestety tak ma, zwlaszcza zamiennikow z dolnej polki, nawet do bardzo popularnych aut ksztal samej rury wlotowej do garnka tlumika jest inny, jest inny kat pochylenia, wogole masakra jest jak niby zakladasz dedykowany zamiennik, powiedzmy ze nie za male pieniadze, a wyglada jak pol szpaka w oknie a reszta na dworze moknie, do tego reszta ukladu wydechowego obija sie w srodkowym tunelu przez inny ksztalt rury zamiennika, albo haki mocujace sa jak kotu z gardla wyciagnal, wychodze z zalozenia ze najlepiej jechac do rzemieslnika i dopasowac idealnie wydech.

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-05-2010, 23:15   

Ann87 napisał/a:
Idas jak byś się decydował na rure środkową

Raczej się nie zdecyduje bo mam zdrowiutką:) Ew. kupię tą flanszę skoro nie ma z nimi problemu (w dostaniu). Kurcze trzeba przymierzyć chyba ten tłumik Ferroz (na szczęście obecny nie jest przyspawany tylko obejmą zaciskową zamontowany).

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 01-06-2010, 20:02   

Ja u siebie niedawno wymieniałem tłumik i rurę środkową.
Tłumik ferroz
Dobierane wg katalogu (nie wiem jakiego) pasowały idealnie.
Ciekawy jestem tylko jak to wyjdzie u Ciebie, bo u mnie fura zrobiła się głośniejsza, chociaż są momenty cichsze. Wg opinii z neta, ferroz tak ma.

Odpowiedz do tematu