Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] prosba o pomoc
Autor Wiadomość
cesiek
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2007, 16:18   [ALL] prosba o pomoc

witam mam problem z elektryczna szyba w moim colcie cao !! moje pytanie jest takie czy mechanizm elektrycznych szyb bedzie pasowal z cjo do cao ?? widizialem na zdjeciu ze sa prawie identyczne ale nie jestem przekonany do konca .... a moze jest ktos kto naprawilby taka linke ?? pozdro
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 28-10-2007, 13:22, w całości zmieniany 1 raz  

QwiateQ 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-08-2007, 11:16   

W swoim Colcie sam naprawiłem linkę po tym jak mi zaśpiewali w serwisie 100 za linkę (musieliby zamówić) + ok 100 za wymianę ... puenta była taka iż sam wymieniłem linkę i jeśli masz wyobraźnię i trochę zdolności manualnych polecam Ci samodzielną wymianę, jeśli chcesz poszukam i podeślę ci zdjęcia co i jak.

Wymieniłem linkę "na sztukę" (stare cięgno postrzępiło się i strzeliło w środku zimy) lecz w miarę solidnie,
zamiast oryginalnej kupiłem:
- b.dobrą wersję linki rowerowej (te z OBI LEROY CASTORAMY są za sztywne i za grube, sprawdziłem) potrzebujesz ok. 2m (o ile pamiętam wyliczyłem 190cm)
- łączniki elektryczne do przewodów (kostki, a konkretniej złącza w środku były potrzebne)

Wymiana, o ile reszta jest sprawna, o ile pamiętam:
- zapisujesz ile zwojów było nawinięte na rolce od mechanizmu serwa, pancerze różnią się od siebie nieznacznie więc zaznacz co i jak (jeśli się pomylisz czeka Cię rozkładanie od nowa, nie założysz mechanizmu, albo linka będzie za luźna)
- starą linkę mierzysz i odkładasz na bok
- nową dzielisz na takie same odcinki jak starą
- nową z jednej strony masz "zarobioną" odlewem (stara ma takie trzy), przygotowujesz

| |
===

- łącznik do kabli wygląda coś jak powyżej ( | to śrubka) - tniesz na pół
- przewijasz nową linkę tak samo jak starą linkę zauważając że przy przewijaniu przez mocowanie szyby przewijasz przez przygotowany wcześniej łącznik (przewijasz "na pętle"!!!)

- Lepiej zacznij od przewijania "od końca" tak aby luźny koniec wszedł od spodu rolki - łatwiej jest założyć łącznik i lepiej się mieści (końcówkę też zamocowujesz na pętlę

- pod koniec naciągasz linkę pancerzami (nie pomyl ich) i masz gotowy zestaw

Linka rowerowa wytrzymuje około 50 - 70 kg albo i więcej zależy jaką kupisz, jak na moje powinna wytrzymać

Jak dobrze założysz łączniki wejdą one w swoje miejsca i spełnią swą rolę

U mnie zabrakło około 1cm linki i jak złożyłem wszystko wyglądało na ok ale przy mocowaniu na drzwi nie chciało się luźno wpasować, trochę się namęczyłem ale znalazłem ten cm - lepiej założyć o 2-3 cm więcej linki, zawsze możesz uciąć.

Wymieniałem późnym wieczorem przed akademikiem po 2 piwach :-)
Nie miałem dostępu do netu odpisałbym wcześniej, ale niech zostanie dla potomnych, może się przyda.

P.S. Linka lepiej chodzi (na dziś to ok 8 m-cy) niż oryginał przy drugich drzwiach :-P

Ktoś ma pomysł, z chęcią posłucham, podyskutuję ...

Pozdrawiam
QwiateQ

Laki023
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2009, 11:35   

Witam serdecznie

Podepnę się pod temat. Też miałem problem z urwana linką elektrycznej szyby. Poszukiwania na internecie instrukcji wymiany skończyły sie fiaskiem. Większość radziła mi zakup używanego mechanizmu na szrocie - koszt 200-300 zł., ale skąd pewność, że "nowy" mechanizm posłuży mi dłuższy czas. Co do oryginału to nie wiem, ale przypuszczam że tani nie będzie. Postanowiłem więc sam zabrac sie do roboty i .........szok. Całkowity koszt 2,84 zł. Robota zajęła 2 godziny. Jak sie trochę pomyśli to wymiana jest bardzo prosta. szyba chodzi bardzo dobrze, chyba nawet lepiej jak z drugiej strony. Podczas wymiany porobiłem troche zdjęć i w końcu znalazłem czas aby to wszystko posklejać. Postanoowiłem podzielić się z Wami moim doświadczeniem. Poniżej zamieszczam instrukcję wymiany. Jednocześnie proszę administratora o zamieszczenie jej w dziale download

http://download302.mediaf...SZENIA+SZYB.pdf

Pozdrawiam
Laki023
Ostatnio zmieniony przez Laki023 19-05-2009, 14:06, w całości zmieniany 1 raz  

qbaf
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2009, 11:50   

cos ten pdf u mnie przynajmniej nie działa :roll:

bosslog 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJ0, 1.3 75KM
Wysłany: 06-06-2010, 14:28   

Witam, ten link z PDF powyżej wydaje się być nieaktywny, czy ktoś mógłby udostępnić ten plik. Byłbym wdzięczny.

res2 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1.6 90KM
  Wysłany: 08-07-2010, 17:25   

dołączam z prośbą o odświeżenie linku z PDF!!! :!:

Odpowiedz do tematu