Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Problem ze skrzynią?
Autor Wiadomość
Prrrecel 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-06-2010, 13:40   [Cari 1.8 GDI] Problem ze skrzynią?

Witam. Mam taki problem, że skrzynia zaczęłą mi zgrzytać przy wbijaniu 3ciego biegu na wysokich obrotach. Czasem zgrzytnie 2-3 razy zanim uda mi sie wbić 3kę ze sprzęgłem wciśniętym w podłoge. Wcześniej tego nie było, podejrzewam synchronizator 3go biegu. Ile coś takiego może kosztować albo czy można dać do regeneracji.

Kolejnym problemem jest to, że ze skrzyni (na luzie) zaczęło sie wydobywać niemiłosiernie głośnie stukanie. Po wciśnięciu sprzęgła problem znika. Co to może być? Niedawno miałem wymieniane sprzęgło i po tej wymianie zaczęły się powyższe problemy.

wtom 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.8 ASB
Wysłany: 14-06-2010, 14:45   

te skrzynie są słabe, u kolegi też poleciała. naprawa nieopłacalna. za wymianę całej skrzyni (używka 45tys przeb.) kompleksowo (skrzynia+używka) zapłacił 500zł

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 14-06-2010, 14:48   

No właśnie niby w GDI japońskie skrzynie wcale nie są słabe ;)

wtom 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.8 ASB
Wysłany: 14-06-2010, 16:01   

Saqu napisał/a:
No właśnie niby w GDI japońskie skrzynie wcale nie są słabe ;)

w toyocie skrzynie to samo wielkie g...o :D nawet wsteczny nie jest synchronizowany, sypią się łożyska, synchronizatory, a o precyzji nie wspomnę :cry: japońce w manualach nie popisali się

Prrrecel 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-06-2010, 16:55   

czyli bardziej opłacalne będzie kupić nową skrzynie? Ewentualnie czy można przerzucić bebechy z kupionej używki do obudowy mojej skrzyni? Bo moja jest czyściutka i ładna z zewnątrz i wewnątrz a te na allegro jakieś zdewastowane są.

[ Komentarz dodany przez: Hubeeert: 14-06-2010, 17:41 ]
NA FORUM NIE UŻYWAMY WULGARYZMÓW
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 14-06-2010, 17:41, w całości zmieniany 1 raz  

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 15-06-2010, 13:50   

Chyba łatwiej jest umyć skrzynię niż przekładać bebechy...ja kupiłem skrzynię, która była cała zasyfiona ziemią z olejem i jeszcze jakimiś syfami z remontu. Mój mechanik przed montażem ładnie ją umył mimo, że wcale o to nie prosiłem :)

Prrrecel 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-06-2010, 21:35   

boli mnie tylko, że moja skrzynia ma 80 tyś przebiegu a nie wiem z jakim przebiegiem wyrwę skrzynię na allegro. Najwyżej wyjme skrzynię i dam mechanikowi żeby ocenił co i jakim kosztem trzeba w niej zrobić i wtedy pomyślę co z tym fantem zrobić...

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 15-06-2010, 23:14   

spróbuj tak: sprzęgła nie wciskasz i tak jak byś próbował wrzucić 4 (ale nie do końca i nie na chama) wciskasz sprzęgło i z rozpędu (ale delikatnie) wbijasz 3 jak pójdzie bez zgrzytów to możliwe że masz problem z cięgnami które sterują skrzynią może się naciągnęły i wystarczy zwykła regulacja + przesmarowanie ewentualnie wymiana stukanie to raczej nic dobrego nie wróży możliwe że łożysko oporowe albo łożyska główne skrzyni moja już przejechała 192 tysiące i dalej hula bez problemów sprzęgła jeszcze nie wymieniałem od nowości

ciniak 
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI EXE
Wysłany: 16-06-2010, 00:02   

Prrrecel napisał/a:
Niedawno miałem wymieniane sprzęgło i po tej wymianie zaczęły się powyższe problemy.

Czyli na 99,9 % można stwierdzić, że skrzynia nie padła (o ile padła) z winy użytkownika. Zastosuj się do rady rasiak1980 od siebie mogę doradzić taki mały test: przy odpalonym silniku, nie wciskając sprzęgła, poruszaj delikatnie dźwignią przód-tył i posłuchaj jak zachowuje się skrzynia. UWAGA !!! ZALECAM DALEKO IDĄCĄ OSTROŻNOŚĆ !!!

wtom napisał/a:
w toyocie skrzynie to samo wielkie g...o

Ale miałem szczęście: ponad 200 tysi bez wymiany oleju ani sprzęgła :wink:

Prrrecel 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-06-2010, 13:01   

wygląda na to, że najbardziej opłacalne jest kupić używaną skrzynię. Powiedzcie mi tylko czy skrzynie z modeli przed liftem są takie same jak w tych po lifcie?

Odpowiedz do tematu