|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wytrzymałość studni betonowej |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk

|
Wysłany: 17-06-2010, 14:09 Wytrzymałość studni betonowej
|
|
|
Takie mam pytanie - mam studnię z kręgów betonowych - taką klasyczną, kręgi po 1.2 metra i na to betonowa pokrywa z otworem chyba 60 lub 80 cm.
I teraz pytanie - studnia była wkopana za głęboko, więc na pokrywie nadbudowałem sobie jeszcze cokolik z 8 bloczków betonowych a wokoło przysypałem ziemią. Bloczek trochę waży, ziemia też. Zastanawiam się ile jest w stanie wytrzymać taka pokrywa?
Domyślam się, że sporo skoro na drogach jeżdżą po tym (albo czymś podobnym) TIRy, ale czy ktoś wie ile dokładnie? W końcu bloczki betonowe (38x25x12) ważą dobre 20kg albo i więcej. To 8 bloczków daje ze 150 kg...
edit - te bloczki stoją w miejscu otworu, a nie tam, gdzie cembrowina, więc nacisk jest rozłożony dość niekorzystnie dla pokrywy
narazie chodziłem po tym spokojnie, ale wolę zapytać |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
|
Wysłany: 18-06-2010, 01:22
|
|
|
Jakiej grubości jest, sama pokrywa żelbetowa, z regóły ma 20cm wys. i waży blisko 600kg Czy jest to gdzieś na podjeździe czy na trawniku? A z resztą , ja miałem coś takiego położonego 40 cm pod trylinką na wjeździe gdzie parkowała Tatra 148S3 i nic się nie działo.
[ Dodano: 18-06-2010, 01:24 ]
Krzyzak napisał/a: | te bloczki stoją w miejscu otworu | czy do okoła otworu? Podparłeś w ten sposób właz żeliwny? |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 18-06-2010, 08:15
|
|
|
Pokrywa jest dość cienka - to nie są te przemysłowe studzienki 20 cm.
Ja oceniam na ok. 10 cm i nie wiem, czy jest zbrojona... (chociaż druty do podnoszenia są).
Bloczki stoją na brzegu otworu ale włazu nie ma - na nich będzie drewniana studzienka ozdobna a całość służy do zbierania deszczówki do podlewania ogrodu i stoi sobie w rogu działki - nic nie będzie po tym jeździć. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 18-06-2010, 08:40
|
|
|
Krzyzak, jeśli masz przykrywę tego typu to może być cienko, bo nacisk rozkłada się punktowo w miejscu gdzie ciężar został postawiony:
Jeśli masz taką zwężkę to możesz TIRami jeździć :
 |
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 18-06-2010, 09:08
|
|
|
mam taką jak na 1 zdjęciu - z tym, że otwór okrągły i nie w osi |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
|
Wysłany: 18-06-2010, 11:07
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | (chociaż druty do podnoszenia są). | Toraczej zbrojona, inaczej moglo by te druty wyrwać. Przy takiej lokalizacji i nie najazdowa to IMO nie ma czym sie martwić. Ale jeśli już masz obawy to rozbierz bloczki i wykonaj nadlewkę gr ok 6-8 cm zbrojoną nawet siatką z drutu fi 8mm, powinna być dostępna w najbliższej składnicy mat. bud. Jak jest gdzieś betoniarnia to weż ~100kg suchej mieszanki betonowej np B15, wybełtasz w taczce i wybetonuj. Otwór nie musi być okrągły, jeśli twoja drewniana ozdoba jest kwadratowa. Przy okazji, możesz wstawić w to kotwy z pręta gwintowanego, żeby zakotwić pierwszą wartstwę drewna (balik). |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 18-06-2010, 12:30
|
|
|
Trik napisał/a: | Przy takiej lokalizacji i nie najazdowa to IMO nie ma czym sie martwić. |
nie gniewaj się, ale tego domyśliłem się już wcześniej - gdy moja <nieświadoma> żona sobie normalnie przeszła po deskach, które chwilowo zabezpieczają otwór
bardziej mi zależy, żeby ktoś napisał: "taka pokrywa wytrzyma ciągły nacisk rzędu xx kN" albo coś w tym stylu...
szukałem w googlach zanim zapytałem |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 18-06-2010, 15:33
|
|
|
znalazłem - mam coś takiego wkopane:
Uploaded with ImageShack.us
teraz na tym otworze stoi pionow 8 bloczków betonowych ważących ok. 23 kg każdy a cała pokrywa jest zasypana 38 cm (do poziomu bloczków) ziemią |
|
|
|
 |
|
|