|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CAxA] USZKODZIŁEM PRZEWODY WN |
Autor |
Wiadomość |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 352 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-06-2010, 22:58 [CAxA] USZKODZIŁEM PRZEWODY WN
|
|
|
Witam,
Mam dosyć nowe przewody (tylko 2 miesiące) i prawie nie jeżdżone. Dłubałem trochę przy świecach i jak zdejmowałem przewód z ostatniej świecy wypadło mi z środka coś czarnego. Już mówię co to było. Przewody (jak się je wysunie z fajek) wyglądają tak że idzie gumowy "kabel" i jest połączony z taką metalową cienką rurką. Na końcu ta rurka ma po bokach dziurki a na jej obwód jest założona metalowa obrączka z dwoma "kłami" wystającymi do wewnątrz tych dziurek. Te "kły" trzymają się końcówki świecy. I właśnie ta obrączka z kłami, pękła i odpadła.
Generalnie jest tak że samochód pali bez problemu. Z tym że przewód na świecy się kiepsko trzyma, tyle co guma, ale bardzo łatwo go zdjąć. W jeździe to nie przeszkadza, śmigałem specjalnie po śpiących policjantach i silnik nie przerywa, ale obawiam się o cewkę i aparat.
Nie uśmiecha mi się kupno nowych przewodów, bo dopiero co je kupiłem.
Czy mogę tak jeździć?? |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 23-08-2010, 17:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ozzy89
Forumowicz

Auto: Honda Accord CH6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Maj 2010 Posty: 192 Skąd: Paczyna
|
Wysłany: 20-06-2010, 00:50
|
|
|
Jeśli nie trzyma się dobrze na świecy, to wydaje mi się, że z czasem na tym przewodzie może pojawić się przebicie i z czasem zacznie się coś dziać, więc na Twoim miejscu kupiłbym nowe przewody koszt nie jest ogromny, a wkład pracy minimalny Mimo, że nie jestem elektrykiem, to nie sądzę, by miało to jakiś wpływ na cewkę i aparat, bo to właśnie z aparatu przez przewody przepływa prąd, a nie w drugą stronę. Tak więc, jeśli pojawią się problemy z dojściem iskry na świecę, to może ona nie spalać dobrze lub wcale podawanej mieszanki i może to spowodować pojawienie się nagaru, a w gorszym przypadku doprowadzić do uszkodzenia świecy. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-06-2010, 01:15
|
|
|
Zgodzę się z przedmówcą, od siebie dodam, że w miejscu slabego styku wytwaraja się spore straty cieplne, blaszki styku się rozgrewają, słabiej przylegają, w niektórych przypadkach potrafią się skleic, odradzam korzystanie z tego przewodu, lepiej go wymienic na nowy, ewentualnie załozyć ponownie sprężynke dociskową. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
|
Wysłany: 20-06-2010, 08:48
|
|
|
"sprężynki" zaciskowej nie ząłożę bo pękła na pół. Chyba że ktoś ma na zbyciu z starych kabili??
Jeśli nie no to kupię nowe
Ja kiedyś słyszałem że cewka nie lubi gdy nie może oddać iskry, stąd było moje pytanie o ewentualne uszkodzenie.
Dodatkowo właśnie miałem podejrzenia że przewód może się przyspawać do świecy. Bo miałem tak że mi się kostka od świateł stopiła bo źle była wsadzona i na wybojach musiała niestykać.
Dzięki za pomoc. |
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 20-06-2010, 10:05
|
|
|
Niektóre przewody mozna kupowac na sztuki,nie trzeba od razu wszystkich.Zalezy od producenta. |
|
|
|
 |
Oskar2000
Forumowicz COLT

Auto: colt CJ0 1.8 GDI
|
Wysłany: 21-06-2010, 10:08
|
|
|
A może uda Ci się przełożyć z starych przewodów tą blaszkę trzymającą świece zawsze można spróbować |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
|
Wysłany: 21-06-2010, 10:12
|
|
|
żebym jeszcze miał te stare, one były takim syfem że poszły odrazu na śmietnik, już znalazłem u jednego z naszych forumowych kolegów, więc pewnie będzie po kłopocie. |
|
 |
|
|