|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] "Fi" na ekranie komputera |
Autor |
Wiadomość |
xaxx
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-06-2010, 21:03 [Cari 1.6] "Fi" na ekranie komputera
|
|
|
Witam, od niedawna jestem właścicielem 9 letniej Carismy 1.6
Tak sobie siadłem dzisiaj na forum [wreszcie znalazłem chwilę...], poczytałem o ustawianiu komputera bez oryginalnego radia [działa ] i stwierdziłem, że tak dalej być nie może.
Gdzieś 200 km po zakupie na komputerze pokładowym pojawiło się takie coś:
Mam na myśli przekreślone O - bodajże to fi?
Cóż to jest i o czym świadczy? W instrukcji nie znalazłem, albo za słabo szukałem...
Druga kwestia:
Przy liczniku kilometrów są opcje A i B, obydwie dzisiaj wyzerowałem, co oznaczają?
I trzecia kwestia, w zasadzie dodatkowa - spalanie 7.5 na trasie to sporo czy tylko mi się wydaje? Czytałem na forum to wygląda na to, że pali sporo... Ale w sumie w tym celu zresetowałem wskaźnik średniego spalania, na dniach śmignę w trasę to się okaże... |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2010, 21:14
|
|
|
To "fi" oznacza spalanie średnie. W Cari przed FL jest jeszcze spalanie chwilowe, a po FL chyba nie ma.
A i B to przebiegi tzw "dzienne" jeden niezależny od drugiego. Można je zerować i używać do określenia przejechanego w danej chwili dystansu. Ja A używam od tankowania do tankowania, a B zeruję, kiedy chcę wiedzieć ile przejadę w danej trasie.
Spalanie w trasie proponuję obliczyć od wyzerowanego licznika. Jeżeli wyjdzie 7,5 tylko w trasie, to raczej sporo, chyba, że jeździsz max. dynamicznie bez oszczędzania paliwa. |
Ostatnio zmieniony przez byczeks 22-06-2010, 21:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 22-06-2010, 21:15
|
|
|
Przekreślone zero, Twoje "fi" to wartość średniego spalania
Trip A i Trip B to tak jakby dwa liczniki dzienne, jeden może służyć dla jednego kierowcy, drugi dla drugiego, albo jadąc na trasie pierwszy zerujesz co tankowanie zbiornika, a po przejechanej trasie odczytujesz wskazania z drugiego licznika i obliczasz całkowite spalanie na trasie kombinacji jest wiele |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
xaxx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2010, 21:44
|
|
|
Czyli innymi słowy "fi" to coś najnormalniejszego w świecie i nie mam czym się martwić? |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2010, 21:47
|
|
|
xaxx napisał/a: | i nie mam czym się martwić? | Dokładnie. Możesz spać spokojnie. |
|
|
|
 |
xaxx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2010, 21:55
|
|
|
Boże ale przypał
Dzięki za pomoc, czuję się oświecony |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 23-06-2010, 21:25
|
|
|
xaxx napisał/a: | Boże ale przypał |
No trochę
Ale po to jest forum aby pytać...
Ja dodam jeszcze od siebie (co byś się nie zestresował kiedyś ), że wkaźnik średniego spalania po przejechaniu dłuzszego dystansu będzie się utrzymywał prawie w jednym miejscu. Na początku skacze, a później prawie się nie zmienia. Jeśli tak się stanie to znaczy, że wszystko jest w porządku |
|
|
|
 |
|
|