[Cari 1.9DI-D] problem z sygnalem komputera |
Autor |
Wiadomość |
ghostt
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-06-2010, 00:56 [Cari 1.9DI-D] problem z sygnalem komputera
|
|
|
Cześć mam malutki problem i może ktoś mi pomoże. Mam carismę bylem w kilku warsztatach i chciałem sprawdzić czy nie ma jakiś błędów w komputerze i po podłączeniu interfejsu okazywało się ze nie można wykryć sygnału komputera mówiono mi wtedy ze najprawdopodobniej samochód miał wypadek i celowo ktoś przerwał obwód. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 30-06-2010, 13:18
|
|
|
Nie sądzę żeby tak było, przynajmniej nie widzę bardzo sensu w tym - co ma to niby na celu? Jak się uprzesz to i tak sprawdzisz a chyba raczej informacje o wypadku się w kompie nie zapisują z datą, godziną i uszkodzeniami .
Może gdzieś jest przerwany/ przecięty/wypięty kabel z ECU do wtyczki serwisowej.
Z doświadczenia(kilku elektryków próbowało się wpiąć) wiem że DID ma niestandardowy jakiś MUT i nie we wszystkich warsztatach mają interfejsy które go obsługują. Od jednego z nich dowiedziałem się że jakiś inny kabel musi być niż standardowy ( miał do połączeń jakąś skrzynkę z gniazdkami i wpinał kable w różnej kolejności).
A jakby co zawsze jest ASO tam dadzą definitywną odpowiedź. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 30-06-2010, 13:31
|
|
|
1 żeby carisma w tryb serwisowy porzeszła musi byc zwarty pin 1i4
2 did nie ma standardu numerów błędów obdII tylko dziesiętne numerki (co sugerowało by możliwość wy-mrugania)
3 poszukaj jakiegoś zakładu z profesjonalny sprzętem x431 cdif2 itp. lub ASO z MUTII-em |
|
|
|
 |
|