[Carisma 1.6 16v]Czy ten silnik pracuje normalnie ? |
Autor |
Wiadomość |
piotrek84
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 16v
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-07-2010, 19:39 [Carisma 1.6 16v]Czy ten silnik pracuje normalnie ?
|
|
|
Minął już tydzień od zakupu i zaczynam się wsłuchiwać w różne odgłosy w autku. Podrzucam link do filmiku na którym widać i słychać jak pracuje mój silnik, powiedzcie mi drodzy czy wszystko tak na słuch jest oki ? Coś tam słyszę jakby świszczało ( dziwne określenie ale tylko to mi przyszło na myśl )
http://www.youtube.com/watch?v=Q0EIh_u1wPM
[ Dodano: 09-07-2010, 20:24 ]
piotrek84 napisał/a: | Minął już tydzień od zakupu i zaczynam się wsłuchiwać w różne odgłosy w autku. Podrzucam link do filmiku na którym widać i słychać jak pracuje mój silnik, powiedzcie mi drodzy czy wszystko tak na słuch jest oki ? Coś tam słyszę jakby świszczało ( dziwne określenie ale tylko to mi przyszło na myśl ) czy to normalne czy może pompa wody ? a może jednak przesadzam ?
http://www.youtube.com/watch?v=Q0EIh_u1wPM |
|
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
piotrek84
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-07-2010, 09:23
|
|
|
wichura1 napisał/a: | Dziwnie pracuje, pytanie czy klima włączona? Postaram się jutro nagrać i zamieścić. |
klima wyłączona
sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz, ale na gorącym silniku po godzinnej jeździe po mieście i już nic nie świszczy, także te dźwięki są tylko na zimnym.
[ Dodano: 11-07-2010, 21:24 ]
jutro podjade do mechanika, ale tak sie zastanawiam jeszcze dzisiaj czy moze to popiskuje pasek klinowy ? bo rozrząd to chyba raczej nie jest, hmm...a może pompa wody ? |
|
|
|
 |
wichura1

|
|
|
|
 |
piotrek84
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-07-2010, 09:29
|
|
|
dzięki za filmik, byłem wczoraj u mechaniora i stwierdził, że silnik chodzi ok. rzeczywiście po nagrzaniu silnika nie słychać tego dźwięku az tak bardzo, mysle ze to albo pasek klinowy, albo jedna z rolek po ktorej kreci sie pasek. |
|
|
|
 |
wichura1

|
Wysłany: 13-07-2010, 11:38
|
|
|
A pasek rozrządu i rolkę napinacza wymieniałeś po zakupie? Może to być też rolka napinacza paska klimy i alternatora. W każdym razie dźwięk jest metaliczny przypominający ocieranie metalu o metal. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
piotrek84
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-07-2010, 11:46
|
|
|
wichura1 napisał/a: | A pasek rozrządu i rolkę napinacza wymieniałeś po zakupie? Może to być też rolka napinacza paska klimy i alternatora. W każdym razie dźwięk jest metaliczny przypominający ocieranie metalu o metal. |
Poprzedni właściciel wymieniał rozrząd 36 tyś temu i to jest 100% pewne ze został robiony rozrząd ( pasek + rolka ), ale tak czy siak dojade do 40 tyś i wymienie rozrząd + pompe, tak na wszelki wypadek.
[ Dodano: 13-07-2010, 19:21 ]
podjade jeszcze do jednega machera i zobaczymy, moze jednak rozrząd już trzeba wymienić. |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 18-07-2010, 18:05
|
|
|
Podepnę się pod temat. Pół roku temu wymieniłem rozrząd - pasek+rolka (zgodnie z sugestiami kolegów na forum) i od tamtej pory słyszę dziwne dźwięki. Szczególnie wyraźnie są słyszalne na niskich obrotach - jest to takie jęczenie (delikatne) zmieniające się wraz z obrotami, przy wyższych tego nie słychać. Czasami słychać to bardziej czasami mniej, np. jak jest zimny silnik, to jest OK, jak ciepły słychać bardziej tą nierównomierność. Albo jak dotaczam się do świateł na luzie słyszę te nierównomierności, a po wciśnięciu hamulca potrafią przycichnąć ... znajomi mechanicy mówią żeby się nie przejmować, ale fakt jest taki, że przed wymianą rozrządu cari pracowała cicho i regularnie, a teraz nie jest tak pięknie ..., może ktoś z was spotkał się podobną sytuacją ... |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23644 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-07-2010, 18:31
|
|
|
Pasek rozrządu może być za mocno naciagniety, dlatego jęczy. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|