Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z hamulcami- miękki pedał
Autor Wiadomość
kuken 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 GL '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-06-2010, 12:05   Problem z hamulcami- miękki pedał

Witam!

Od jakiegoś czasu walczę z hamulcami. Objawy następujące- na postoju przy włączonym silniku pedał zaczyna brać mniej więcej od połowy, jednak kiedy dalej naciskam to praktycznie schodzi do podłogi. Podczas jazdy najlepiej hamuje kiedy nie nacisnę go tylko jeden raz, ale kilka razy z mniejszym skokiem pedała. Obstawiałem zapowietrzenie hamulców (odpowietrzane były jakieś 3 miesiące temu i zaraz po tym zabiegu przez jakiś czas auto rzeczywiście lepiej hamowało) i w weekend ponownie odpowietrzyłem układ jednak nie przyniosło to tym razem żadnego rezultatu, co więcej- mam wrażenie, że hamuje jeszcze słabiej. Podczas odpowietrzania zapomniałem dolać płynu i w pewnym momencie zniknął on ze zbiorniczka- dolałem do pełna,ale zanim pojawiło się lustro na dnie to weszło go sporo. Czy jest możliwe, że została zapowietrzona pompa hamulcowa? I czy trzeba ją w takim wypadku jakoś specjalnie odpowietrzyć?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-06-2010, 13:00   

kuken napisał/a:
Podczas odpowietrzania zapomniałem dolać płynu i w pewnym momencie zniknął on ze zbiorniczka- dolałem do pełna,ale zanim pojawiło się lustro na dnie to weszło go sporo. Czy jest możliwe, że została zapowietrzona pompa hamulcowa? I czy trzeba ją w takim wypadku jakoś specjalnie odpowietrzyć?
Tak, istnieje mozliwosc ze braklo plynu i dostalo sie powietrze do ukladu, jezeli masz ABS, to odpowietrzamy zgodnie z sekcjami pompy --> prawy tył, lewy przod, lewy tyl, prawy przod.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kuken 
Forumowicz

Wysłany: 12-07-2010, 13:29   

Ostatecznie odpowietrzyłem na włączonym silniku w kolejności podanej w manualu i przez robertdg i hamulce naprawdę działały jak brzytwa- twardy pedał w połowie skoku. Jednak pojeździłem miesiąc, ostatni weekend trasa na Śląsk i znowu mam ból głowy- pedał na włączonym silniku praktycznie wchodzi mi do podłogi. Przy jeździe trochę lepiej, ale porównując do tego jak hamulce wyglądały zaraz po odpowietrzeniu to nie ma porównania. Tak więc szukam dalej- póki co od rozwiązań najtańszych. Do głowy przychodzi mi:
- przepuszczająca pompa hamulcowa (chcę kupić reperaturkę);
- nieszczelność w układzie (choć płynu nie ubywa).

Macie jeszcze jakieś pomysły?

Przy okazji zapytam gdzie dokupić odpowietrzniki hamulcowe? Stare już wyrobione i ciężko nimi odpowietrzać. Raz już mi "specjalista" sprowadził niby pasujące, ale po wykręceniu starych okazało się że tamte nie pasują. W ASO chcą jakiś kosmicznych pieniędzy- 25 zł za jeden na tył :shock: , 8 zł za jeden na przód (albo na odwrót). Z tyłu mam bębny.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 12-07-2010, 16:30   

kuken napisał/a:
Macie jeszcze jakieś pomysły?
uszcelnienia pompi hamulcowej, wadliwe odpowietrzniki, uszczelnienia tłoka na docisku wyrobione, cylinderek w tylnym bębnie uszkodzony.

kuken napisał/a:
Przy okazji zapytam gdzie dokupić odpowietrzniki hamulcowe?
każdy dobry sklep motoryzacyjny, Inter Cars, etc.

kuken 
Forumowicz

Wysłany: 13-07-2010, 08:25   

robertdg napisał/a:

uszcelnienia pompi hamulcowej, wadliwe odpowietrzniki, uszczelnienia tłoka na docisku wyrobione, cylinderek w tylnym bębnie uszkodzony.

robertdg czy:

-wytłuszczone elementy wchodzą w skład reperaturki pompy hamulcowej?
-uszkodzenie cylinderka objawia się wyciekaniem z niego płynu?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 13-07-2010, 09:51   

kuken, Jeżeli kupisz zestaw reperaturek do pompki hamulcowej, to tam przeważnie zawsze jest komplet uszczelek i zabezpieczenie, tak samo sprawa się ma z zestawem naprawczym zacisku hamulcowego, cylinderki tylne bardziej opłaca się wymienić niż regenerować, na wszelki wypadek zajrzyj do bębnów, czy cylinderki nie są popocone, oraz przejrzyj metalowe przewody hamulcowe, czy przypadkiem nie sa gdzies nadmiernie skorodowane.

Odpowiedz do tematu