Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[VIDEO] kluczowanie kolorem ruchomej nakładki
Autor Wiadomość
voytech 
Mitsumaniak

Auto: EA3W '99 Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2010, 12:19   [VIDEO] kluczowanie kolorem ruchomej nakładki

Potrzebuję rady.
Chcę nałożyć jeden ruchomy obraz na inny ruchomy obraz. Z tym, że z obrazu nakładanego chcę nałożyć tylko pewne fragmenty, które zmieniają położenie w czasie.
A konkretnie:
chcę nałożyć obraz jadącego samochodu i tylko jadącego samochodu na inne, ruchome tło. Z filmu z jadącym samochodem chcę usunąć wszystko prócz niego.
Jak to zrobić? Albo chociaż jak to ugryźć?
Umiem nakładać nieruchomy obraz z kluczowaniem kolorem, ale ruchomego jeszcze nie robiłem. I nawet nie wiem, czy się da. Preferowane Pinnacle Studio.

Na razie mam dwie koncepcje, IMHO obie nienajlepsze.
1. Rozbić obraz nakładany na poszczególne klatki i z każdej z nich zrobić maskę z zielonym wszystkim oprócz samochodu.
Wady: 25 klatek na sekundę nawet przy kilkusekundowym klipie to robota na długie, długie dni.
2. Połączyć kluczowanie kolorem z pan&scan. Nie wiem, czy się da i czy to zadziała.

nietoperek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 sport
Wysłany: 29-06-2010, 16:02   

Ja bym Ci radził adobe after effect i wykorzystać maske troche roboty ale da się zrobic.
http://videocopilot.net/tutorials/ tu masz tutki jak poszukasz to znajdziesz odpowiedni a z reszta inne też ci się mogą przydać.

voytech 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2010, 11:25   

AE ani CS5, ani CS4, ani CS3 nie pójdzie na moim komputerze.
Za to Sony Vegas posiada taką funkcjonalność. Można odręcznie narysować maskę, a potem co ileś tam klatek ją poprawić i uzyskać zamierzony efekt. Bez chroma key, luma key, itd.

nietoperek 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2010, 00:07   

Vegas na pewno posiada przyznam się że nie wiem bo nie korzystam z tego w nim łączę tylko dźwięk. Może AF 7 ? Albo najprościej nagraj nową scenę połączenie dwóch nie będzie takie łatwe (Światło, cienie, inne kadry itd...) da się ale trzeba włożyć w to dużo pracy żeby było realnie.

voytech 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2010, 08:13   

Nowa scena odpada :-) Jest niemożliwa do zrealizowania. No, może 1 stycznia...
Plan jest taki, żeby wzorując się na tym:
http://vimeo.com/11986171
nagrać coś podobnego, tylko z jadącym Mickiem przez puste ulice centrum miasta w godzinach szczytu.
Pierwszy etap mam obczajony (puste ulice z ruszającymi się chmurami, drzewami, zmieniającymi światłami). Pozostał drugi - nałożenie auta.
A, że dużo pracy - cóż, dzieci też w końcu idą spać. :-)
Grunt, że Vegas daje radę.

nietoperek 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2010, 14:37   

patrzyłem w Vegas i da się zrobić maskę nie wiem jak to będzie z ruchomą maską ale myślę że da rade w każdym bądź razie życzę Ci powodzenia.

Havoc 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.6
Wysłany: 15-07-2010, 17:39   

Ale na tym filmie koleś składał to ze zdjęć a nie nagrania video. Nie wiem czy to nie skreśla tego filmu jako wzoru do naśladowania. Poza tym w fotografii wykorzystuje się trick z długim naświetlaniem, rzędu paru godzin, fotografia jest w efekcie pozbawiona ruszających się obiektów o ile nic/nikt nie zatrzyma się w danym miejscu na dłuższy czas.
Film to niezłe wyzwanie. Ale może nakręcić scenę i jedno ujęcie złapać z pustymi ulicami. Wtedy zastąpić dany fragment (o ile kamera będzie w jednym miejscu i pozycji, powinno się coś takiego udać).
Był: Colt CA0 1.6 16V '92 :) x2
Był: Lancer 1.5 12V 4G15 C62A '90

Odpowiedz do tematu