Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
25-06-2010, 23:13
Wymiana skrzyni biegów (manual)
Autor Wiadomość
zuku19 
Forumowicz

Auto: Sigma V6 12V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-06-2010, 01:05   

To jest normalny warsztat narzędzia w cenie , mają klucz pneumatyczny więc to przyśpieszy sprawę.Jest jeszcze drugi nowo otwarty warsztat samoobsługowy , ale nie wiem czy narzędzia w cenie .Najbardziej obawiam się sworzni .

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 26-06-2010, 11:13   

Nie jestem teraz pewien, ale powinno dać się wyjąć półosie bez rozpinania sworznia wahacza. Wystarczy odkręcić piastę od amortyzatora i półoś wyjdzie. Przynajmniej w swifcie i Golfie 3 tak się dało.
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 26-06-2010, 17:38   

Czy to normalne , że złamałem klucz oczkowy przy odkręcaniu śruby na piaście przedniego koła?(chiński nie był - porządny stary chom-vanad) Masakra , najpierw się wygiął , a potem strzeliło oko klucza. Jaki jest dobry do odkręcenia takiego ustrojstwa - czy klasyczny nasadowy z wejściem 0,5cala da radę? czy większy trzeba?

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 26-06-2010, 18:31   

Możliwe, ja odkręcałem nasadką za 10 zł, pokrętłem stanley i 1,5m rura i poszło, ale wydawało niepokojące skrzypiące odgłosy. Moment dla nakrętki wg. serwisówki to 210 NM. Klucze oczkowe sa za delikatne niestety.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 26-06-2010, 18:33   

musisz porozpinać sworznie innaczej nie wyjdą półośki a odpinasz dwie bo nie odsuniesz skrzynki . na nakrętki piast dobra nasadka i rura /dzwignia/ - powinna dać radę

Zajc3w 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-06-2010, 21:52   

zbyszek05 napisał/a:
musisz porozpinać sworznie innaczej nie wyjdą półośki a odpinasz dwie bo nie odsuniesz skrzynki . na nakrętki piast dobra nasadka i rura /dzwignia/ - powinna dać radę

Wg moich doświadczeń wystarczy wyjąć krótszą, prawą półoś. Lewa wysunie się ze skrzyni jak się ją(skrzynię) odsunie od bloku. To nie VW, gdzie półosie są przykręcane. Może w przyszłym tygodniu będę skrzynie zmieniał u siebie to zrobię fotorelację....

[ Dodano: 26-06-2010, 22:00 ]
lukasz12 napisał/a:
Możliwe, ja odkręcałem nasadką za 10 zł, pokrętłem stanley i 1,5m rura i poszło, ale wydawało niepokojące skrzypiące odgłosy. Moment dla nakrętki wg. serwisówki to 210 NM. Klucze oczkowe sa za delikatne niestety.

Mi puściło dopiero po ścięciu nakrętki po linii gwintu. Podkładka blokująca zrobiła ok 1mm ząbek w nakrętce, nie było szans tego normalnie odkręcić. Pewnie jakiś kowal dokręcał i wyszło 500Nm zamiast 210.

Bulwa 
Mitsumaniak

Auto: audi c4 quattro,audi b4 quattr
Wysłany: 27-06-2010, 21:23   

Więc tak ,wcale nie musisz rozpinać sworzni jak nie chcesz ,odkręcasz dwie śruby łaczące amora ze zwrotnicą i półośka wychodzi,wyjmujesz tylko prawą półoś lewa zostaje na miejscu,skrzynia nie jest wcale ciężka,nie cięższa niż w innych autach,ogólnie wszystko idzie sprawnie jedyny problem jaki miałem to urwana śruba od łapy ,ale jakoś dało się wykręcić,nakrętki na półosiach odkręcałem ganem,tak jak pisałem sam robiłem to 8H bez kanału,dłużej zeszło mi np.przy fordzie fieście,w sigmie jest wszędzie w miare dobry dostęp,powodzenia.

[ Dodano: 27-06-2010, 21:30 ]
I nie wiem co to za patent bez rozpinania przewodów od sprzęgła więcej kombinacji niż odpowietrzenie które trwa 3minuty,przy okazji wymieniasz płyn.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 27-06-2010, 21:34   

Bulwa napisał/a:
I nie wiem co to za patent bez rozpinania przewodów od sprzęgła więcej kombinacji niż odpowietrzenie które trwa 3minuty,przy okazji wymieniasz płyn.

nie mam w zwyczaju robić czegoś, co nie jest potrzebne, więc dla mnie dziwne jest to rozkręcanie...

Bulwa 
Mitsumaniak

Auto: audi c4 quattro,audi b4 quattr
Wysłany: 27-06-2010, 21:37   

Najbardziej obawiam się sworzni .[/quote]
sworzni nie musisz odpinać,bardziej obawiał bym się tej śruby którą wykręcasz od tyłu przez łapę,o której pisał Zajcu,mega niewygodne dojście,jak ją odkręcisz to reszta jest już twoja,przy wkładaniu też nie było problemu wskakuje od strzała w swoje miejsce,w wałek sprzęgłowy i lewą półoś.

[ Dodano: 27-06-2010, 21:41 ]
nie mam w zwyczaju robić czegoś, co nie jest potrzebne, więc dla mnie dziwne jest to rozkręcanie
...[/quote]
No ja właśnie też,łatwiej odkręcić jeden przewód niż cały wysprzęglik od skrzyni i oklejać go taśmą i przy okazji uważać żeby o coś nie zahaczyć i nie urwać przewodu.

michałnataliya 
Forumowicz

Auto: sigma kombi 93, 12V
Wysłany: 29-06-2010, 01:15   

Jesli moge zamieszac- Sprzeglo wymienialem sam bez kanalu na trawce- nic trudnego (pamietam jeszcze w jaka strone nakreteki sie odkrecaja :mrgreen: ...). Fakt- przy wkladaniu, auto chcialo mnie zgwalcic, ale jednak kolo wczesniej polozylem pod spod i sie nie udalo- poloska nie mogla trafic w skrzynie i po kilkudziesieciu sekundach trafiania, gdy rece juz mdlaly, powiedzialem sobie , ze tylko teraz... No i tak zrobilem, a ze skrzynke popchnalem, auto spadlo, ale sie na kole pod autem zatrzymalo... A gdy ponownie "sie samo sprzeglo spalilo" zregenerowano mi je z robota za 650zl w ciagu 4-5h. Praca plus material... Nikogo nie reklamuje jakby co, dane na priv...

Zajc3w 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-07-2010, 00:32   

W sobotę wymieniałem skrzynię, na parkingu na "podnośniku" - drewniana bela 40x40x200cm jako podpórka.

Można wymienić w pojedynkę, prawej półosi nie trzeba demontować, lewą jak nie puści nakrętka piasty, ani sworzeń wahacza można wyjąć razem z piastą i wahaczem. Minus taki że jeśli nie wyjmie się z amortyzatorem to trzeba na geometrię jechać potem. Wkładałem skrzynię z powrotem na patencie: łom oparty o kielich i baranka dolotu i skrzynia zaczepiona za jedną śrubę łapy i pasem szwedzkim (taki do spinania bagażu) wciągnięta na wysokość. wystarczyło przycelować prawo-lewo i wepchnąć na miejsce.

W sumie robiłem około 12 godzin(w niedziele kończyłem składać) ale wymieniałem przy okazji uszczelniacz wału, tuleje wahaczy, 1 sprężynę, przekładnię kierowniczą, poduszki i łączniki stabilizatora.

Radość z płynnej zmiany biegów - bezcenne :D :D:D

P.S Jeśli komuś przyjdzie do głowy wymiana przekładni kierowniczej to niech lepiej się 4 razy zastanowi. 4 godziny ,z czego 2 na podłączenie z powrotem 2 przewodów :evil:

zuku19 
Forumowicz

Wysłany: 05-07-2010, 12:59   

Ładnie opisane i rzeczowo , mam jeszcze jedno pytanko , jaki klucz do odkręcenia śruby w łapie , czy na przegubie ?

blizna 
Mitsumaniak

Auto: Sigma 3.0 V6 12V
Wysłany: 05-07-2010, 15:21   

Witam. Własnie jestem po wymianie sprzęgła na "troche" lepsze bo moje sie calkiem zjaralo. Metodą prób i błędów, oraz z pomocą telefoniczną kolegi Kosiora przebrnąłem przez to piekło. Jesli ktos potrzebuje pomocy przy wymianie skrzyni lub sprzęgła chetnie pomoge bo jestem na świerzo i jeszcze numery kluczy pamietam :)

zuku19 nie wiem o ktora rzecz chodzi :/

Zajc3w 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-07-2010, 18:30   

Łapa skrzyni - 17 do skrzyni i 14 łapa do podłużnicy(dostęp przez nadkole za 4 zaślepkami).

nakrętka osi - 32

korek spustowy oleju ze skrzyni 24
kolek wlewu oleju do skrzyni 19
złączki przewodów sprzęgła - 10, potrzebna jest płaska 10 bardzo twarda, tanie się rozginają i przeskakują po nakrętce. Jak się zjedzie to zostaje tylko francuz mały.

reszta to 14 i 12,

najważniejsze przy składaniu to dokładnie wycentrować tarczę z kołem zamachowym, Jak dobrze się wycentruje to składanie idzie jak z płatka.

Momenty dociągania podane w serwisówce, w tabeli na stronie 343, na dalszych są opisane wymienione w tabelce śruby(w opisie demontażu i montażu).

zuku19 
Forumowicz

Wysłany: 15-07-2010, 21:12   

Sprzęgło wymienione :) nie było żadnych problemów , wystarczyło podnieść jedną stronę autka i wyjąłem cały wahacz razem z makpersonem i półosią , skrzynia w sigmie to pikuś :)

Odpowiedz do tematu