Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny dźwięk, jak powietrze spuszczane ze sprężarki,opony?
Autor Wiadomość
altmarcin 
Forumowicz

Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-07-2010, 09:12   Dziwny dźwięk, jak powietrze spuszczane ze sprężarki,opony?

Proszę o pomoc!
Podczas jazdy na niższych biegach (1-2), gdy przycisnę do około 3000 obrotów nagle pojawia się dźwięk gdzieś spod pojazdu jakby uderzenie powietrza spuszczanego ze zbiornika sprężarki albo opony.
Na niższych obrotach tego nie ma, na postoju również nie.
Innych objawów nie ma, moc nie spada, ani nic podobnego.

Co to może być?

hajmanek 
Forumowicz

Auto: shogun 2,8 tdi gls
Kraj/Country: UK
Wysłany: 19-07-2010, 10:50   

To manitu twojego miska puszcza sobie baka :mrgreen:

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 19-07-2010, 17:26   

Moze przycina ci sie WasteGate przy turbo u jak wcisniesz gwaltownie to turbo przeladowyje cisnienie i wtedy otwiera sie zawor bezpieczenstwa na kolektorze ssacym. Jak masz mozliwosc to podlacz manometr i obserwuj cisnienie w turbo. Jezeli masz zasyfione w okolicy zaworu bezpieczenstwa to pewnie to.

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 20-07-2010, 08:28   

lub jakaś nieszczelność po drodze od turbiny do kolektora ssącego (poluzowane opaski)

stegano 
Forumowicz

Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Wysłany: 20-07-2010, 09:55   

No i moze terz na ktoryms z kolektorow puscila uszczelka

altmarcin 
Forumowicz

Wysłany: 20-07-2010, 11:14   

Faraonix napisał/a:
Moze przycina ci sie WasteGate przy turbo u jak wcisniesz gwaltownie to turbo przeladowyje cisnienie i wtedy otwiera sie zawor bezpieczenstwa na kolektorze ssacym. Jak masz mozliwosc to podlacz manometr i obserwuj cisnienie w turbo. Jezeli masz zasyfione w okolicy zaworu bezpieczenstwa to pewnie to.

chyba masz rację, bo dzieje się to tylko jak przycisnę gwałtownie pedał gazu i jest faktycznie zabryzgane olejem przy kolektorze

ale co z tym zrobić? gdzie jest westgate w mojej wersji? jeśli się zaciął to wystarczy rozebrać go i przeczyścić?

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 20-07-2010, 13:57   

To jest ta gruszka przy turbinie. Jest połączona wężykiem, kiedy ciśnienie doładowania rośnie ponad normę ciśnienie przez wężyk wypycha membranę w gruszce, która z kolei połączona jest z zaworem w podstawie turbiny i uchyla ten zawór, przez co spada ciśnienie spalin w kolektorze wydechowym, co powoduje zmniejszenie obrotów turbiny i ciśnienia doładowania. Przy zacinającej się gruszce możesz mieć takie właśnie objawy. Przyczyna to zacinająca się gruszka(przeczyścić) lub uszkodzona membrana ( wymienić gruszkę) lub uszkodzony wężyk od gruszki do turbiny.

powodzenia

stegano 
Forumowicz

Wysłany: 20-07-2010, 14:04   

Gruszka to czesc nierozbieralna.

altmarcin 
Forumowicz

Wysłany: 20-07-2010, 14:25   

A jak to się nazywa fachowo bo pod hasłem "westgate" albo "gruszka" to nie mogę znaleźć w sklepach
:wink:

stegano 
Forumowicz

Wysłany: 20-07-2010, 14:28   

Uuuu... nie wiem ja to po polsku, ale masz pecha bo mialem taka jedna na sprzedaz (fabrycznie nowa) i poszla mi 2 tygodni temu :|

Zapytaj sie zbyszka moze on Cie poratuje

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 20-07-2010, 19:22   

gruszka-"Zawór upustowy" :?: :)
nie wiem czy o to wam chodzi, ale zawór upustowy daje taki dźwięk.Ostatnio bawiłem się ciśnieniem doładowania...puszcza chyba przy 1,3 bara
Ostatnio zmieniony przez gołąb 20-07-2010, 19:24, w całości zmieniany 1 raz  

stegano 
Forumowicz

Wysłany: 20-07-2010, 19:27   

silownik nadcisnieniowy otwierajacy zawor waste gate - aktuator

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 20-07-2010, 19:29   

stegano napisał/a:
Zawor upustowy jak sama nazwa wskazuje to zawor co upuszcza (ciecz, powietrze, inne gazy) A wastage tego nie robi.

nie wiem co robi wastage...ale kolega pisał że "jakby powietrza upuszczał"-a to robi zawór upustowy jak ma za duże ciśnienie.A podczas mojej ostatniej zabawy doświadczyłem , że robi to bardzo efektownie-mniej więcej jak opisał to altmarcin,

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 20-07-2010, 22:17   

proponuje na poczatek zakupic wskaznik doladowania turbo, moze byc wyskalowany od 0 do 1,5 bar. Ja kupilem od -0,5 do 1,5 i w sumie niepotrzebnie bo nigdy nie schodzi ponizej 0, no chyba ze przytkalby sie filtr. Jezeli w momencie przekroczenia 1,2 - 1,3 bara zaczyna upuszczac powietrze to zawor bezpieczenstwa jest ok i przyczyna jest turbo. Czyli uszkodzona gruszka lub cos z przyslona w turbo po stronie goracej. Gruszka popycha przyslone i ta kieruje czesc spalin bezposrednio do wydechu aby zmniejszyc obroty wirnika. Mozesz sprobowac czy sie da przesunac ten precik wychodzacy z gruszki, jesli lata zbyt luzno to pewnie uszkodzona membrama jesli nie da sie ruszyc to mogla sie przyblokowac przeslona ale tez moze byc przyczyna w gruszce. Jesli syczenie jest wyraznie ponizej 1,2bara to najpredzej padl zawor bezpieczenstwa na kolektorze ssacym i otwiera sie zbyt wczesnie. Mozesz podpiac pod gruszke pompke i obserwowac czy precik sie przesuwa wzraz ze wzrostem cisnienia. Sprawdz tez wezyk bo nieszczelnosc na nim spowoduje tez przeladowywanie.

stegano 
Forumowicz

Wysłany: 20-07-2010, 23:01   

Ponizej zera zchodzi w przypadku turbin ze zmienna geometria lopatek (np subaru)

Odpowiedz do tematu