Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
RAJD FINLANDII (WRC)
Autor Wiadomość
polsaler 
moderator mitsumaniak
tropiciel faszystów

Auto: Subaru Impreza MY05
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2005, 13:12   RAJD FINLANDII (WRC)

Witam wszystkich po urlopku :)
W najbliższy weekend zaczynają sie dwie sportowe imprezy . Pierwsza to Rajd Rzeszowski podczas którego będzie sie toczyła walka o miano najlepszego kierowcy rajdowego w Polsce oraz druga czyli Rajd Finlandii eliminacja mistrzostw świata. Na tą druga impreze wybieram się osobiście razem z kolegą piotrmas . Mam nadzieje , że podczas rajdu , ktoś ( Rafał :P ) napisze parę słów . Ja obiecuję , ze z Finlandi przywiozę swoją osobistą relację i dużżżżooo zdjęc latających Lancerków .
L.U.K.S. SQUAD

TNT 
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Wysłany: 03-08-2005, 14:12   

Wszyscy liczymy na ta osobista relacje a nie tylko z mediow i prasy. I duzo zdjec ale tylko Lancerow. :D
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 03-08-2005, 14:31   

Ktos cos tam na pewno napisze ;) przeciez zawsze sa relacje z rajdow tak wiec i tym razem nie zawiedziemy ;)

ale i tak bedziemy czekac na Twoja relacje ;) oraz fotki .

ps. moze jakies wywiady z kierowcami ? lub nagrania jak mowia : Pozdrawiam mitsumaniakow, lub pozdrawiam fanow z polski :D

hehe
pozdr.
rafi

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 05-08-2005, 20:51   

Po prologu prowadzil Soelberg, ponoc ....

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-08-2005, 21:41   

Zakończył się pierwszy etap Rajdu Finlandii. Dwa ostatnie oesy nie przyniosły zmiany na fotelu lidera. Nadal króluje Marcus Gronholm, jednak na zderzaku siedzi mu Sebastian Loeb.
Prawie czternastokilometrowy OS 8 najszybciej przejechał Sebastian Loeb, jednak pokonał swoich najgroźniejszych rywali – Gronholma i Martina o niespełna sekundę. Czwarty na mecie zameldował się Gardemeister, uzyskując najwyższe miejsce dla Forda. W Junior WRC najlepszy na tej próbie był Sordo, wyprzedzając o ponad dwie sekundy Aave. Prawie sekundę gorzej pojechał podopieczny McCrasha – Meeke.

Ostatni dzisiejszy odcinek specjalny padł łupem Gronholma. Na tak krótkiej próbie różnice czasowe są bardzo niewielkie. Niecałą sekundę gorzej pojechał Martin, a tuż za nim Gardemeister. Rovanpera zanotował czwartą pozycję, prawie na równi z Hirvonenem. Szóste miejsce przypadło Loebowi, który stracił tu do „Groszka” niecałe dwie sekundy. Najlepszym Juniorem ponownie okazał się Sordo, wyprzedzając Meek’a o ponad sekundę, a Aave o prawie półtorej.

Jutro jako pierwszy na piękne, szutrowe i wyskokowe trasy wyjedzie 307-ka Marcusa Gronholma. Jednak wie, że nie będzie mu łatwo, gdyż niespełna sześć sekund straty ma do niego Sebastian Loeb. Cięższa walka czeka Martina, gdyż do odrobienia ma prawie pięćdziesiąt sekund straty, a tuż za nim uplasował się Gardemeister i Solberg. Oni z pewnością nie odpuszczą i będą walczyć do końca. Ponad minutę traci Hirvonen i zajmuje szóste miejsce. Rovanpera to najlepiej jeżdżący kierowca Mitsubishi w Finlandii. Zanotował siódme miejsce i stratę prawie dwóch minut. Ósme miejsce przypadło Duvalowi, który stracił na tych dziewięciu próbach ponad dwie minuty. Pierwszą dziesiątkę zamyka H.Solberg i S.Londholm.

Wśród Juniorów na czele jest Meeke, który prowadzi tą grupę ze sporą przewagą. Sordo traci do niego prawie pół minuty, a Aava już niespełna minutę. Czwarte miejsce zajmuje znany nam Czech Valousek, jednak jego strata jest już potężna – to prawie sześć minut.

(www.rallyonline.pl)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 05-08-2005, 23:24   

Rafal_Szczecin napisał/a:
Jutro jako pierwszy na piękne, szutrowe i wyskokowe trasy wyjedzie 307-ka Marcusa Gronholma.

Czy przypadkiem Loeb nie zrobil tego celowo :?:

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-08-2005, 23:52   

w sumie tez sie nad tym zastanawialem, bo jak wiadomo kto pierwszy bedzie przecieral szlak ten dziala jak tzw. odkurzacz i przez to traci kilka sekund.
lecz z tego co sobie przypominam w tamtym sezonie wlasnie Loeb przecieral szlak i wygrywal poszczegolne oesy mimo tego ze wlasnie jechal pierwszy.
trzymam kciuku za Marcusa i mam nadzieje ze wygra ;)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 07-08-2005, 01:51   

Po 17 odcinkach klasyfikacja jest nastepujaca:

1. M. Gronholm
2. S. Loeb - strata 1,07
3. M. Martin - strata 35,4
4. P. Solberg - strata 39,8

Po odcinku specjalnym powiedzieli:

S. Loeb
7 km przed koncem ostatniego etapu byl duzy kamien w koleinie. Wyladowalem na tym kamieniu i przednia prawa opona blyskawicznie ekspodowala. Utrzymywalem stale tempo, starajac sie nie stracic za duzo czasu zeby Martin nie mogl mnie dogonic. Przebita opona niczego nie zmienila na pierwszym miejscu. W dlugim etapie zrobilem wszystko co moglem zrobic zeby dogonic Gronholma ale na kazdym punkcie kontrolnym byl tak samo szybki jak ja a czasami nawet szybszy. Blisko konca dlugiego etapu odnioslem wrazenie ze walka sie skonczyla.

M. Gronholm
Wszystko bylo w porzadku. Mialem dobre przeczucie i nadzieje ze nie bedzie zadnych problemow z samochodem. Oczekiwalem duzej rywalizacji o zwyciestwo. Na razie moge sie troche zrelaksowec ale nie calkowicie. Nadal jest jeszcze pare odcinkow do przejechania.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-08-2005, 12:38   

jak myslicie kto bedzie pierwszy ?
licze na Marcusa ze sie nie podda ale zobaczymy

JCH i jeszcze raz nas uratowales ;) mialem wlasnie teraz wklejac na forum relacje bo wczoraj znikomy dostep do kompa mialem, dziekujemy :)

misia27 
Mitsumaniak
KRÓLOWA MANHATTAŃSKA

Auto: Colt 1,5 glxi '91 4G15
Wysłany: 07-08-2005, 23:11   

prawda ze ladnie przetlumaczyl, nie?? :D

17 czerwca 2011r.- impreza urodzinowa z okazji 20-tych urodzin Mitsusia :D

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-08-2005, 23:17   

Marcus Grönholm wygrał Rajd Finlandii i przełamał tym samym rekordową passę Sebastiena Loeba. Sebastien Loeb zadowolił się drugą pozycją w rajdzie ...
Zwycięstwa oesowe podczas ostatniego etapu podzielili między sobą Sebastien Loeb, Toni Gardemeister, Mikko Hirvonen i Petter Solberg. Ostatni dwaj stoczyli wspaniałą walkę o czwartą pozycję, z której zwycięsko wyszedł kierowca Subaru. Marcus Grönholm dzisiaj mógł spokojnie kontrolować sytuację i oszczędzać swojego pilota. Sebastien Loeb również głównie zwracał uwagę tylko na międzyczasy Markko Märtina, który ukończył rajd jako trzeci i tym samym pomógł Peugeotowi odzyskać prowadzenie w klasyfikacji konstruktorów.

Toni Gardemeister podczas ostatniego etapu zdołał wyprzedzić Harriego Rovanperę, który ostatecznie ukończył rajd jako siódmy. Ostatni punkt zgarnął Francois Duval.

1. M. Grönholm / T. Rautiainen Peugeot 2:54.11,0
2. S. Loeb / D. Elena Citroen + 1:06,7
3. M. Märtin / M. Park Peugeot + 1:35,6
4. P. Solberg / P. Mills Subaru + 2:08,0
5. M. Hirvonen / J. Lehtinen Ford + 2:13,6
6. T. Gardemeister / J. Honkanen Ford + 3:32,4
7. H. Rovanperä / R. Pietiläinen Mitsubishi + 4:27,9
8. F. Duval / S. Smeets Citroen + 5:10,4
9. H. Solberg / C. Menkerud Ford + 5:45,8
10. J. Tuohino / M. Markkula Skoda + 6:42,3

(http://www.rallyonline.pl/)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 08-08-2005, 00:15   

misia27 napisał/a:
prawda ze ladnie przetlumaczyl, nie?? :D

Powinnas dac takie emotikony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: i to przynajmniej trzy :wink:

misia27 
Mitsumaniak
KRÓLOWA MANHATTAŃSKA

Auto: Colt 1,5 glxi '91 4G15
Wysłany: 08-08-2005, 00:16   

nastepnym razem bede pamietac :mrgreen:

17 czerwca 2011r.- impreza urodzinowa z okazji 20-tych urodzin Mitsusia :D

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Wysłany: 09-08-2005, 14:10   

ROVANPERA I MITSUBISHI ZDOBYWAJĄ PUNKTY W FINLANDII

– Rovanpera i Pietilainen swoim Lancerem WRC05 kończą na siódmym miejscu
– Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Świata 2005
– Rajd Finlandii (runda 10 z 16), 4-7 sierpnia 2005

Załoga Mitsubishi Lancera WRC05 Harri Rovanpera i Risto Pietilainen ukończyła Rajd Finlandii, 10 rundę Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Świata, na siódmej pozycji, gromadząc punkty zarówno w klasyfikacji kierowców jak i producentów.

„Harri chyba jednak nie zgrał się z samochodem w 100 procentów podczas tego weekendu, ale ukończył rajd i zdobył punkty, po raz dziewiąty w 10 eliminacjach, co jest bardzo pozytywne ”, powiedział Isao Torii prezydent Mitsubishi Motor Sports. „W tej chwili mamy zdecydowanie więcej materiału do przeanalizowania”.

Harri Rovanpera rozpoczął ostatni etap rajdu zajmując szóste miejsce od ostrego ataku, jednak natura odcinków specjalnych oraz doskonała kondycja rodaka Harriego – Toniego Gardemeistera nie pozwoliły mu obronić pozycji. Na kolejnych OS-ach również nie udało się Finowi powrócić na zajmowane wcześniej miejsce.

„Samochód spisywał się doskonale i nie mogę mieć w tej kwestii żadnych pretensji.”, mówił Harri, „Również opony świetnie zniosły trudy rajdu a jedynym naszym problemem, było złapanie „kapcia” na ostatnim OS. Sądzę, że siódme miejsce jest dobrym rezultatem, patrząc na warunki jakie panowały na odcinkach. Nie byliśmy w stanie zrobić więcej. Ale wiem, że w sytuacji gdy wszystko będzie funkcjonować w idealny sposób jesteśmy w stanie znaleźć się wyżej”.

Yasuo Tanaka, szef techniczny zespołu dodał: „Jestem przekonany co do konkurencyjności naszego auta. Harri przejechał cały rajd niemal bez problemów a przed nami stoi teraz tylko zadanie poprawienia osiągów samochodu”.

Mistrzostwa Świata przeniosą się teraz do Niemiec, gdzie odbędzie się 11 runda cyklu WRC. Asfaltowy rajd będzie pierwszym, rozgrywanym na tej nawierzchni od czasu Monte Carlo. Harri Rovanpera poprowadzi pierwszego z Lancerów WRC05 a po raz kolejny partnerować mu będzie Gigi Galli. Mitsubishi Motors Motor Sports ogłosiło także, że podczas eliminacji w Japonii, Francji i Hiszpanii wystawi trzy samochody, prowadzone przez Harriego Rovanperę, Gigi Galliego oraz Gillesa Panizzi.

Rajd Finlandii – wyniki końcowe

1. Marcus Grönholm/Timo Rautiainen Peugeot 307 WRC 2 hr 54 min 11.0sec
2. Sébastien Loeb/Daniel Elena Citroën Xsara WRC 2 hr 55 min 17.7sec
3. Markko Märtin/Michael Park Peugeot 307 WRC 2 hr 55 min 46.6sec
4. Petter Solberg/Phil Mills Subaru Impreza WRC 2005 2 hr 56 min 19.0sec
5. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen Ford Focus RS WRC04 2 hr 56 min 24.6sec
6. Toni Gardemeister/Jakke Honkanen Ford Focus RS WRC04 2 hr 57 min 43.4sec
7. Harri Rovanperä/Risto Pietiläinen Mitsubishi Lancer WRC05 2 hr 58 min 38.9sec
8 François Duval/Sven Smeets Citroën Xsara WRC 2 hr 59 min 21.4sec
9. Henning Solberg/Cato Menkerud Ford Focus RS WRC04 2 hr 59 min 56.8sec
10. Janne Tuohino/ Mikko Markkula Škoda Fabia WRC 3 hr 00 min 53.3sec

Klasyfikacja kierowców

Sébastien Loeb 83
Marcus Grönholm 55
Petter Solberg 53
Markko Märtin 48
Toni Gardemeister 47
Harri Rovanperä 22
Manfred Stohl 12
Carlos Sainz 11
Roman Kresta 10
Henning Solberg 9
François Duval 8
Mikko Hirvonen 8
Gilles Panizzi 7
Gigi Galli 6

Klasyfikacja producentów

Peugeot 106
Citroën 105
Ford 69
Subaru 59
Mitsubishi 43
Škoda 8

(info prasowe MMC)

polsaler 
moderator mitsumaniak
tropiciel faszystów

Auto: Subaru Impreza MY05
Wysłany: 10-08-2005, 16:11   

Witam wszystkich i dzięki za relacje z rajdu . Ja sam niedawno wróciłem i mam kupe zaległości w pracy . Niemniej zgodnie z obietnicą postaram sie troszke napisać na temat samego rajdu . Otóż rajd rozpocząl się od ... deszczu . W piątkowy ranek kierowcy staneli przed startem do mokrutkiego szutrowego odcinka . Kto pomyślałby sobie ,że mokre (śliskie) szutrowe drogi w Finlandii mogą ostudzić szybką jazde kierowców pomyliłby sie okrutnie. Po przejeździe Loeba o mało nie dostałem zawału . Facet przeleciał 5 metrów od nas stojących między drzewami kibiców z prędkością gruuubo powyżej 150 km/h . Na tym szybkim zakręcie podziwialiśmy kunszt wszystkich najlepszych kierowców świata . Szczerze mówiąc w ich jeździe widać niewilką różnicę . Wszyscy zapie......ą tak jakby ktoś wyjął im wszystkie bezpieczniki z głowy i na dodatek zmienił w mózgu soft. Jako że większość uczestników wycieczki ma niemałe doświadczenie rajdowe ocena poczynań kierowców była dość surowa . Wychwytywaliśmy wszystkie drobne niedociągnięcia i poprawki pokonywanych zakrętów . Łatwo jest stać obok i krytykowac ale myślę że każdy z nas gdyby usiadł na prawym fotelu któregokolwiek kierowców musiałby zabrać ze soba sporo pampersów . W sumie obejrzliśmy 7 odcinków specjalnych i strefe serwisowa , która wygląda jak przenośna baza NASA . Podkreślić chciałbym bardzo dobra postawę obu zawodników Mitsubishi . Zarówno Rovanpera jak i Gigi jechali naprawdę dobrze ( szkoda że ten drugi tak krótko ) widać już że Miśkom coraz bliżej do rajdowej czołówki . Po obejrzeniu rajdu mogę powiedzieć , że niedługo znów moga zacząć się liczyć w rajdowej karuzeli . Z rajdu przywieźliśmy mase zdjęć i jak tylko czas pozwoli i galeria będzie chodzic to ciupasem je tam umieszcze .
Pozdrawiam wszystkich
L.U.K.S. SQUAD

Odpowiedz do tematu